Με έντονο προεκλογικό «άρωμα» ήταν η σφοδρή σύγκρουση μεταξύ του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυρ. Μητσοτάκη. Αυτό που αναδείχθηκε από την οξύτατη αντιπαράθεση, η οποία είχε για πρώτη φορά τόσο οξείες προσωπικές βολές εκατέρωθεν, είναι ότι η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές επί της ουσίας έχει αρχίσει και στην πορεία προς τις κάλπες η πόλωση θα είναι ακραία.
Ήταν μια προβολή από την προεκλογική περίοδο που θα βιώσει η χώρα στο εγγύς μέλλον και ως τέτοια η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή για την οικονομία μετά και τις αποφάσεις του Eurogroup για το χρέος, ανέδειξε τα στοιχεία εκείνα με τα οποία ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ θα πορευθούν προς τις κάλπες, τις οποίες ζήτησε για άλλη μια φορά ο κ. Μητσοτάκης. «Δεν θα είναι το τέλος αλλά η αφετηρία για να δώσουμε στην χώρα μας το μέλλον που της αξίζει», είπε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, ήταν ίσως η πρώτη φορά που εκδηλώθηκε σε τέτοιο βαθμό η «κόντρα» μεταξύ των δυο πολιτικών ανδρών και η οποία, όπως όλοι αντιλαμβάνονται πλέον, θα έχει καθοριστική θέση στην παρατεταμένη προεκλογική περίοδο που διανύει η χώρα. Ο κ. Τσίπρας προσήλθε στην συζήτηση προετοιμασμένος να αιφνιδιάσει τον αντίπαλό του από το «πρώτο ημίχρονο» -τις πρωτολογίες.
Συνήθως τα «μαχαίρια» έβγαιναν στις προ ημερησίας διατάξεως συζητήσεις σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών κατά την δευτερολογία του εκάστοτε πρωθυπουργού ο οποίος απαντούσε στην κριτική κυρίως του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτή την φορά ο κ. Τσίπρας επέλεξε από την αρχή να εξαπολύσει σφοδρά πυρά κατά του αντιπάλου του σε όλα τα μέτωπα, ενώ «επένδυσε» με ιδιαίτερη έμφαση στην προσπάθεια αποδόμησης του πολιτικού προφίλ του κ. Μητσοτάκη, τον οποίο κατηγόρησε ότι ψεύδεται και ότι κάνει ό,τι μπορεί τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό προκειμένου να «θολώσει» την «καθαρή» πορεία εξόδου της χώρας από τον μνημονιακό κλοιό, προοπτική, που όπως είπε, ενοχλεί την ΝΔ διότι της ανατρέπει το αφήγημα με το οποίο θέλει να πάει στις εκλογές. Και μπορεί ο πρωθυπουργός να απέφυγε να πει αυτή την φορά ότι οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, δηλαδή στο τέλος της τετραετίας, ωστόσο ο κυβερνητικός του εταίρος Π. Καμμένος ήταν μάλλον πιο συγκεκριμένος –μίλησε για 6άμηνο που απομένει.
Αίσθηση προκάλεσαν και οι αναφορές του πρωθυπουργού στα εσωτερικά της ΝΔ σε μια καταφανή προσπάθεια να εμφανίσει τον κ. Μητσοτάκη ως «όμηρο» των ακραίων του κόμματος. Ο κ. Τσίπρας δεν δίστασε να επικαλεστεί τον πρώην πρόεδρο του κόμματος Ευ. Μεϊμαράκη, ο οποίος τον Αύγουστο του 2015 υπερψήφισε το μνημόνιο Τσίπρα, αναγνωρίζοντάς του ότι έβαλε μπροστά το εθνικό και όχι το κομματικό του συμφέρον.
Σημειώνεται, ότι αναφορά στην στάση του κ. Μεϊμαράκη έκανε προσφάτως και ο ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, το όνομα του οποίου βρέθηκε αρκετές φορές στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης Τσίπρα – Μητσοτάκη. Παρά τα πυρά που δέχθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ και τις κατηγορίες ότι υπονομεύει στις συναντήσεις του με ευρωπαίους ηγέτες την θέση και τα συμφέροντα της χώρας, διέψευσε τον πρωθυπουργό, τον οποίο μάλιστα αποκάλεσε «ψεύτη, ψεύτη, ψεύτη».


Κυρ. Μητσοτάκης: Πολιτικός ψεύτης ο κ. Τσίπρας – Με φιέστες και λαμέ γραβάτες δεν υπάρχει έξοδος από την κρίση

Δεν ήταν οι μόνες σκληρές εκφράσεις που επεφύλαξε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος αποκάλεσε τον πρωθυπουργό «άθλιο συκοφάντη», ότι «είστε ντροπή και κατάντια για την χώρα», και ότι «δεν είστε αριστερός, δεν είστε κεντροαριστερός, είστε ένας κυνικός χειριστής της εξουσίας που μεταμφιέζεται κάθε μέρα με πολιτική ιδιοτέλεια». Οι αναφορές του κ. Μητσοτάκη σε «ψεύτη» και «ψεύτες» προκάλεσαν αίσθηση και μετρήθηκαν από τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτο αλλά και τον πρωθυπουργό ο οποίος στην δευτερολογία του αναφέρθηκε σε αυτό κάνοντας λόγο για «κρεσέντο ύβρεων» που συνιστά «ένδειξη αμηχανίας και εκνευρισμού», αν και ο ίδιος στην πρωτολογία του τον είχε κατηγορήσει επίσης ως «ψεύτη», ως «πολιτικό απατεώνα» και ως «κατασκεύασμα των πολιτικών ελίτ», ενώ με αφορμή την τροπολογία του για την μη περικοπή των συντάξεων, τον αποκάλεσε «τζάμπα μάγκα».

Σκληρή ήταν η «κόντρα» και με αφορμή τις κατηγορίες του κ. Τσίπρα για σχέσεις του πρόεδρου της ΝΔ με τον πρώην ισχυρό άνδρα της Novartis, όταν όμως δεν ήταν εκείνος στο πόστο αυτό ούτε ο κ. Μητσοτάκης στην αρχηγία του κόμματός του, όπως εξήγησε ο ίδιος, προκαλώντας τον κ. Τσίπρα να πει αν συναντιέται με επιχειρηματίες και συγκεκριμένα πόσες φορές έχει συναντηθεί με τον κ. Μαρινάκη, με τον κ. Σαββίδη, τον κ. Μπόμπολα, τον κ. Καλογρίτσα «με τα βοσκοτόπια», τον κ. Μελισσανίδη, τον κ. Λαυρεντιάδη, αλλά και με τον «δικηγόρο των off shore που μπαινοβγαίνει στο Μαξίμου». «Η εποχή που παριστάνατε το έντιμο παλικάρι, που βρίσκεται απέναντι στα συμφέροντα της διαπλοκής, έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Είστε αδίστακτος και βαθιά διαπλεκόμενος πολιτικός», του είπε. Στην δευτερολογία του ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι «το κρίσιμο θέμα δεν είναι αν συναντάς αλλά αν τους κάνεις τα χατίρια».