Την ευκαιρία να ενημερωθεί σε βάθος επί ζητημάτων που αφορούν στο πνευματικό έργο και την αποστολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου ως θεσμού και συμβόλου της Ορθόδοξης Εκκλησίας σε όλο τον κόσμο είχε αντιπροσωπεία της «Δημοκρατικής Ευθύνης» που επισκέφθηκε το Φανάρι. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας ήταν ο πολιτικός επικεφαλής Θωμάς Παπαλιάγκας και συμμετείχαν οι Αντιπρόεδροι Αναστάσης Καραμπογιάς και Σπύρος Ζαφείρης, το μέλος του Γενικού Συμβουλίου, υπεύθυνος για εκκλησιαστικά θέματα, Βασίλης Φασούλας, και ο υπεύθυνος Πολιτικού Σχεδιασμού Βασίλης Σαββίδης.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τέθηκαν στο τραπέζι κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στην παρουσία του Πατριαρχείου, όπως οι προοπτικές για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, όσο και θέματα του πνευματικού και ιεραποστολικού έργου, της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, των σχέσεων με άλλες ομόδοξες Εκκλησίες, αλλά και με την Ελληνική Πολιτεία.

Επίσης, η αντιπροσωπεία της Δημοκρατικής Ευθύνης είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη, σε γενικές γραμμές, για την πολιτική φυσιογνωμία της Δημοκρατικής Ευθύνης. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε ότι είναι ενθαρρυντικό και σημαντικό να ασχολούνται ενεργά με τα κοινά νέοι άνθρωποι, ευχήθηκε στην αντιπροσωπεία καλή δύναμη και ενθάρρυνε τα στελέχη της Δ.Ε. να έχουν καλή και δίκαιη κρίση προς όφελος των συμπολιτών μας.