Στα βήματα εκσυγχρονισμού των υποδομών και των λειτουργιών της Βουλής, με αιχμή την μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, καθώς και στις διαδικασίες αναδιάρθρωσης και αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών της, αλλά και στην πολιτική εξωστρέφειας ώστε να δημιουργεί σημεία επαφής με τους πολίτες και τους συλλογικούς φορείς τους, αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας της Βουλής των Ελλήνων Κ. Αθανασίου σε συνέντευξή του στο κανάλι της Βουλής.

Όπως τόνισε, η Βουλή πρωτοπορεί στη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή καθώς ήδη η εσωτερική αλληλογραφία εντός της Βουλής και ο κοινοβουλευτικός έλεγχος γίνονται πλέον ψηφιακά, ενώ τις επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθεί και η διαδικασία για την ψηφιακή κατάθεση των νομοσχεδίων και σύντομα θα λειτουργήσει η Υπηρεσία Ψηφιακής Υπογραφής για τους Βουλευτές. Επίσης, έκανε γνωστό ότι το νέο ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας στην αίθουσα της Ολομέλειας παραδίδεται τις επόμενες ημέρες και αναμένεται να λειτουργήσει εντός του Φεβρουαρίου, μετά την εγκατάσταση του λογισμικού και την ολοκλήρωση των απαραίτητων τεχνικών ελέγχων.

Η Βουλή κατά κοινή ομολογία όλα αυτά τα μνημονιακά χρόνια έχει απαξιωθεί και ο νομοθετικός της ρόλος έχει υποβιβαστεί. Η πορεία εξόδου της χώρας σηματοδοτεί και την αποκατάσταση της νομοθετικής της λειτουργίας και της επανάκτησης του χαμένου θεσμικού κύρους της. Το νομοθετικό έργο άλλωστε είναι ο πυρήνας του κοινοβουλευτικού ρόλου και έργου.

Και όπως είχε σχετικά ο κ. Αθανασίου «είμαι βέβαιος ότι όσο η χώρα λίγο λίγο τελειώνει με την μνημονιακή περιπέτεια, θα πρέπει και η Βουλή και η κυβέρνηση, η εκάστοτε κυβέρνηση, να θέσουν κάποιους αυστηρούς κανόνες καλής νομοθέτησης», κάτι που έχει ήδη ξεκινήσει να γίνεται, όπως σημείωσε, διευκρινίζοντας ότι όσο η χώρα θα πλησιάζει προς την απεμπλοκή της από τα μνημόνια τόσο αυτό θα γίνεται όλο πιο σταθερά και μόνιμα.

Ο κ. Αθανασίου υπενθύμισε ότι η Βουλή ήταν ο πρώτος δημόσιος οργανισμός που εφάρμοσε με απόλυτη επιτυχία την αξιολόγηση και τις κρίσεις του προσωπικού και ανέφερε ότι η Βουλή κατόρθωσε μέσα από την επαναδιαπραγμάτευση όλων των υποχρεώσεών της, όπως π.χ. την καλύτερη διαχείριση της κτηριακής υποδομής της, αλλά και με τον εξορθολογισμό των δαπανών της, να εξοικονομήσει σημαντικά ποσά που επενδύθηκαν σε άλλες εργασίες, όπως π.χ. η αποκατάσταση της Μπενακείου Βιβλιοθήκης και η πλήρης αντικατάσταση της γυάλινης οροφής της Ολομέλειας, έργα που έχουν δρομολογηθεί προς την ολοκλήρωσή τους.

Εξήρε δε την συνεισφορά των υπαλλήλων της στην υλοποίηση των φιλόδοξων στόχων που έθεσε εξ αρχής η ηγεσία της Βουλής στην κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού και της πλήρους αξιοποίησης των δυνάμεων και δυνατοτήτων της.

Με ιδιαίτερη έμφαση αναφέρθηκε εξάλλου στα πλούσια αρχεία που διαθέτει ηΒουλή και την αξιοποίησή τους. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι εντός του Μαρτίου αναμένεται να εκδοθεί ο πρώτος τόμος με τα υλικά του Φακέλου της Κύπρου που περιλαμβάνει καταθέσεις μαρτύρων, ενώ ήδη το ειδικό Τμήμα Αρχείων που δημιουργήθηκε προχωρεί στην συντήρηση και ψηφιοποίηση του αρχείου που βρέθηκε εγκαταλελειμμένο σε χώρο του κοινοβουλίου πριν λίγους μήνες. Ενώ σχετικά με την προσπάθεια εξωστρέφειας της Βουλής προς την κοινωνία, εστίασε ιδιαίτερα στον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν η Βιβλιοθήκη της Βουλής και το Ίδρυμα για τον Κοινοβουλευτισμό και την Δημοκρατία.