Μέσα στις προσεχείς εβδομάδες αναμένονται στην Αθήνα οι υπουργοί Εξωτερικών του Ισραήλ και της Κύπρου, Άβιγκντορ Λίμπερμαν και Ιωάννης Κασουλίδης, προκειμένου να συζητήσουν τη διεξαγωγή της τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδος –Κύπρου –Ισραήλ.

Αυτό συμφωνήθηκε κατά τη συνάντηση την οποία είχαν την Τετάρτη στην ελληνική πρωτεύουσα οι Γενικοί Γραμματείς των τριών υπουργείων Εξωτερικών πρέσβεις κκ. Αναστάσιος Μητσιάλης (Ελλάδα), Αλέξανδρος Ζήνων (Κύπρος) και Νισίμ μπεν Σιτρίτ (Ισραήλ).

Οι τρεις Γενικοί Γραμματείς είχαν και συνάντηση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο ο οποίος και προανήγγειλε την υπουργική σύνοδο. Στο Κοινό Ανακοινωθέν που εξεδόθη μετά τη συνάντηση των τριών διπλωματών επισημαίνεται ότι οι τριμερείς πολιτικές διαβουλεύσεις έχουν σκοπό την εμπέδωση της «περιφερειακής ειρήνης, σταθερότητας, ασφάλειας και ευημερίας». Η προώθηση της οικονομικής συνεργασίας με έμφαση στον τομέα της ενέργειας συνιστά επίσης στόχο.
Παράλληλα, «οι τρεις πλευρές συζήτησαν περιφερειακά και διεθνή θέματα της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις παράνομες πράξεις και προκλητικές ενέργειες στη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, καθώς και για την εξάπλωση της τρομοκρατίας σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο».
Τουρκικά μαχητικά έφθασαν στη… Μύκονο!
Διπλωματικές πηγές και από τις τρεις χώρες σημείωναν ότι αυτή συνεργασία δεν στρέφεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο εναντίον τρίτης χώρας –μία δήλωση που αναμφίβολα «φωτογραφίζει» την Τουρκία. Ωστόσο, και παρά τις προσπάθειες που καταβάλει η Αθήνα να υπάρξει μία αποκλιμάκωση της έντασης μέσω και της διεξαγωγής του 3ου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος –Τουρκίας στις 5 και 6 Δεκεμβρίου, η Άγκυρα εξακολουθεί να προβαίνει σε κινήσεις που αν μη τι άλλο δεν μπορούν παρά να χαρακτηριστούν προκλητικές.
Σύμφωνα λοιπόν με ανώτατες πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, σοβαρό επεισόδιο που εμπεριείχε υψηλό κίνδυνο κλιμάκωσης σημειώθηκε, με ευθύνη των Τούρκων, την Τρίτη. Δύο τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 αναχαίτισαν αεροσκάφος της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), που πετούσε κοντά στα Ψαρά, επειδή θεώρησαν ότι επρόκειτο για ιπτάμενο ραντάρ.
Το περιστατικό έλαβε χώρα εντός του ελληνικού εναερίου χώρου και μάλιστα το ένα από τα δύο τουρκικά μαχητικά συνέχισε την καταδίωξη του αεροσκάφους της ΥΠΑ μέχρι και τη Μύκονο. Δύο ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη απογειώθηκαν για να αναχαιτίσουν τα αντίστοιχα τουρκικά, ενώ παράλληλα σήμανε συναγερμός.
Ενημερώθηκε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος ενημέρωσε το υπουργείο Εξωτερικών, ενώ ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ) αντιπτέραρχος Χρήστος Βαϊτσης επικοινώνησε με τον τούρκο ομόλογό του. Αυτός με τη σειρά του απάντησε ότι επρόκειτο για λάθος (!) και ότι θα κινηθούν οι σχετικές πειθαρχικές διαδικασίες.