από metereologos.gr
Τετάρτη 15 Αυγούστου 2018
 
 

Η «φλεγμονώδης διατροφή» συνδέεται με καρκίνο

Μελέτη δείχνει ότι η τακτική κατανάλωση τροφών που προκαλούν φλεγμονή στον οργανισμό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου
Η «φλεγμονώδης διατροφή» συνδέεται με καρκίνο
Μια διατροφή πλούσια σε επεξεργασμένα κρέατα θεωρείται ότι αυξάνει το... σκορ φλεγμονής του οργανισμού
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Μια «φλεγμονώδης» διατροφή μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου, σύμφωνα με νέα μελέτη. Ερευνητές από το Τμήμα Διατροφής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ σε συνεργασία με συναδέλφους τους από άλλα αμερικανικά αλλά και κινεζικά ακαδημαϊκά κέντρα ανακάλυψαν ότι άνδρες και γυναίκες που κατανάλωναν τακτικά τροφές οι οποίες αυξάνουν τα επίπεδα φλεγμονής στον οργανισμό είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του παχέος εντέρου σε σύγκριση με άλλους άνδρες και γυναίκες που ακολουθούσαν άλλου τύπου διατροφή. Συγκεκριμένα, οι άνδρες της μελέτης που ακολουθούσαν «φλεγμονώδη» διατροφή αντιμετώπιζαν 44% μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου μέσα στα επόμενα 20 χρόνια. Το αντίστοιχο ποσοστό για τις γυναίκες ήταν 22%.

Οι ερευνητές που διεξήγαγαν τη μελέτη αναφέρουν στην επιθεώρηση «JAMA Oncology» ότι τα ευρήματά τους δείχνουν πως «απαιτούνται στρατηγικές για τη μείωση της κατανάλωσης "προφλεγμονωδών" τροφίμων προκειμένου να μειωθεί και ο κίνδυνος καρκίνου του παχέος εντέρου».

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η φλεγμονή του οργανισμού παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου. Για παράδειγμα, διαφορετικά ερευνητικά ευρήματα έχουν συνδέσει την τακτική λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, όπως η ασπιρίνη, με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.


Η μελέτη

Επιπροσθέτως, αναφέρουν οι ερευνητές του Χάρβαρντ, οι τροφές που καταναλώνουμε μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα φλεγμονής στον οργανισμό, όπως αυτά καταγράφονται μέσω δεικτών φλεγμονής στο αίμα. Για να διερευνήσουν τη σύνδεση μεταξύ διατροφής και φλεγμονής οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία που συνελέγησαν από τις μεγάλες διαχρονικές μελέτες Health Professionals Follow-Up Study και Νurses' Health Study και αφορούσαν περισσότερους από 121.000 άνδρες και γυναίκες οι οποίοι παρακολουθήθηκαν επί περίπου 25 χρόνια. Στην αρχή της μελέτης οι γυναίκες ήταν ηλικίας 30-55 ετών και οι άνδρες ηλικίας 40-75 ετών. Κατά τη διάρκεια διεξαγωγής της μελέτης περί τα 2.700 άτομα εμφάνισαν καρκίνο του παχέος εντέρου.
Κάθε τέσσερα χρόνια οι συμμετέχοντες απαντούσαν σε ερωτήσεις σχετικά με τη διατροφή τους. Οι ερευνητές χρησιμοποιούσαν τις πληροφορίες αυτές για να δημιουργήσουν ένα «σκορ φλεγμονής» σχετικά με τον κάθε εθελοντή. Τα χαμηλότερα σκορ έδειχναν ότι οι εθελοντές ακολουθούσαν «αντιφλεγμονώδη διατροφή ενώ τα υψηλότερα ότι οι εθελοντές ακολουθούσαν «προφλεγμονώδη» διατροφή.

Οι προφλεγμονώδεις και αντιφλεγμονώδεις τροφές

Παραδείγματα προφλεγμονωδών τροφών, σύμφωνα με τη μελέτη, περιελάμβαναν τα επεξεργασμένα κρέατα και δημητριακά καθώς και τα αναψυκτικά. Μεταξύ των αντιφλεγμονωδών τροφών περιλαμβάνονταν ο καφές, το τσάι, τα πορτοκαλί λαχανικά (όπως το καρότο) και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Σημειώνεται ότι μεταξύ των αντιφλεγμονωδών τροφών περιλαμβανόταν και η πίτσα, πιθανώς επειδή η σάλτσα ντομάτας που έχει περιέχει υψηλά επίπεδα λυκοπενίου, μιας ουσίας που χαρίζει στην ντομάτα το κόκκινο χρώμα της και διαθέτει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε πέντε ομάδες με βάση το σκορ φλεγμονής της διατροφής τους. Στους άνδρες με το χαμηλότερο σκορ φλεγμονώδους διατροφής εμφανίστηκαν 113 περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου ανά 100.000 άτομα το έτος - στην ομάδα του υψηλότερου σκορ η αναλογία ήταν 151 περιπτώσεις ανά 100.000 το έτος. Στις γυναίκες, η αναλογία στην ομάδα του χαμηλού σκορ ήταν 80 περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου ανά 100.000 το έτος ενώ στην ομάδα του υψηλότερου σκορ ήταν 92 περιπτώσεις καρκίνου ανά 100.000 το έτος.
Συνολικά, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες τα άτομα με τα υψηλότερα σκορ φλεγμονώδους διατροφής είχαν 32% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του παχέος εντέρου σε σύγκριση με όσα άτομα είχαν τα χαμηλότερα σκορ.

Τα ευρήματα αυτά φάνηκε να ισχύουν ακόμα και όταν ελήφθησαν υπόψη άλλοι παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου όπως η ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου, η κατανάλωση αλκοόλ, η φυσική δραστηριότητα, το κάπνισμα και η τακτική λήψη ασπιρίνης.Σύνδεση και όχι αιτιώδης σχέση

Οι ερευνητές πάντως σημειώνουν ότι πιθανώς υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, όπως τα επίπεδα της ορμόνης ινσουλίνης. Παράλληλα η μελέτη δεν απέδειξε κάποια αιτιώδη σχέση, αλλά μόνο  σύνδεση μεταξύ της φλεγμονώδους διατροφής και του κινδύνου για καρκίνο παχέος εντέρου.

Υπογραμμίζεται ότι η συγκεκριμένη δεν είναι η πρώτη μελέτη που συνδέει τη διατροφή που προκαλεί φλεγμονή στον οργανισμό με τον καρκίνο. Πέρυσι, μια άλλη ερευνητική ομάδα είχε ανακαλύψει ότι γυναίκες που ακολουθούσαν φλεγμονώδη διατροφή στην εφηβεία αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού στην ενήλικη ζωή τους σε σύγκριση με άλλες οι οποίες ακολουθούσαν αντιφλεγμονώδη διατροφή κατά τη διάρκεια της εφηβείας τους.


HeliosPlus
Science περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (1)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
     
    Η διατροφή παράγοντας Υγείας, Ασθένειας και Θεραπείας | 10/02/2018 13:45
    Μια επιδημιολογική μελέτη, όπως αυτή που επικαλείστε, δεν αποδεικνύει κάτι! Απλά δείχνει ότι υπάρχουν κάποιοι στατιστικά σημαντικοί συσχετισμοί. Για το εάν οι μεμονωμένοι παράγοντες όπως μόνο η διατροφή, ή μόνο το κάπνισμα, ή μόνο η κατανάλωση ασπιρίνης κλπ ενδέχεται να είναι αιτία μεγαλύτερης ή μικρότερης πρόκλησης καρκίνου δεν μπορεί να φανεί από αυτή τη μελέτη, όπως έχει διατυπωθεί εδώ. (θα ήταν χρήσιμο να αναφέρετε και τον τίτλο της μελέτης, όχι μόνο το επιστημονικό περιοδικό στο οποίο δημοσιεύτηκε). Από τα γραφόμενα του συντάκτη δεν γίνεται κατανοητό εάν οι παράγοντες ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου, η κατανάλωση αλκοόλ, η φυσική δραστηριότητα, το κάπνισμα, η τακτική λήψη ασπιρίνης και τα επίπεδα ινσουλίνης, που είναι “confounders”, έχουν υπολογιστεί στατιστικά διαφορετικά. Μόνο έτσι μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα να επηρεάζουν το συμπέρασμα, ότι η «προφλεγμονώδης διατροφή» ενδέχεται να συνδέεται με την κατά 32% μεγαλύτερη εμφάνιση καρκίνου.
    Γ. Καλλιβρούσης
    απάντηση21