Είναι ένα άγνωστο κεφάλαιο στην ελληνική δημοσιότητα: η διμερής συνεργασία Ελλάδας-Γερμανίας. Η «πολυμερής» συνεργασία, στο πλαίσιο των προγραμμάτων βοήθειας, την επισκιάζει εντελώς. Παρόλα αυτά, βεβαίωνε σήμερα τους έλληνες ανταποκριτές στο Βερολίνο ο υφυπουργός εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας, έχει μεγάλη επιτυχία. Η σχετική συμφωνία, που σύναψαν το Μάιο του 2010 η Άνγκελα Μέρκελ και ο Γιώργος Παπανδρέου, αποδίδει όλο και περισσότερους καρπούς. Αυτό, προσθέτει, ήταν κοινή διαπίστωση κατά την πρόσφατή συνάντησή του με το γερμανό ομόλογό του Μίχαελ Ροτ στη γερμανική πρωτεύουσα. Ο κ.Κούρκουλας ήταν επικεφαλής πολυπληθούς αντιπροσωπείας, στην οποία συμμετείχε, μ.α., ο υπουργός εργασίας Γιάννης Βρούτσης. «Απέναντι» στον τελευταίο βρισκόταν ένας πολύ γνωστός στους Έλληνες πολιτικός: ο «πολύς» Γιόργκ Άσμουσεν, που παλιότερα ανήκε στο διευθυντήριο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και σήμερα κατέχει το αξίωμα του υφυπουργού εργασίας.

Υπάρχουν βέβαια και μελανά σημεία σε αυτή τη συνεργασία, όπως για παράδειγμα η συνεχής αναβολή της λειτουργίας του «Ταμείου για την Ανάπτυξη» (Institution for Growth), στο οποίο συμμετέχουν η Ελλάδα και η Γερμανία, και το οποίο αποσκοπεί στη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Η ίδρυσή του (αρχικά ως τράπεζα), υπενθυμίζεται, είχε εξαγγελθεί στις αρχές του 2011 στο Βερολίνο από τον Μιχάλη Χρυσοχοίδη. «Μέχρι τα τέλη του χρόνου, η τράπεζα θα βρίσκεται σε λειτουργία» διαβεβαίωνε ο τότε υπουργός ανάπτυξης. Παρόμοιου είδους διαβεβαιώσεις, και δη όχι λίγες, έδωσαν στη συνέχεια και οι διάδοχοί του – καταρχάς ο Κωστής Χατζηδάκης και ύστερα ο Νίκος Δένδιας. Όμως το ταμείο παρέμενε άφαντο. Αλλά κι αυτό, κατά τον κ.Κούρκουλα, θα αλλάξει πάραυτα. «Σήμερα κιόλας θα υπερπηδηθεί και το τελευταίο εμπόδιο για τη λειτουργία που αφορά κάποιο θέμα φοροαπαλλαγών. Αυτό θα γίνει με την ψήφιση του νόμου στη Βουλή για τα κόκκινα δάνεια, στον οποίο έχει ενταχθεί και αυτό το θέμα» είπε. «Αμέσως μετά θα αρχίσει να λειτουργεί το πρώτο από τα τρία υποταμεία του θεσμού, το οποίο θα παρέχει δάνεια στους ενδιαφερόμενους».

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες του υπουργείου εξωτερικών, τα πιο επιτυχημένα δείγματα συνεργασίας μέχρι τώρα είναι τα εξής:

«Τα Υπουργεία Υγείας συνεργάζονται επιτυχώς στους εξής τομείς: 1) τιμολόγηση κλειστών νοσηλίων, 2) ΕΣΥ-ανθρώπινοι πόροι, 3) Διοίκηση Νοσοκομειακών Μονάδων, 4) Αναδιάρθρωση ΕΟΠΥΥ, 5) τιμολόγηση και αποζημίωση φαρμάκων, 6) πρωτοβάθμια φροντίδα, 7) δημόσια υγεία, 8) eHealth, 9) υγεία στον τομέα τουρισμού. Επίσης θα πρέπει να εξεταστεί κατά πόσο είναι ενεργή η ομάδα εργασίας, Health Reform Steering Committee, που έχει συσταθεί καθώς και οι 8 υποεπιτροπές: Επιτροπή για τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια, Επιτροπή ΕΟΠΥΥ, Επιτροπή Management Νοσοκομείων, Επιτροπή Δημόσιας Υγείας, Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Επιτροπή eHealth, Επιτροπή Τιμολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων, Επιτροπή Ανθρωπίνων Πόρων Υγείας.

Προς ενίσχυση της ρευστότητας, την στήριξη της επιχειρηματικότητας και τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας βρίσκεται στο τελικό στάδιο σύστασης και λειτουργίας του «Ταμείου για την Ανάπτυξη» (Institution for Growth) με αρχικό κεφάλαιο 450 εκ. Ευρώ και για την ακρίβεια του πρώτου υποταμείου αυτού. Σε θα συμμετέχουν με μετοχικό κεφάλαιο το Ελληνικό Δημόσιο και η γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα KfW, στη βάση MoU, που υπογράφηκε μεταξύ του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και της KfW το 2013, με τη δέσμευση η τελευταία να συμμετάσχει με 100 εκ. Ευρώ στο μετοχικό κεφάλαιο του πρώτου υποταμείου, ενώ θα παράσχει και τεχνική βοήθεια.

Στο πλαίσιο επίσης της πιλοτικής εφαρμογής του πρότυπου προγράμματος κατάρτισης δυϊκής εκπαίδευσης (dualles system) στον κλάδο του τουρισμού κατά τα γερμανικά πρότυπα που συνδέει άμεσα την αγορά εργασίας με την τουριστική εκπαίδευση, όπου οι σπουδαστές προσλαμβανόμενοι άμεσα από τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις, παράλληλα με τις σπουδές τους κάνουν πρακτική άσκηση μισθοδοτούμενοι από τις επιχειρήσεις. Το πρώτο τέτοιο πρόγραμμα ήδη λειτουργεί στην Κρήτη, ενώ σχεδιάζεται η επέκταση του και σε άλλες ελληνικές περιοχές… Το εν λόγω πρόγραμμα είναι ένα από τα απτά παραδείγματα υλοποίησης της Ελληνο – Γερμανικής εταιρικής σχέσης και μάλιστα σε ένα κομβικό κλάδο για την ελληνική οικονομία.

Από τον Νοέμβριο 2012, μετά από πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Ε&Τ, αποφασίστηκε η επανεκκίνηση και αναβάθμιση της Ελληνο – Γερμανικής Ε&Τ Διακρατικής Συνεργασίας με από κοινού επένδυση 10 εκατ. Ευρώ για την υλοποίηση προγραμμάτων σε τομείς αιχμής της έρευνας και της τεχνολογίας. Η νέα προκήρυξη του Απριλίου 2013, μεγάλης χρηματοδοτικής εμβέλειας, που απέβλεπε στην προώθηση της συνεργασίας Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα με σκοπό την υλοποίηση αναπτυξιακών Διακρατικών Ε&Τ Έργων ήταν επιτυχής».

Ένα τουλάχιστον μελανό σημείο ωστόσο δεν φωτίζεται με τίποτα: εκείνο της συνεργασίας στον τομέα της αυτοδιοίκησης. Ο λόγος γι αυτό είναι, κατά κοινή εκτίμηση, ο εντεταλμένος της κ.Μέρκελ για την Ελλάδα Χανς Γιόακιμ Φούχτελ. Οι έλληνες δήμαρχοι και περιφερειάρχες παραπονούνται, ότι εκτός από λόγια δεν προσφέρει τίποτα, οι γερμανοί ιθύνοντες από τα υπουργεία εξωτερικών, οικονομίας και οικονομικών, ότι μπαίνει συνεχώς στα χωράφια τους. «Για μας είναι μεγαλύτερο πρόβλημα, από ότι για τους Έλληνες» λέει ένας από αυτούς. Όμως η καγκελάριος επιμένει σε αυτόν. Αυτό τον ταυτίζει αυτόματα με την ίδια. Με αποτέλεσμα, ο 62χρονος πολιτικός να έχει γίνει ενδιάμεσα η εικόνα του «άσχημου Γερμανού» – εκείνου που συμβολίζει όχι μόνο το αποτυχημένο σκέλος της ελληνογερμανικής συνεργασίας, αλλά και τη γενικότερη γερμανική πολιτική της λιτότητας στην Ευρώπη.