Στο Αζερμπαϊτζάν μεταβαίνει την Τετάρτη, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης για συζητήσεις με κυβερνητικούς παράγοντες της χώρας σχετικά με την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, τον Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου και ειδικότερα τον αγωγό TAP.

Ο υπουργός θα συμμετάσχει στην πρώτη συνάντηση του Συμβουλευτικού Συμβουλίου για τον Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου. Οικοδεσπότης θα είναι ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν κ. Ιλχάμ Αλίγεφ και θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Ενέργειας των χωρών από τις οποίες θα διέρχεται ο Νότιος Διάδρομος, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφκοβιτς, ευρωπαίοι αξιωματούχοι, καθώς και εκπρόσωποι εταιρειών.

Πριν από λίγες ημέρες ο κ. Λαφαζάνης είχε συναντηθεί με τον πρεσβευτή του Αζερμπαϊτζάν στην Αθήνα κ. Ραχμάν Μουσταφάγιεφ, ο οποίος συνοδευόταν και από τον κ. Ανάρ Μαμάντοφ της Socar Energy Greece. Σήμερα, Τρίτη, από το βήμα της Βουλής ο κ. Λαφαζάνης δήλωσε ότι «η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ στην αζέρικη εταιρεία Socar έχει προχωρήσει αρκετά» και οι περαιτέρω κινήσεις της κυβέρνησης για την τύχη του ΔΕΣΦΑ θα δρομολογηθούν μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού, στην οποία εκκρεμεί προς εξέταση η συγκεκριμένη εξαγορά.

Η Socar είναι βασικός μέτοχος του αγωγού και του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ, από το οποίο το αέριο θα μεταφέρεται μέσω του TAP στην Ευρώπη.

Το ταξίδι του κ. Λαφαζάνη στο Πεκίνο θα πραγματοποιηθεί πιθανώς την ερχόμενη εβδομάδα. Στην Κίνα ο υπουργός θα συναντηθεί με κινέζους αξιωματούχους προκειμένου να συζητήσει θέματα επενδύσεων και εξαγωγών ελληνικών προϊόντων.

Για την Παρασκευή έχει προγραμματιστεί συνάντηση του κ. Λαφαζάνη και του αναπληρωτή υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Ευάγγελου Αποστόλου, με τευτλοκαλλιεργητές και εργαζόμενους στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ), για το μέλλον της εταιρείας.