15 εκατομμύρια στρέμματα θαλασσίων εκτάσεων κάλυπτε στις ακτές της Μεσογείου το επεκτατικό φύκος Caulerpa taxifolia πριν από μία πενταετία.

80% των εκτάσεων αυτών έχει σήμερα απελευθερωθεί από το φύκος που εξαφανίζεται με γρήγορους ρυθμούς

Γιατί; Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν τους λόγους της υποχώρησης του φύκους, την οποία παρακολουθούν συστηματικά

Αμαρτίαι γονέων…παχαίνουσι τέκνα

Το σωματικό βάρος ενός παιδιού και ειδικότερα ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ, το βάρος σε κιλά διά του τετραγώνου του ύψους σε μέτρα) σε ηλικία 3,5 ετών μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προβλεφθούν οι πιθανότητές του να γίνει ένας παχύσαρκος ενήλικος. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε έρευνα καναδών επιστημόνων οι οποίοι παρακολούθησαν την εξέλιξη 1.957 παιδιών από το 1998 ως το 2006. Τα παιδιά κατηγοριοποιήθηκαν σε τρεις ομάδες: παιδιά με χαμηλό αλλά σταθερό ΔΜΣ, παιδιά με κανονικό ΔΜΣ και παιδιά με μεγάλο ΔΜΣ. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά με μεγάλο ΔΜΣ στην ηλικία των 3,5 ετών είχαν αυξημένες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι ενήλικοι. Διαπίστωσαν όμως και κάτι ακόμη: ότι τα παιδιά της τρίτης ομάδας είχαν μητέρες με μεγάλο ΔΜΣ κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και του τοκετού αλλά και μητέρες καπνίστριες. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι δύο αυτοί παράγοντες (μητρικό κάπνισμα και μητρική παχυσαρκία) ήταν οι σημαντικότεροι για την ανάπτυξη της παιδικής παχυσαρκίας.

ΧΑΖΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Υπάρχει τίποτα βέβαιο στην κβαντική μηχανή;

Ας μην παρασυρόμαστε από το γεγονός ότι η Φυσική του Μικροκόσμου, δηλαδή μόρια, άτομα, νετρόνια, πρωτόνια, ηλεκτρόνια, στοιχειώδη σωμάτια, κυριαρχείται από την Κβαντική Μηχανική η οποία πρεσβεύει, ανάμεσα στα άλλα, την ισχύ της Αρχής της Αβεβαιότητας. Που αναφέρει ότι δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε ταυτόχρονα και με εξαιρετική ακρίβεια την τιμή της θέσης και της ορμής ενός από τα παραπάνω σωματίδια. Ετσι κάποιοι φθάνουν να ρωτούν: Μα υπάρχει κάτι που μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια; Και βέβαια. Και πολλά μάλιστα. Μάζα, φορτίο, σπιν, ενέργεια και άλλα πολλά. Ακόμη και η τιμή της πιθανότητας παρουσιάζεται σαν κάτι σταθερό. Π.χ., ο ραδιενεργός πυρήνας του φθορίου 18 έχει χρόνο ημιζωής 9.500 δευτερόλεπτα. Ετσι σε κάθε δευτερόλεπτο η πιθανότητα για έναν πυρήνα να διασπαστεί είναι ακριβώς και πάντα το αποτέλεσμα της διαίρεσης 1:9.500.

Σφήκες σφετερίστριες!

Διακόσιες είκοσι οκτώ φωλιές και 1.113 σφήκες από αυτές που έχουμε κι εμείς εδώ, που δημιουργούν τις γνωστές χάρτινες κυψέλες, μελέτησαν στην Ισπανία βρετανοί ερευνητές, προσπαθώντας να καταλάβουν γιατί κάποιες σφήκες έμπαιναν σε μια ξένη γι’ αυτές φωλιά και ξεκινούσαν απλά σαν εργάτριες προσφέροντας τις υπηρεσίες τους. Παλαιότερα πίστευαν ότι πρόκειται για ακόμη μία απόδειξη ότι υπάρχει αυτό που λέμε «αλτρουισμός στα ζώα». Η προσεκτική όμως μελέτη τώρα δείχνει ότι μερικές από τις «ξένες» μπαίνουν και γίνονται εργάτριες αλλά με τον καιρό ανεβαίνουν, επικρατούν και γίνονται αυτές βασίλισσες! Ετσι αντί για αλτρουισμό βρισκόμαστε μπροστά σε κάτι πολύ-πολύ… ανθρώπινο.