Τώρα μόλις αρχίζει το «μεγάλο παιχνίδι» με τα πετρέλαια της Ανατολικής Μεσογείου, μεταξύ Κύπρου, Λιβάνου και Αιγύπτου από τη μία πλευρά και των Τούρκων από την άλλη, ενώ τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις θέλουν να βάλουν οι αμερικανικές εταιρείες, όταν, ύστερα από χρόνια πιθανότατα, αρχίσει η εκμετάλλευση των ελπιδοφόρων σήμερα κοιτασμάτων! Το εξαιρετικά εκτεταμένο κοίτασμα που θεωρείται απόλυτα εκμεταλλεύσιμο περιέχει πιθανή ποσότητα 20 δισεκατομμυρίων βαρελιών που θα μπορούσε θεωρητικά να είναι απολήψιμο από την ευρύτερη περιοχή. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της ποσότητας, αρκεί να υπενθυμίσουμε ότι τα πετρέλαια που αντλήθηκαν από τον Πρίνο στη Θάσο ήταν συνολικά περίπου 100 εκατομμύρια βαρέλια, δηλαδή οι ειδικοί αναφέρονται σε περίπου… «200 Πρίνους» στην Ανατολική Μεσόγειο!

Λόγω της μεγάλης στρατηγικής αλλά και οικονομικής σπουδαιότητας της υπόθεσης, η ανάμειξη της Αγκυρας και «οι επακόλουθες φασαρίες» ήταν μάλλον αναμενόμενες από πολλούς παράγοντες της Αθήνας. Η υπόθεση, η οποία εξελισσόταν μάλλον αθόρυβα την τελευταία διετία, αναδύθηκε ξαφνικά όταν εκφράστηκε η επίσημη διάθεση από τις κυβερνήσεις Αιγύπτου, Λιβάνου και Κύπρου να παραχωρηθούν σημαντικές θαλάσσιες εκτάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο για πετρελαϊκές έρευνες, και λίγες ημέρες αργότερα κύπριοι επίσημοι μιλούσαν για σημαντικά εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα που αποκαλύφθηκαν από δορυφορικές φωτογραφίες.

«Τα Ελληνικά Πετρέλαια ενδιαφέρονταν και εξακολουθούν να ενδιαφέρονται για την υπόθεση και προετοιμάζονται για να συμμετάσχουν σε κοινοπραξία διεκδίκησης, παρά τον θόρυβο που κάνουν οι Τούρκοι» αναφέρει με δήλωσή του προς «Το Βήμα» ο πρόεδρος των ΕΛΛΠΕ κ. Ευθ. Χριστοδούλου.

Οι βασικές παρατηρήσεις για το ζήτημα είναι πάντως ότι το θέμα χειρίζεται ως επικεφαλής η κυβέρνηση του Καΐρου και ότι οι μεγάλες αμερικανικές πολυεθνικές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου (στα χέρια των οποίων κατά πάσα πιθανότητα θα καταλήξουν τα κοιτάσματα) δεν ενστερνίζονται τις απόψεις των Τούρκων και εκτιμούν ότι για την όλη προσπάθεια θα συνομιλούν εφεξής με την αιγυπτιακή κυβέρνηση.

Συνεπώς, η τουρκική προσπάθεια να «τρομοκρατηθούν» οι μεγάλες εταιρείες και να μη συμμετάσχουν στη διεκδίκηση μάλλον θα πέσει στο κενό, αλλά το τεταμένο κλίμα όχι μόνο θα παραμείνει αλλά θα οξυνθεί κιόλας.