H μισή της καρδιά βρίσκεται στην οδό Μαυρομιχάλη των Αθηνών και η άλλη μισή (υποχρεωτικώς) στις Βρυξέλλες: η εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ κυρία Αννα Διαμαντοπούλου (στο σκίτσο) μπορεί να εμφανίζεται σχεδόν κάθε βράδυ στα τηλεοπτικά παράθυρα ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας, δεν ξεχνά όμως τις (τελευταίες) υποχρεώσεις της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οσοι τη γνωρίζουν δεν δείχνουν καμία έκπληξη για τη βαλίτσα την οποία έχει συνεχώς μαζί της – μάλιστα την κρατάει ακόμη και στις συσκέψεις του επικοινωνιακού επιτελείου του ΠαΣοΚ.




H κυρία Αννα Διαμαντοπούλου πρόκειται, ως γνωστόν, να παραιτηθεί από τη θέση της επιτρόπου αμέσως μετά την εκλογή της ως βουλευτού Επικρατείας. Αν το ΠαΣοΚ κερδίσει τις εκλογές, μου λένε ότι επικρατέστερος αντικαταστάτης της για τους έξι μήνες που απομένουν ως τη λήξη της θητείας της είναι ο νυν υπουργός Εξωτερικών κ. Αν. Γιαννίτσης, ο οποίος στη συνέχεια θα τεθεί επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου. Αν όμως κερδίσει τις εκλογές η Νέα Δημοκρατία; Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να ερωτηθούν (βεβαίως) ο κ. Καραμανλής και (ίσως…) ο ορισθείς προχθές υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας καθηγητής Γιάννης Βαληνάκης.




Μου λένε ότι η επικεφαλής της Γραμματείας Γυναικών της ΝΔ είναι το πρόσωπο που κρύβεται πίσω από τις πέντε γυναίκες οι οποίες συμπεριελήφθησαν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος. Οπως πληροφορούμαι, η κυρία Φάνη Πάλλη-Πετραλιά επεσήμανε στον κ. K. Καραμανλή την ιδιαιτερότητα της κυρίας Ελένης Μπερνιδάκη, η οποία διαγράφει μια λαμπρή ακαδημαϊκή καριέρα, παρ’ ότι είναι τυφλή από πολύ μικρή, αλλά και την ανάγκη να συμπεριληφθούν στο ψηφοδέλτιο η κυρία Χρυσή Καρύδη των εκδόσεων Ικαρος και η πρόεδρος των Special Olympics κυρία Ιωάννα Δεσποτοπούλου. Αντιθέτως, προσωπικές επιλογές του προέδρου της ΝΔ ήταν η τοποθέτηση σε μη εκλόγιμες θέσεις της πολύτεκνης κυρίας Ολγας Βαγενά


-Γούλα
και της δικηγόρου κυρίας Ελίζας Βόζεμπεργκ. Αυτό δεν σημαίνει ότι η εισηγήτρια γνώριζε οτιδήποτε για τις τελικές επιλογές του κ. Καραμανλή. Τις πληροφορήθηκε και εκείνη όπως (σχεδόν;) όλοι από τις τηλεοράσεις.




Ως την τελευταία στιγμή προσπαθούσε ο πρόεδρος της ΝΔ να πείσει τη γνωστή συγγραφέα Ιωάννα Καρυστιάνη (με την οποία διατηρεί τακτική επικοινωνία) να δεχθεί μια εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματός του. H κυρία Καρυστιάνη αρνούνταν ευγενικά μέχρι τέλους, όπως και η ποιήτρια και ακαδημαϊκός Κική Δημουλά, στην οποία επίσης έγινε ανάλογη πρόταση. Οι σειρήνες της πολιτικής, βλέπετε, δεν τους μαγεύουν όλους…




Μαύρα μαντάτα κατέφθασαν την περασμένη εβδομάδα στη Ρηγίλλης από τις χώρες όπου υπάρχουν οι μεγαλύτερες ομάδες απόδημου ελληνισμού. Οι «κατάσκοποι» του κόμματος ειδοποίησαν ότι το ΠαΣοΚ έχει φροντίσει να μετακινήσει τους οπαδούς του για τις εκλογές με κάθε διαθέσιμο μέσο, ενώ οι αντίστοιχες προσπάθειες της ΝΔ συναντούν, όπως και το 2000, σημαντικές δυσκολίες. Μαθαίνω λοιπόν ότι εγκρίθηκε σε ταχύτατο χρόνο ένα πολύ σημαντικό κονδύλι – περί τα 10 εκατ. ευρώ – προκειμένου να μισθώσει το κόμμα αεροσκάφη και πούλμαν σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αντιλαμβάνεσθε ότι η μάχη των αποδήμων και των ομογενών άναψε για τα καλά!




O μπουφές ήταν βαρυφορτωμένος με εκλεκτά εδέσματα, ακριβά κρασιά έρρεαν άφθονα, το κουαρτέτο εγχόρδων διατηρούσε υψηλό το πνεύμα των καλεσμένων, το ίδιο και οι πίνακες γνωστών ζωγράφων που κοσμούν τους τοίχους της σάλας δεξιώσεων. «Κυρία Αγγελοπούλου, μας κακομαθαίνετε» θα μπορούσαν να πουν οι 60 πρεσβευτές των ισχυρότερων χωρών του κόσμου που παρευρέθησαν στη δεξίωση στην οικία Αγγελοπούλου στο Παλαιό Ψυχικό, χθες το βράδυ, αν η κοσμική βραδιά δεν κατέληγε σε συνάντηση… εργασίας. H πρόεδρος της «Αθήνας 2004» ενημέρωσε τους πρεσβευτές για την πορεία της ολυμπιακής προετοιμασίας και κυρίως για τα θέματα ασφαλείας των Αγώνων. Από τις συζητήσεις στα πηγαδάκια που σχηματίστηκαν (η δεξίωση ήταν στο όρθιο) δεν έγιναν και πολλά γνωστά. Ακουσα όμως ότι ετέθησαν διερευνητικώς αιτήματα περί την φιλοξενία ξένων ηγετών στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πάντως τέσσερις ξένοι ηγέτες (εκ των οποίων οι δύο βασιλείς) έχουν ήδη φροντίσει και έχουν εξασφαλίσει τόσο το (πολυτελές) κατάλυμά τους όσο και τα εισιτήρια για τους ανθρώπους της συνοδείας τους.




Ποιο είναι το πιο χρήσιμο εργαλείο του υποψηφίου σε αυτές τις new age εκλογές; Αν ανήκει στο ΠαΣοΚ, αναμφιβόλως, το κινητό του. Κάθε υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος δέχεται τουλάχιστον δύο SMS ημερησίως μέσω των οποίων το επιτελείο τού κ. Γ. Παπανδρέου προωθεί την ενδεδειγμένη γραμμή πλεύσης προς χρήσιν σε ενδεχόμενες δημόσιες εμφανίσεις. Την περασμένη Πέμπτη, παραδείγματος χάριν, με αφορμή τη συνάντηση των ηγετών της Ευρωδεξιάς στην Αθήνα, οι υποψήφιοι βουλευτές έλαβαν μήνυμα στο κινητό τους το οποίο τους υπενθύμιζε ότι το 1994 ο κ. K. Καραμανλής ήταν αντίθετος στην εκλογή του ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι.




H οικογένεια Παπανδρέου, ως γνωστόν, έχει μια ειδική σχέση με τη Λέσβο. Από το νησί αυτό ο Γεώργιος Παπανδρέου ξεκίνησε την πολιτική σταδιοδρομία του και επί 12 έτη εκλεγόταν βουλευτής Λέσβου. Το ίδιο φαίνεται ότι αισθάνονται και οι κάτοικοι του νησιού. Πολλές οικογένειες έχουν κρατήσει ενθύμια εκείνης της περιόδου. Ενα τέτοιο ενθύμιο, μια άγνωστη επιστολή της γιαγιάς του Σοφίας Παπανδρέου, χάρισε στον κ. Γ. Παπανδρέου ο υπουργός Αιγαίου κ. N. Σηφουνάκης όταν ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ περιόδευσε στη Λέσβο την περασμένη εβδομάδα. H επιστολή, που δόθηκε στον κ. Σηφουνάκη από οικογένεια του νησιού με σκοπό να καταλήξει στο Ιδρυμα Παπανδρέου, γράφτηκε το 1953 στη Μινεάπολη των ΗΠΑ και εστάλη στη Μυτιλήνη στον γιατρό κ. Νικολαΐδη, οικογενειακό φίλο των Παπανδρέου. «…, Χαίρομαι δε πολύ ότι, όταν ευρίσκεσθε εις Αθήνας, δεν παραλείπετε να επισκεφθήτε τον πατέρα του παιδιού μου, ο οποίος τρέφη ιδιαιτέραν συμπάθεια για την Μυτιλήνην και τους συμπατριώτας σας» αναφέρει η επιστολή. H Σοφία Παπανδρέου δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον Ανδρέα Παπανδρέου. «Ο Υιός μου είναι καλά και σας στέλνει τα σέβη του και πολλούς χαιρετισμούς. Προ τριών μηνών ευρίσκοντο εν Αθήνας μετά της συζύγου του, όπου παρέμειναν για έναν μήνα. Επέστρεψε δε κατενθουσιασμένος από την ωραία μας Πατρίδα, την οποία ζωηρά νοσταλγούμεν και ελπίζω συν Θεώ να μη βραδύνη η επιστροφή μας» έγραφε.




Δειλά δειλά αρχίζει να «πυκνώνει» η συχνότητα εμφάνισης των νέων σημαιών του ΠαΣοΚ. Οι υπεύθυνοι του Τομέα Κινητοποιήσεων του κυβερνώντος κόμματος που προετοιμάζουν τις ανοικτές συγκεντρώσεις στις οποίες μιλάει ο κ. Γ. Παπανδρέου έχουν – για καλό και για κακό – μαζί τους και πολλά «παραδοσιακά» σύμβολα, καθώς, στην αρχή τουλάχιστον, οι φίλοι του ΠαΣοΚ ήταν πολύ επιφυλακτικοί με τα νέα σύμβολα, που συνδέθηκαν και με την… αμφίπλευρη διεύρυνση.


Για παράδειγμα, την περασμένη Δευτέρα στο Ηράκλειο οι νέες σημαίες ήταν ελάχιστες και σχεδόν αφανείς μέσα στο… δάσος με τα γνωστά πράσινα λάβαρα που κυμάτιζαν στην πλατεία Ελευθερίας. Ορισμένοι μάλιστα υποστήριζαν ότι η εικόνα αυτή δεν ήταν καθόλου άσχετη με το γεγονός ότι την ευθύνη για την οργάνωση της εκδήλωσης είχε ο «παραδοσιακός συγκεντρωσιάρχης» κ. Γ. Παναγιωτακόπουλος. Αντιθέτως, την Πέμπτη που ο κ. Παπανδρέου μίλησε στη Μυτιλήνη οι σημαίες με τους… παραλλαγμένους ήλιους διεκδικούσαν ισότητα εκπροσώπησης στην πλατεία Σαπφούς. Προφανώς διότι την ευθύνη για την περιοχή έχει από το ΕΓ του ΠαΣοΚ η κυρία Φώφη Γεννηματά.




Ουκ έστιν αριθμός στις μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία. Ωστόσο δύο φορές στο παρελθόν το ΠαΣοΚ πριν από ισάριθμες απόπειρες ζήτησε συναίνεση από τη Νέα Δημοκρατία και πάντοτε η απάντηση ήταν αρνητική. Χθες το αίτημα τρίτωσε, αν και για να ευδοκιμήσει μάλλον πρέπει να… μεταρρυθμιστούν πρώτα οι σχέσεις μεταξύ των δύο κομμάτων, δεδομένου ότι τον περασμένο Ιούνιο, όταν ο κ. Καραμανλής παρουσίασε το δικό του πρόγραμμα για την Παιδεία, στο ΠαΣοΚ έσπευσαν να το χαρακτηρίσουν κουρελού. Πάντως τη συναίνεση στο κόμμα του ο κ. Παπανδρέου φαίνεται να την εξασφάλισε, αφού στη διάρκεια της παρουσίασης του προγράμματος του ΠαΣοΚ για την Παιδεία στα πρώτα καθίσματα βρέθηκαν ο νυν υπουργός Παιδείας κ. Π. Ευθυμίου και δύο πρώην, οι κκ. Δ. Φατούρος και Γερ. Αρσένης.


Αγαπητέ ΒΗΜΑτοδότα


Μέσω της φιλοξενίας που μου προσφέρουν οι έγκυρες στήλες σου (για τις δικές μου δεν γίνεται λόγος…) θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς τον Πρόεδρο της ΝΔ Κώστα Καραμανλή B’, για τον λόγο ότι απαίτησε την παρουσία του Πάκη μου στο προεδρείο της Εθνικής Προγραμματικής Συνδιάσκεψης του κόμματος. Μπορεί το αξίωμα του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να μην εκπροσωπείται πλέον, λόγω της διάλυσης της Βουλής. Αλλά ο Πάκης έπρεπε να είναι εκεί! Γιατί είναι ο Πάκης!..


Ευχαριστώ, κατασυγκινημένη…


ΠΑΝΔΩΡΑ