Να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά την αρνητική τοποθέτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης –με κάποιες διαφοροποιήσεις- έναντι της αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, επιχείρησε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, ο οποίος σε παρέμβασή του κατά την συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου στην Βουλή κατηγόρησε τον Κυρ. Μητσοτάκη ότι «φλερτάρει με τον ακροδεξιό λαϊκισμό».

«Ο ορθός λόγος, η ισότητα και η πρόοδος πρέπει να είναι πάνω από στερεότυπα και φοβικά σύνδρομα και εμείς θα είμαστε απόλυτα συνεπείς με αυτό», είπε ο πρωθυπουργός αντιπαραβάλλοντας την «ΝΔ του κ. Μητσοτάκη», η οποία, όπως είπε, «μπορεί να μας παραδώσει ένα ακόμα μάθημα για το ποιος είναι πραγματικά λαϊκιστής και λογαριάζει το πολιτικό κόστος και ποιος πραγματικός φιλελεύθερος, ποιος είναι προοδευτικός και ποιος συντηρητικός».

Με αφορμή την στάση της ΝΔ στο επίμαχο ζήτημα είπε ότι «κάνει τα πράγματα πιο καθαρά σε ορισμένους που πίστεψαν ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι πολιτικός του φιλελεύθερου κέντρου, αλλά είναι βαθιά συντηρητικός».

«Φλερτάρει με τον ακροδεξιό λαϊκισμό», πρόσθεσε, τονίζοντας πως σε ό,τι αφορά τον ίδιο και τον ΣΥΡΙΖΑ «θα αγνοούμε το πολιτικό κόστος και θα προωθούμε τις αρχές της προόδου και της ισότητας». Χαρακτήρισε άλλωστε «θεσμική τομή», το νομοσχέδιο τονίζοντας ότι δεν χωρούν σε αυτή την περίπτωση μικροκομματικές σκοπιμότητες, καθώς επιλύει σημαντικά ζητήματα όπως ότι τα παιδιά που βρίσκονται στα ιδρύματα παύουν να είναι αόρατα από την πολιτεία.

«Δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται ως οι εν δυνάμει απόκληροι της κοινωνίας», είπε, ενώ είπε ότι υπάρχει σύγχυση για την διάκριση υιοθεσίας και αναδοχής. «Η αναδοχή προβλέπει ότι το παιδί έχει την δυνατότητα να επιστρέψει στους φυσικούς του γονείς. Η αναδοχή ως πράξη είναι υπόδειγμα αλτρουισμού αλληλεγγύης και προσφοράς», είπε.

Αναφορικά με τις αντιδράσεις που υπάρχουν σχετικά με την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «μια μερίδα το κάνει επειδή αρέσκεται να αναπαράγει στερεότυπα και αναχρονιστικά σύνδρομα», ενώ «μια άλλη επειδή αυτό που την τρέφει δεν είναι η αγάπη αλλά το μίσος για τον συνάνθρωπο, τον ξένο, τον αλλόθρησκο, τον διαφορετικό».

«Συνεπώς μια μερίδα των αντιδράσεων προέρχεται από αυτούς που το μίσος τους τρέφει και τρέφονται από αυτό και είναι αλλεργικοί στις αλλαγές». Ενώ στηλίτευσε όσους αντιδρούν «με υποκρισία και φοβικά και στο όνομα μιας θρησκείας που είναι βασισμένη στην αγάπη προς τον συνάνθρωπο».

«Η Πολιτεία και εμείς οι βουλευτές είμαστε υποχρεωμένοι να αντιμετωπίζουμε τους συνανθρώπους μας ισότιμα και η Πολιτεία να διασφαλίζει στα παιδιά να βρεθούν στο καλύτερο περιβάλλον», είπε υποστηρίζοντας την άποψη ότι στην κατεύθυνση αυτή δεν μπορεί να είναι εμπόδιο ο σεξουαλικός προσανατολισμός.

Το σχόλιο της ΝΔ

«Το ποιος είναι φιλελεύθερος και προοδευτικός και ποιος ιδεοληπτικός και λαϊκιστής το έχουν πια καταλάβει πολύ καλά οι πολίτες και θα φανεί σύντομα στις κάλπες» σχολίασε η Νέα Δημοκρατία, απαντώντας στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, για την ομιλία του στη Βουλή για συζήτηση επί του νομοσχεδίου για την υιοθεσία και την αναδοχή.

Σε ανακοίνωσή της, η Νέα Δημοκρατία σημείωσε ότι τοποθετήθηκε υπεύθυνα επί του νομοσχεδίου «με γνώμονα πρωτίστως τo συμφέρoν των παιδιών και τη σημερινή πραγματικότητα της ελληνικής κοινωνίας από την οποία έχει πάρει διαζύγιο ο κ. Τσίπρας».

«Το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας επιλέγει την οξύτητα και την πόλωση ακόμη και για ένα τόσο ευαίσθητο κοινωνικό θέμα για το οποίο η Νέα Δημοκρατία δεν έθεσε καν ζήτημα κομματικής πειθαρχίας, απλά αποδεικνύει τον πανικό της απερχόμενης κυβέρνησής του» καταλήγει η Πειραιώς.