Στο επίκεντρο της τριμερούς βρέθηκαν όλα τα ζητήματα της Συνόδου Κορυφής, το προσφυγικό και τα θέματα που σχετίζονται με την ελληνική οικονομία.

Tη δέσμευση ότι θα διατηρηθεί τοstatus quoστα σύνορα της Ευρώπης, τουλάχιστον ως την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της 6ηςΜαρτίου, έλαβε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τη γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και το γάλλο πρωθυπουργό, Φρανσουά Ολάντ, κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης που είχαν σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα δε θα αποδεχθεί ενέργειες οι οποίες αποβαίνουν εις βάρος της, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της στο σύνολό τους. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος στο προσφυγικό, κάτι το οποίο αναγνωρίζεται ήδη από τις άλλες χώρες. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε, επίσης, ότι οι « μονομερείς ενέργειες» δεν είναι αποδεκτές από την πλευρά της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν ότι το «κλειδί» στην αντιμετώπιση του προσφυγικού είναι η Τουρκία και η συντονισμένη δράση του ΝΑΤΟ , προκειμένου να ελεγχθούν αποτελεσματικά οι προσφυγικές ροές. Από την πλευρά τους, η Γερμανίδα Καγκελάριος και ο Γάλλος Πρόεδρος διαβεβαίωσαν τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι η Ελλάδα θα έχει όποια βοήθεια ζητήσει και συμφώνησαν ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι αποδεκτή, με οποιονδήποτε τρόπο, η μεταφορά περισσότερης πίεσης στη χώρα. Επιπλέον, οι Α. Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ δεσμεύθηκαν ότι θα διατηρηθεί τοstatus quoστα σύνορα της Ευρώπης, ως την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της 6ηςΜαρτίου, όπου θα αξιολογηθεί η διαχείριση του προσφυγικού με επίκεντρο την Τουρκία. Παράλληλα ξεκαθαρίστηκε ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αποκλεισμού της Ελλάδας από τη Ζώνη Σένγκεν.

Εξάλλου, κυβερνητικές πηγές χαρακτήριζαν «θετική» την εξέλιξη της τριμερούς συνάντησης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν η θετική έκβαση συνεχιστεί ως το τέλος της Συνόδου, δεν θα υπάρξει πρόβλημα από ελληνικής πλευράς σε χέση με την τελική έγκριση του κειμένου συμπερασμάτων της Συνόδου.

Όσον αφορά το οικονομικό ζήτημα και την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος, οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν ότι είναι ανάγκη να επιστρέψουν άμεσα οι θεσμοί στην Αθήνα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό. Συμφωνήθηκε, επίσης, ότι θα υπάρξουν από κοινού πρωτοβουλίες των τριών μερών προς αυτήν την κατεύθυνση.

Οι διάλογοι του πρωθυπουργού με Μέρκελ και Ολάντ για το προσφυγικό:

– Τσίπρας: «Δεν μπορούμε να δεχτούμε μονομερείς ενέργειες. Είμαστε οι μόνοι που τηρήσαμε τις δεσμεύσεις μας στο σύνολο τους…. άρα θα πρέπει και οι εξελίξεις να συμβάλλουν με τις προσπάθειες που κάνουμε για να σηκώσουμε αυτό το βάρος….Η Ελλάδα έχει σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος στο προσφυγικό, κι αυτό αναγνωρίζεται από όλες τι χώρες. Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε να πέσει το βάρος τις κρίσης σε μια χώρα».
– Μέρκελ – Ολάντ: «Η Ελλάδα θα έχει ό,τι βοήθεια ζητήσει. Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η μεταφορά οποιασδήποτε πίεσης προς την Ελλάδα».



Για ξέσπασμα Τσίπρα στη Σύνοδο Κορυφής μιλούν δημοσιεύματα

Για ξέσπασμα του Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής κατά των χωρών του Βίζεγκραντ, που τάχθηκαν ανοικτά υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν, κάνουν λόγο δημοσιεύματα εφημερίδων.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της βελγικής De Morgen με τίτλο «Τεταμένη η ατμόσφαιρα στις συζητήσεις για το προσφυγικό», οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την οργή του για τις προτάσεις κάποιων χωρών ότι ίσως θα ήταν καλύτερα να αποκλειστεί η Ελλάδα από τη ζώνη του Σέγκεν, επειδή δεν καταφέρνει να φυλάξει αποτελεσματικά τα σύνορά της.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η De Standaard, σε ρεπορτάζ με τίτλο «Ολοένα και πιο απομονωμένη η Mέρκελ στο θέμα της προσφυγικής κρίσης», αναφέρει ότι η ατμόσφαιρα στη Σύνοδο Κορυφής ηλεκτρίστηκε, όταν κάποιοι ευρωπαίοι ηγέτες υπαινίχθηκαν ότι η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει την ζώνη Σέγκεν, γεγονός που προκάλεσε την οργή του έλληνα πρωθυπουργού.



«Ο Αλέξης Τσίπρας εκνευρίζεται κατά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ» επισημαίνει, τέλος, η L’ Echo, που αναφέρει ότι ο έλληνας πρωθυπουργός μίλησε με έντονο ύφος προς τους ομολόγους του, καθώς αντιτάχθηκε στις κατηγορίες που απευθύνουν ορισμένα κράτη προς την Ελλάδα το τελευταίο διάστημα ότι αδυνατεί να ελέγξει τα σύνορά της, ενώ ταυτόχρονα τα ίδια κράτη αρνούνται να εφαρμόσουν τις αποφάσεις σχετικά με τη μετεγκατάσταση των προσφύγων.

Δηλώσεις πριν τη συνάντηση

Ο ελληνας πρωθυπουργός και η γερμανίδα καγκελάριος προσήλθαν στη συνάντηση χωρίς να κάνουν δηλώσεις.

Ο Φρανσουά Ολάντ προσερχόμενος δήλωσε ότι «υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει» και πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρχουν κανόνες για την καταπολεμηση της κερδοσκοπίας.

Η Γαλλία ανησυχεί ότι η Βρετανία αναζητά τρόπους να προσατέψει το Λονδίνο και επειδιώκει να παγώσει τους κανόνες που διέπουν τον χρηματοπιστωτικό τομέα, δυσχαιρένοντας έτσι την ελευθερία ελιγμών της ευρωζώνης.

«Η ανταλλαγή απόψεων των δύο πλευρών ανταλλάχθηκαν εχθές βράδυ», σημείωσε.

Και πρόσθεσε: Η Γαλλία θέλει οι δημοσιονομικοί κανονισμοί της ΕΕ να εφαρμόζονται παντού, προκειμένου να «καταπολεμηθεί η κερδοσκοπία και οι κρίσεις» με το «χωρίς δικαίωμα βέτο».

Η τριμερής συνάντηση πραγματοποιείται πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης θα συζητηθούν όλα τα ζητήματα της Συνόδου Κορυφής , το προσφυγικό και τα θέματα που σχετίζονται με την ελληνική οικονομία.