Προ των ευθυνών της έθεσε την τρόικα ο Αντώνης Σαμαράς με την ομιλία του το βράδυ της Τρίτης στο ετήσιο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου. Ο Πρωθυπουργός στην πιο κρίσιμη στιγμή των δυόμιση χρόνων της πρωθυπουργίας του ανέβασε τους τόνους, έθεσε όριο στις απαιτήσεις των πιστωτών και τους…«πέταξε την μπάλα», ζητώντας τους να μην αντιμετωπίσουν την Ελλάδα όπως το 2012 και το 2014.

Παράλληλα ο κ. Σαμαράς απευθυνόμενος στην τρόικα ξεκαθάρισε δημόσια ότι «παράλογες και αδικαιολόγητες πιέσεις δεν μπορώ να τις δεχθώ» και συμπλήρωσε με έμφαση: «Δεν θα τις δεχθώ! Δεν έχει κανείς το δικαίωμα να μας φέρεται όπως πριν 2,5 ή πριν 4 χρόνια, όταν τα πάντα κατέρρεαν. Η Ελλάδα γύρισε σελίδα. Την αξιοπρέπεια αυτής της χώρας οφείλουμε να την υπερασπιζόμαστε και οι πάντες να την σεβαστούν».

«Και τώρα το ίδιο μας ζητούν και η πίεση είναι πολύ μεγάλη γιατί είναι η τελευταία αξιολόγηση. Αν πάει κάτι λάθος και φταίμε εμείς θα πάρουμε νέα μέτρα. Αλλά το να αναθεωρήσεις τις 100 δόσεις και αυξήσεις τη φορολογία στο φάρμακο τότε θα δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα» είπε.

Σε ένα λεπτό σημείο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι «δεν δέχομαι και δεν είναι ούτε δίκαιο ούτε σωστό να λένε ορισμένοι ότι δεν κάναμε πολλά» και έστειλε μήνυμα και στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι το ζητούμενο είναι να μην τορπιλίζει και να μην υποβαθμίζει κανείς «ούτε στο εσωτερικό ούτε στο εξωτερικό» τις τεράστιες θυσίες των πολιτών και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι επενδύει στην αποτυχία της χώρας.

Μάλιστα, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο πολιτικής αστάθειας και τις παρενέργειες που θα έχει η μη εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, τονίζοντας ότι εάν προκύψει προσφυγή στις κάλπες αυξάνονται και οι πιθανότητες εκτροχιασμού της χώρας.

Ο κ. Σαμαράς, μίλησε με ιδιαίτερα επικριτικό ύφος για την τρόικα, μια στάση που ικανοποίησε το σύνολο της Κ.Ο. της ΝΔ και του υπουργικού συμβουλίου, υπογραμμίζοντας με έμφαση ότι για τρίτη συνεχόμενη χρονιά οι δανειστές της Ελλάδας εντοπίζουν δημοσιονομικά κενά που δεν υπάρχουν και ξεκαθάρισε: «Για το λόγο αυτό, όπως είπε η κυβέρνηση αρνείται να πάρει νέα μέτρα, όπως η αύξηση του ΦΠΑ και μείωσης συντάξεων».

«Το 2013 και το 2014 μάς ζητούσαν πάλι μέτρα, αλλά αποδείχθηκε πως έκαναν λάθος. Αυτό συμβαίνει και φέτος, αλλά η διαπραγμάτευση είναι ακόμη πιο δύσκολη, αφού μιλάμε για την τελευταία αξιολόγηση» είπε και επέμεινε ότι η χώρα βρίσκεται ένα βήμα πριν από το τέλος του μνημονίου και ασκούνται μεγάλες πιέσεις.

Σε αυτό το σημείο για μια ακόμη φορά έστειλε μήνυμα στην τρόικα, τονίζοντας ότι «δεν έχουν το δικαίωμα να μας ζητάνε παράλογα πράγματα και δεν πρόκειται να τα δεχτώ». Υπεραμύνθηκε των προσπαθειών της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας ότι δεν δέχεται πως «δεν κάναμε αρκετά», μίλησε για τις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού που κανείς δεν δικαιούται να τις αμφισβητεί.

Το ζητούμενο για τον κ. Σαμαρά είναι η πολιτική σταθερότητα και γι’ αυτό επέμεινε ότι αυτή είναι επιβεβλημένη ώστε η Ελλάδα να πετύχει τους στόχους της. «Εφόσον ξεπεράσουμε την πολιτική αβεβαιότητα μπορούμε κάλλιστα να δανειζόμαστε πλέον από τις αγορές και όχι από τους δανειστές μας, ιδιαίτερα αν μας δώσουν και την προληπτική γραμμή στήριξης» είπε και απευθυνόμενους και πάλι στους πιστωτές, επανέλαβε ότι «ασφαλώς και η Ελλάδα θα συνεχίσει να τηρεί τους στόχους της» και οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν. Επίσης, σημείωσε ότι η νέα συμφωνία θα μας επιτρέψει να προγραμματίσουμε τη μείωση των φορολογικών συντελεστών και τη σταδιακή μείωση των φόρων χωρίς να διακυνδυνεύσουμε τους δημοσιονομικούς μας στόχους.

Ο κ. Σαμαράς ήταν ιδιαίτερα επικριτικός προς το ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας ότι έχει «άγχος» για το πέρασμα της Ελλάδας στην επόμενη ημέρα και υποστήριξε ότι αυτό γίνεται διότι γνωρίζει η ηγεσία του και τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως εάν αυτό συμβεί, τότε εκείνοι δεν θα έχουν λόγο ύπαρξης.

Ο Πρωθυπουργός υποστήριξε, φωτογραφίζοντας ουσιαστικά το ΣΥΡΙΖΑ, ότι κάποιοι εκβιάζουν με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και αναφέρθηκε στα περί αποστασίας που είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στο Σκάι το βράδυ της περασμένης Δευτέρας.

Ειδική αναφορά έκανε και στο θέμα του χρέους, λέγοντας ότι την απάντηση την δίνουν οι αγορές με τη στάση τους και τόνισε πως είναι βιώσιμο το χρέος, αλλά διευκρίνισε, πως όταν λέμε ότι δεν είναι βιώσιμο _φωτογραφίζοντας πάλι το ΣΥΡΙΖΑ_ δημιουργείται κακό κλίμα στις αγορές με αποτέλεσμα να μην μας εμπιστεύονται.