Ενα απίστευτο σκηνικό σύγχυσης που αφήνει έκθετη την κυβέρνηση και προσωπικά τον αναπληρωτή υπουργό Αμυνας Δ. Βίτσα έχει δημιουργηθεί στο μέτωπο της σίτισης των hotspots. Μετά την αποκάλυψη από «το Βήμα», στις 4 Σεπτεμβρίου, των διατάξεων που υπήρχαν στον ετήσιο διαγωνισμό και ευνοούσαν μεγάλες επιχειρήσεις, οι ιδιοκτήτες των οποίων διατηρούν φιλικές σχέσεις με κορυφαία στελέχη της και υπό το βάρος των έντονων αντιδράσεων των τοπικών επιχειρηματιών και των βουλευτών, η κυβέρνηση αναδιπλώθηκε. Διαβεβαίωσε διά του κ. Βίτσα ότι ο διαγωνισμός δεν ισχύει, ότι ακυρώθηκε και ότι θα υπάρξει επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς των μηνιαίων διαγωνισμών. Ομως ο ετήσιος διαγωνισμός ολοκληρώθηκε κανονικά, ενώ ο μηνιαίος διαγωνισμός που προκηρύχθηκε αμέσως μετά αφορά μόνο το διάστημα που απαιτείται για να αξιολογηθούν οι προσφορές που κατατέθηκαν! Επιπλέον, στον νέο μηνιαίο διαγωνισμό υπάρχουν αλλαγές που δεν κινούνται προς την κατεύθυνση της πριμοδότησης των τοπικών επιχειρήσεων, όπως είχε δεσμευθεί προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά εκτιμάται ότι ενισχύουν την προσπάθεια των μεγάλων επιχειρήσεων να καρπωθούν εξ ολοκλήρου την πίτα των 84 εκατ. ευρώ που προορίζεται για τη σίτιση των hotspots.
Αναδίπλωση και σύγχυση


Αυτή τη στιγμή στο μέτωπο του διαγωνισμού για τη σίτιση των hot spots επικρατεί θολό τοπίο, με τους ενδιαφερομένους να μην μπορούν να ξεδιαλύνουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Εχει τελικά καταργηθεί ο ετήσιος διαγωνισμός που επί της ουσίας αποκλείει τη συμμετοχή των τοπικών επιχειρήσεων αφού θέτει ως όρο για τη συμμετοχή τους σε αυτόν τον απλησίαστο για τα μεγέθη τους τζίρο άνω των 3 εκατ. ευρώ; Οι εκπρόσωποι των τοπικών εταιρειών που τροφοδοτούν τα hot spots, στη Μόρια στη Λέσβο, στη Λέρο και στην Κω, που συναντήθηκαν για να διερευνήσουν, χωρίς να υπάρξει αποτέλεσμα, τη δυνατότητα συνεργασίας τους προκειμένου να καλυφθούν οι όροι του ετήσιου διαγωνισμού, άκουσαν αρχικά με ανακούφιση τις διαβεβαιώσεις των βουλευτών ότι ο διαγωνισμός θα ακυρωθεί. «Ο Δημήτρης Βίτσας με διαβεβαίωσε ότι οι διαγωνισμοί θα συνεχίσουν να διενεργούνται σε μηνιαία βάση» δήλωσε ο βουλευτής Δωδεκανήσου Ηλίας Καματερός. Ωστόσο, όπως και ο ίδιος έσπευσε να παρατηρήσει, «δεν έχει γίνει ακόμη επίσημη ενημέρωση με σχετικά έγγραφα».
Ο κ. Βίτσας αναγκάστηκε να παρέμβει σε τηλεοπτική εκπομπή στον Σκάι ακούγοντας διευθυντή του Γραφείου Τύπου της ΝΔ Μακάριο Λαζαρίδη να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «έστησε μπίζνα στο Προσφυγικό» αλλά και τον βουλευτή των ΑΝΕΛ Δημήτρη Καμμένο να ζητεί «να πέσουν κεφάλια» για τις φωτογραφικές διατάξεις του διαγωνισμού. Διαβεβαίωσε ότι «τέτοιος διαγωνισμός δεν πρόκειται να υπάρξει». Ωστόσο, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «δεν αρκεί μια υπουργική δήλωση στην τηλεόραση για να ακυρωθεί ένας διαγωνισμός». Οι ενδιαφερόμενοι το διαπίστωσαν την επόμενη ημέρα, όταν επικοινωνώντας με το αρμόδιο γραφείο του Στρατού άκουσαν από τους αξιωματικούς να τους αναφέρουν ότι «δεν έχουν καμία εντολή, είτε προφορική είτε γραπτή, για ακύρωση του διαγωνισμού». Μπροστά στην κατάσταση που δημιουργήθηκε οι εκπρόσωποι των τοπικών εταιρειών έσπευσαν να καταθέσουν τους φακέλους τους, που όμως δεν καλύπτουν το κριτήριο του κύκλου εργασιών.
Ζητούν διπλάσιο τζίρο


Επισήμως ο μηνιαίος διαγωνισμός θα επαναλαμβάνεται ως την οριστική αξιολόγηση των προσφορών του ετήσιου διαγωνισμού. Είναι άγνωστο αν η κυβέρνηση, διά της μη αξιολόγησης των προσφορών, ακυρώσει, όπως τώρα λέγεται, τον ετήσιο διαγωνισμό στην πράξη. Είναι όμως βέβαιον ότι δεν δείχνει διατεθειμένη να βάλει όρους που διευκολύνουν τη συμμετοχή των τοπικών επιχειρήσεων στον διαγωνισμό. Αντιθέτως, επινοεί νέους που τις δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο!
Στον μηνιαίο διαγωνισμό που προκηρύχθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου και αφορά τη σίτιση των hotspots σε Λέρο και Κω σε σχέση με τους όρους των προηγούμενων μηνιαίων διαγωνισμών υπάρχει μια αλλαγή που φέρνει στα όριά τους τις μικρές επιχειρήσεις. Ως σήμερα προβλεπόταν ότι ο κύκλος των εργασιών των εταιρειών που έπαιρναν μέρος στον διαγωνισμό θα έπρεπε τα τελευταία τρία χρόνια να κάλυπτε το 100% της δαπάνης για τη σίτιση των hotspots. Στον διαγωνισμό που δημοσιεύτηκε στη «Διαύγεια» προβλέπεται ότι ο κύκλος εργασιών των εταιρειών θα πρέπει να είναι μόνο το τελευταίο έτος διπλάσιο της δαπάνης. Ετσι, για παράδειγμα, για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό για τη σίτιση του hotspot της Κω, από εκεί που απαιτούνταν κύκλος εργασιών 136.000 ευρώ για τρία χρόνια, τώρα, λόγω και της αύξησης του αριθμού των προσφύγων, απαιτείται ένα ποσό που ξεπερνά τις 490.000 ευρώ για έναν χρόνο! Η προϋπόθεση αυτή φαίνεται να αποτελεί αξεπέραστο εμπόδιο για τις μικρές εταιρείες. «Δεν ξέρω τι λένε στα λόγια, στην πράξη φαίνεται τελικά ότι αυτοί οι διαγωνισμοί είναι για λίγους» δηλώνει στο «Βήμα» εκπρόσωπος μικρής εταιρείας κέιτερινγκ στο Α. Αιγαίο.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Ο διαγωνισμός που ξεκίνησε στις 20 Σεπτεμβρίου συνεχιζόταν κανονικά, εν μέσω των αντιδράσεων στους κόλπους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και των τοπικών επιχειρηματιών. Ενας από αυτούς, ο κ. Σκορδάλης, από τη Λέρο, ανέφερε σε επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό: «Πού είναι η προσωπική σας δέσμευση για πριμοδότηση των ντόπιων που τηρούν τα νόμιμα έγγραφα αλλά ζουν και πληρώνουν το μάρμαρο του Προσφυγικού;».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ