Μέγα Σάββατο. Το ανάκρουσμα της ελπίδας. Μετά τα Θεία Πάθη και την άκρα ταπείνωση, η κορύφωση της Ορθοδοξίας, η Ανάσταση του Θεανθρώπου. Η μυσταγωγία της Θείας Ακολουθίας. Οι Ελληνες, όπως και εκατομμύρια ορθόδοξοι, θα σπεύσουν στους ναούς για να γιορτάσουν το χαρμόσυνο γεγονός. Για να ακούσουν τον ιερέα να ψέλνει το «Χριστός Ανέστη». Ολοι όμως ή σχεδόν όλοι ψάχνουμε πάντα έναν λατρευτικό τόπο με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Με χαρακτηριστικά τέτοια που θα μας βοηθήσουν να φθάσουμε πιο κοντά στο Θείο.


Η Αθήνα, που όλοι σπεύδουμε να εγκαταλείψουμε αυτές τις ημέρες, έχει ναούς που ελάχιστες πόλεις διαθέτουν· ναούς η ιστορικότητα των οποίων αλλά και η παράδοση των οποίων δίδουν τη δυνατότητα στους πιστούς να εναρμονιστούν με το χαρμόσυνο μήνυμα της ημέρας και με ιερείς που προσπαθούν να μείνουν όσο πιο πιστοί γίνεται στο τελετουργικό που διαμορφώθηκε κυρίως την εποχή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.


Επί της οδού Αιόλου βρίσκεται η Αγία Ειρήνη. Ενας ναός που χτίστηκε το 1840, σχεδιάστηκε από τον Λύσανδρο Καυταντζόγλου και στον οποίο εψάλη η νεκρώσιμος ακολουθία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Ο Λ. Καυταντζόγλου που σχεδίασε τον ναό κατάφερε μέσα από τον διάκοσμο να παντρέψει το Βυζάντιο της Ανατολής με την Αναγέννηση της Δύσης.


Ο Λυκούργος Αγγελόπουλος, ένας από τους κορυφαίους μουσικολόγους της Ευρώπης, είναι ο ιεροψάλτης που βρίσκεται στα δεξιά του χορού και απέναντί του ο Γιάννης Αρβανίτης. Η πανδαισία της βυζαντινής μουσικής, ερμηνευμένης από δύο ιεροψάλτες μεγάλης φήμης, καθηλώνει τους πιστούς που κατακλύζουν τον ναό.


Ο εφημέριος Θωμάς Χρυσικός, μουσικολόγος και ο ίδιος, είναι αυτός που μεταδίδει, μέσα από τον ρόλο του, που του δίνει η τελετουργία της λατρείας, το μήνυμα της Ορθοδοξίας.


Στην Καπνικαρέα βρίσκεται το Παρεκκλήσι της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο ναός είναι αφιερωμένος στα Εισόδια της Θεοτόκου και χτίστηκε τον 11ο αιώνα. Οι αγιογραφίες καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας και τον ρόλο του συντηρητή ανέλαβε το 1930 ο Φώτης Κόντογλου, ο οποίος ωστόσο δεν περιορίστηκε στο έργο της συντήρησης αλλά άφησε πίσω του έντονα τα σημάδια του δημιουργώντας τις δικές του αγιογραφίες. Ο ναός βρίσκεται στον πεζόδρομο της Ερμού και, παρά τη μικρή επιφάνειά του, αποτελεί πόλο έλξης για πλήθος πιστών.


* Ανάσταση στην Πλάκα


Η παλιά Αθήνα, με τα καλντερίμια της, τους βασιλικούς στα περβάζια των παραθύρων, έχει χαθεί. Η Πλάκα, όμως, στην καρδιά της πρωτεύουσας, δίνει σε όλους την ψευδαίσθηση μιας εποχής που χάθηκε ανεπιστρεπτί.


Μέσα στα καλντερίμια της Πλάκας υπάρχουν πολλοί παλιοί ναοί, μνημεία μιας άλλης εποχής. Οι πιστοί που σπεύδουν κάθε χρόνο στον Αγιο Νικόλαο τον Ραγκαβά (Πρυτανείου 1) καθώς και στην Παναγιά τη Χρυσοκαστριώτισσα (Θρασυβούλου 9) έχουν την ευκαιρία να κάνουν Ανάσταση στα στενά δρομάκια της Πλάκας. Λίγο πιο πέρα στο Μοναστηράκι βρίσκεται ο Αγιος Φίλιππος, ο εφημέριος του οποίου χαρακτηρίζεται ένας από εκείνους τους κληρικούς που παραμένουν πιστοί στη βυζαντινή παράδοση και έχει μετατρέψει τον ναό σε πόλο έλξης όσων γνωρίζουν την τελετουργία της Θείας Λατρείας.


Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων έχει την πρωτοκαθεδρία στον εορτασμό της Ανάστασης αφού εκεί βρίσκεται ο Πανάγιος Τάφος. Ο Πατριάρχης Διόδωρος είναι αυτός που θα λάβει το Αγιο Φως το οποίο θα αποσταλεί σε κάθε γωνιά της γης όπου ζουν ορθόδοξοι.


Το Αγιο Φως θα φθάσει στην Αθήνα με ειδική πτήση. Ο έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Αθήνα Ειρηναίος θα χοροστατήσει στη Λειτουργία της Ανάστασης που θα ψαλεί στο Μετόχι του Πατριαρχείου που βρίσκεται στην Πλάκα.


Επί της οδού Ερεχθέως 18 βρίσκεται ο ναός των Αγίων Αναργύρων που χτίστηκε τον 11ο αιώνα από μέλη της αυτοκρατορικής οικογένειας των Κομνηνών. Ο ναός φωταγωγείται μόνο από τα καντήλια και τα κεριά που ανάβουν οι πιστοί ενώ αποτελεί τον τόπο όπου εκκλησιάζονται οι γνωστοί και επώνυμοι Αθηναίοι…


* Λειτουργία στα ρωσικά


Η ρωσική γλώσσα θεωρείται από τις δυσκολότερες, όταν όμως βρίσκεσαι μέσα σε ένα ναό επικοινωνείς ακόμη και αν δεν κατανοείς τα λόγια του ιερέα ή των ιεροψαλτών ­ άλλωστε, κύριο ζητούμενο είναι η Θεία Χάρη. Η Αγία Τριάδα (Φιλελλήνων 21) διατηρεί όλο το ορθόδοξο τελετουργικό που η Ρωσική Εκκλησία φυλάσσει επί αιώνες.


Οι ειδικοί θεωρούν ότι ο ναός αποτελούσε το Καθολικό Μονής. Το Μοναστήρι καταστράφηκε στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας ενώ αναστηλώθηκε λίγο μετά την Επανάσταση. Κοντά στην Αγγλικανική Εκκλησία και απέναντι από τον Εθνικό Κήπο ο ναός της Αγίας Τριάδος πάντα αποτελεί μια πρόκληση.


Στου Φιλοπάππου δεσπόζει η εκκλησία του Αγίου Νικολάου (Δυοβουνιώτου 56). Η κατάνυξη των πιστών εναρμονίζεται πλήρως με το μήνυμα των κληρικών που υπηρετούν τον ναό. Από την άλλη πλευρά, στις παρυφές της Ακρόπολης κυριαρχεί ο Αγιος Δημήτριος ο Λουμπαρδιάρης.


Σε υψόμετρο 275 μέτρων βρίσκεται ο λόφος του Λυκαβηττού. Στην κορυφή του λόφου, ο Αγιος Γεώργιος. Οι πιστοί που συρρέουν κάθε χρόνο έχουν την ευκαιρία να δουν την Αθήνα φωταγωγημένη και να ακούσουν τις καμπάνες όλων των ναών να μεταφέρουν το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης. Εκεί, στον λόφο του Λυκαβηττού, δείχνουν να σπεύδουν επί δεκαετίες οι νοσταλγοί της παλαιάς, ωραίας Αθήνας.


Η πανδαισία των μουσικών ρυθμών που χρησιμοποιούνται στα τροπάρια της Ακολουθίας της Ανάστασης χαρακτηρίζεται μοναδική. Το Μεγάλο Σάββατο το βράδυ οι πιστοί έχουν τη δυνατότητα να ακούσουν τροπάρια πένθιμα που μεταδίδουν τον θρήνο των χριστιανών για τη Σταύρωση του Κυρίου. Εκεί όμως που νομίζει κανείς ότι το σκότος είναι αυτό που κατάφερε να κυριαρχήσει, ξαφνικά όλα αλλάζουν. Οι ψαλμοί και τα τροπάρια γίνονται σιγά σιγά χαρμόσυνα και μεταφέρουν την επικράτηση του φωτός και της ελπίδας που επήλθε με την Ανάσταση του Χριστού.


Οσοι παρακολουθούν την αναστάσιμη ακολουθία έχουν τη δυνατότητα να αισθανθούν και να αφουγκραστούν τα διαφορετικά αυτά μηνύματα που μεταδίδονται ώσπου να ολοκληρωθεί η Λειτουργία δύο ώρες μετά, και το ρολόι να χτυπήσει μεσάνυχτα. Αυτές τις ώρες ορισμένοι δείχνουν να επιλέγουν τους ναούς των μοναστηριών όπως της Πεντέλης ή του Κορέα, όπου η ησυχία, η άκρα προσήλωση αλλά και οι φωνές των μοναχών σε βοηθούν να αγγίξεις το Θείο. Η αγορά σήμερα





Για τις αγορές που θα κάνετε την τελευταία στιγμή πρέπει να γνωρίζετε ότι το Μεγάλο Σάββατο τα εμπορικά καταστήματα θα παραμείνουν ανοιχτά από τις 9.00 ως τις 15.00 στην Αθήνα και από τις 8.00 ως τις 15.00 στον Πειραιά, σύμφωνα με το εορταστικό ωράριο που προτείνει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών. Τα σουπερμάρκετa θα παρατείνουν τη λειτουργία τους ως τις 18.00. Τη Δευτέρα 12 Απριλίου τα καταστήματα θα είναι κλειστά.
Οβελίας με συννεφιά και αέρα


ΜΕ ΙΣΧΥΡΟΥΣ νοτιάδες, βροχές και τοπικές καταιγίδες θα κάνουμε Ανάσταση εφέτος, ενώ άστατος θα είναι ο καιρός ανήμερα το Πάσχα. Η επιστροφή των εκδρομέων πάντως τη Δευτέρα και την Τρίτη του Πάσχα θα γίνει με καλύτερες καιρικές συνθήκες, καθώς προβλέπεται ότι οι άνεμοι θα «πέσουν», ενώ οι βροχές θα είναι λίγες και πρόσκαιρες.


Συγκεκριμένα το Μ. Σάββατο στη Δυτική, Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες, ισχυρότερες το βράδυ. Στο Νότιο Αιγαίο και στην Κρήτη ο καιρός θα είναι άστατος, με τοπικές βροχές, αλλά σαφώς πιο καλός από τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι, νοτιοδυτικοί 6-7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί στους 18-19 βαθμούς.


Την Κυριακή του Πάσχα προβλέπεται άστατος καιρός, με συννεφιά και κατά περιόδους βροχές, μετά το μεσημέρι κυρίως στα ηπειρωτικά.


Στην Ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες.


Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται άστατος καιρός, με τοπικές βροχές ή καταιγίδες κατά περιόδους. Στη Νότια Ελλάδα θα υπάρχουν διαστήματα ηλιοφάνειας. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί-βορειοδυτικοί 6-7 μποφόρ. Πτώση της θερμοκρασίας θα σημειωθεί στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα. Από το βράδυ ο καιρός θα βελτιωθεί σταδιακά σε όλη τη χώρα. Βελτιωμένος λοιπόν αλλά άστατος προβλέπεται ο καιρός για τη Δευτέρα του Πάσχα. Το απόγευμα στα δυτικά θα σημειωθούν τοπικές βροχές, οι άνεμοι θα πνέουν 4-5 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο.


Την Τρίτη του Πάσχα προβλέπεται να υπάρχουν τοπικές νεφώσεις με μικρής διάρκειας βροχές στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα και στα νησιά του Αιγαίου. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί 5-6 μποφόρ. Πού θα φάτε μαγειρίτσα


Απατάσθε αν πιστεύετε ότι είστε άτυχοι επειδή θα παραμείνετε εντός των τειχών. Η Αθήνα υπόσχεται κλίμα εορταστικό και πατροπαράδοτες γεύσεις. Τα μεγάλα ξενοδοχεία της πόλης έχουν διαμορφώσει ειδικά το μενού τους για τις ημέρες αυτές.


* Ο «Αστέρας» της Βουλιαγμένης έχει ετοιμάσει αναστάσιμο δείπνο μετά τα μεσάνυχτα και μπουφέ για την Κυριακή του Πάσχα, συνοδεία ζωντανού μουσικού προγράμματος 13.00-16.00.


* Το «Ν.J. V Athens Plaza» θα ανοίξει τις πόρτες του ανήμερα το Πάσχα, 12.00-16.00, προσφέροντας στους λάτρεις των θαλασσινών (και όχι μόνο) εκλεκτό μπουφέ με έκπτωση 50% για παιδιά κάτω των 12 ετών.


* Το «Πεντελικόν» έχει προνοήσει για τον βροχερό καιρό και σερβίρει στους κλειστούς χώρους που διαθέτει το βράδυ του Μ. Σαββάτου ως τη 1.00 και ανήμερα από τις 13.00 ως τις 16.00.


* Ζεστή μαγειρίτσα θα προσφέρει και το «St. George Lycabettus» ως τη 1.00 μετά την Ανάσταση. Τον μπουφέ του μπορείτε να απολαύσετε ανήμερα και τη Δευτέρα του Πάσχα από τις 12.30 ως τις 16.00.


* Γι’ αυτούς που δεν βιάζονται να φύγουν από την Εκκλησία μετά την Ανάσταση υπάρχει το «Hilton» και η «Μ. Βρεταννία» που σερβίρουν ως τις 2.30. Επίσης το «Hilton» θα προσφέρει το Πάσχα brunch με τα πατροπαράδοτα εδέσματα. Η «Μ. Βρεταννία» διαθέτει μπουφέ την Κυριακή και τη Δευτέρα μετά τις 12.30 το μεσημέρι.


* Το «Intercontinental» σάς υπόσχεται «πασχαλινή απόδραση στην καρδιά της Αθήνας» με μπουφέ αλλά και κανονικό μενού στα δύο εστιατόριά του. Το Μ. Σάββατο μπορείτε να παραγγείλετε ως και μία ώρα μετά την Ανάσταση και την Κυριακή του Πάσχα θα φάτε μετά μουσικής και παραδοσιακών χορών. Τη Δευτέρα το ξενοδοχείο υπόσχεται brunch με πλούσιο μπουφέ.


* Πριν από την Ανάσταση, γύρω στις 23.00, θα αρχίσει να σερβίρει το «Ledra Marriott» τον εορταστικό μπουφέ του. Την Κυριακή πατροπαράδοτες γεύσεις (σε μπουφέ) σας περιμένουν από τις 12.00 ως τις 16.00.


Αν προτιμάτε τις απλές γωνιές για φαγητό στην Αθήνα και στον Πειραιά, φερθείτε προνοητικά κάνοντας ένα τηλεφώνημα προτού ξεκινήσετε. Πολλά από τα ψητοπωλεία έχουν κλείσει λόγω της καθιερωμένης νηστείας τη Μεγάλη Εβδομάδα και πρόκειται να ανοίξουν πάλι μετά την Τρίτη του Πάσχα. Οι ψαροταβέρνες στο Μικρολίμανο και στην Καστέλλα λειτουργούν κανονικά.


Ο Δήμος Αθηναίων θα τηρήσει την παράδοση των τελευταίων ετών. Κινητή μονάδα σίτισης θα μοιράσει το βράδυ του Μ. Σαββάτου 8.000 μερίδες μαγειρίτσα και πασχαλινά αβγά στους άστεγους της πόλης.


Μετά την Ανάσταση ο κ. Δ. Αβραμόπουλος θα επισκεφθεί τα δύο ξενοδοχεία του Ιδρύματος Αστέγων του δήμου, για να ευχηθεί στους φιλοξενουμένους. Την Κυριακή και ώρα 11.00 ο δήμαρχος θα συνεορτάσει με τους ηλικιωμένους του Γηροκομείου Αθηνών (λεωφόρος Κηφισιάς 136).


* Θέατρα και κινηματογράφοι


Τα περισσότερα από τα θέατρα, που ήταν κλειστά κατά τη διάρκεια της Μ. Εβδομάδας, θα σας ψυχαγωγήσουν από Δευτέρα ή Τρίτη του Πάσχα.


Κάποιοι από τους κινηματογράφους θα παραμείνουν κλειστοί το βράδυ του Μ. Σαββάτου ενώ άλλοι θα περιοριστούν στην απογευματινή προβολή. Την Κυριακή του Πάσχα και τη Δευτέρα μπορείτε να δείτε όποια ταινία θέλετε. Ο γολγοθάς των οδηγών



Το μεσημέρι της Δευτέρας του Πάσχα αρχίζει ο δεύτερος «γολγοθάς» της επιστροφής περισσότερων από 410.000 ΙΧ ­ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τροχαίας ­ στην πρωτεύουσα. Η κορύφωση της κίνησης αναμένεται στις 5-8 μ.μ. τα απογεύματα της Δευτέρας και της Τρίτης, ενώ έντονος κυκλοφοριακός φόρτος έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχει και το Σάββατο μετά το Πάσχα, οπότε επιστρέφουν εντός των τειχών όσοι μετατρέπουν το τετραήμερο σε δωδεκαήμερο. Η Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής έχει προγραμματίσει την παραχώρηση μιας επιπλέον λωρίδας κυκλοφορίας στο ρεύμα εισόδου από τα διόδια Ελευσίνας ως τη διασταύρωση Δαφνίου τη Δευτέρα του Πάσχα από τις 12 το μεσημέρι ως τις 10 το βράδυ και την Τρίτη του Πάσχα από τις 10 το πρωί ως τις 10 το βράδυ. Ακόμη τις ίδιες ημέρες και ώρες θα γίνουν παρεμβάσεις στη νέα εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, στη γέφυρα Κρυονερίου, στη γέφυρα Βαρυμπόμπης και στους κόμβους Νέας Κηφισιάς και Απομάχων. Θα παραχωρηθεί επίσης μία επιπλέον λωρίδα κυκλοφορίας στη λεωφόρο Βάρης, από τη συμβολή της με την οδό Καλύμνου ως τον ιερό ναό Βάρης, και στη λεωφόρο Δημοκρατίας του Δήμου Περάματος.


Ακόμη θα απαγορευθεί από τις 5 το απόγευμα ως τις 10 το βράδυ τη Δευτέρα και την Τρίτη του Πάσχα η κυκλοφορία όλων των φορτηγών αυτοκινήτων με φορτίο άνω του ενάμιση τόνου στη νέα αλλά και στην παλαιά εθνική οδό Πατρών-Κορίνθου-Αθηνών μόνο στο ρεύμα προς Αθήνα και στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας από τις Θερμοπύλες ως τον κόμβο Τατοΐου. Η Τροχαία υπολογίζει ότι εφέτος ο αριθμός των αυτοκινήτων που θα εισέλθουν ξεχωριστά από την εθνική οδό Κορίνθου-Αθηνών και Λαμίας-Αθηνών θα υπερβεί το φράγμα των 200.000 αυτοκινήτων. Τουλάχιστον 500 συνεργεία θα πραγματοποιούν αλκοτέστ σε όλη τη χώρα. Σημειώνεται ότι πέρυσι το Πάσχα είχαν ελεγχθεί 7.914 άτομα και υπήρχαν ενδείξεις μέθης σε 461 οδηγούς. Οι 141 από αυτούς οδηγήθηκαν στο Αυτόφωρο, ενώ κατασχέθηκαν 56 αυτοκίνητα.