ΤΑ ΧΕΛΙΑ ΞΕΓΛΙΣΤΡΟΥΝ (ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ)!
Οτι τα χέλια μετακινούνται στη Θάλασσα των Σαργασσών για να αναπαραχθούν,είναι γνωστό σε όλους.Αλλά το όλο ταξίδι καλύπτεται από μυστήριο.

Προκειμένου να ρίξουν φως σε αυτό το ταξίδι,που αρχίζει το φθινόπωρο και τελειώνει την άνοιξη,δανοί ερευνητές εφοδίασαν 22 από τα βαρύτερα χέλια με μια συσκευή προγραμματισμένη να αποσπασθεί από το κάθε χέλι την 1η Απριλίου και φτάνοντας στην επιφάνεια του ωκεανού να μεταφέρει τις πληροφορίες που είχε συλλέξει σε έναν δορυφόρο. Προς μεγάλη απογοήτευση των επιστημόνων,τα χέλια ως την 1η Απριλίου δεν είχαν διανύσει παρά το ένα τρίτο της απόστασης.Προφανώς η συσκευή τους έπεσε βαριά και μείωσε την ταχύτητα μετακίνησής τους! Ωστόσο ο κόπος των δανών ερευνητών δεν πήγε τελείως χαμένος: διαπίστωσαν ότι τα χέλια κατά τη διάρκεια της ημέρας ταξιδεύουν σε πολύ μεγάλα βάθη όπου τα νερά είναι πολύ κρύα.Ετσι,καθυστερεί η σεξουαλική ωρίμανσή τους ώσπου να φτάσουν στη Θάλασσα των Σαργασσών όπου και αναπαράγονται.

Η (ΠΟΛΥ) ΧΑΖΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Γιατί η κότα κάνει αβγό και δεν γεννά ζωντανά τα μικρά της;

Γιατί λοιπόν τα πουλιά γενικότερα μπαίνουν στην ταλαιπωρία να γεννούν αβγά που πρέπει μετά να τα κλωσήσουν; Μια απάντηση προκύπτει εύκολα αν γνωρίζουμε ότι η φυσιολογική θερμοκρασία του σώματος στα πτηνά είναι απαγορευτικά υψηλή για την ανάπτυξη των εμβρύων (γύρω στους 40-41o C), διότι οι ενεργειακές απαιτήσεις είναι μεγάλες κυρίως στη διάρκεια του πετάγματος. Κάτι ακόμη πιο κατανοητό είναι ότι θα τους ήταν πολύ δύσκολο να πετάξουν με τα μικρά στην κοιλιά τους. Ετσι οι κότες μάλλον θα συνεχίσουν να κάνουν αβγά και στους επόμενους αιώνες.

ΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ!
Αν αναλύαμε τη χημική σύσταση του ανθρωπίνου σώματος τα αποτελέσματα θα ήταν:

65% οξυγόνο, 18% άνθρακας, 10% υδρογόνο, 3% άζωτο, 1,5% ασβέστιο, 1% φώσφορο και μικροποσότητες νατρίου, καλίου, θείου, μαγνησίου, σιδήρου και ιωδίου!

Η ΛΕΞΗ
Αugmented Reality Μετά τη γνωστή πλέον και μάλλον παρηκμασμένη Virtual Reality εμφανίζεται ένας ακόμη νεολογισμός, λιγότερο οξύμωρος και με αναφορά σε κάτι περισσότερο απτό και χρήσιμο. Η Επ)αυξημένη πραγματικότητα» αντί να δημιουργεί μια νέα και όχι χειροπιαστή πραγματικότητα, αυξάνει τις διαθέσιμες πληροφορίες γύρω από κάτι που έχει υποπέσει στην αντίληψή μας. Επί παραδείγματι, είμαστε σε έναν δρόμο με διάφορα εστιατόρια και στρέφοντας το κινητό μας προς τις πινακίδες του καθενός από αυτά, εμφανίζονται στην οθόνη του κριτικές παρουσιάσεις των μαγαζιών αυτών που βοηθούν(;) να διαλέξουμε σε ποιο θα πάμε. Πολύ κακό και φρούδες ελπίδες για μια εφαρμογή που δεν θα ξεπεράσει έναν καθαρά εμπορικό στόχο;

Ας περιμένουμε λίγο.

ΕΦΑΓΑ ΧΥΛΟΠΙΤΑ (ΚΑΙ, ΝΑΙ, ΕΙΜΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!)

Είναι ένα γιατροσόφι αυτή η χυλόπιτα, φτιαγμένη από χυλό σιταριού και κάποια μπαχαρικά ψημένα στον φούρνο, που το συνιστούσε ένας εμπειρικός γιατρός από τα Ιωάννινα, ο Παρθένης Νένιμος, γύρω στο 1810 σε όσους υπέφεραν από ερωτική απογοήτευση. Στην ουσία οι άνθρωποι υπέφεραν από κατάθλιψη και ο παρατηρητικός θεραπευτής (κάποιοι τον χαρακτήριζαν απατεώνα για άλλα που έκανε) συνιστούσε κάτι που μάλλον ενεργοποιούσε την παραγωγή σεροτονίνης. Πρόκειται για έναν νευροδιαβιβαστή, μια χημική ουσία που παράγεται στον εγκέφαλο και δρα αγχολυτικά, δηλαδή επηρεάζει προς το καλύτερο τη διάθεση, τον ύπνο και την όρεξη. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι καταθλιπτικοί ασθενείς έχουν μικρότερα ποσά σεροτονίνης.Τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες, όπως φρούτα, δημητριακά και ζυμαρικά, ενισχύουν την παραγωγή σεροτονίνης.

soufleri@dolnet.gr

algaldadas@yahoo.gr