Με την…πλάτη στον τοίχο βρίσκεται για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση που καλείται μέσα στο ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα των επομένων τεσσάρων εβδομάδων να εκπληρώσει στο σύνολό τους τα προαπαιτούμενα που απορρέουν από τη συμφωνία με τους πιστωτές.

Η κυβέρνηση οφείλει σε αυτό το χρονικό πλαίσιο, και σε κάθε περίπτωση έως την 8η Δεκεμβρίου, οπότε και θα συνεδριάσει εκ νέου το Eurogroup, να έχει έτοιμο τον φάκελο με τίτλο «προαπαιτούμενα» για να κλείσει και η τρόικα το δικό της που θα περιέχει την αξιολόγηση που θα ανοίγει το δρόμο για την «επόμενη ημέρα» του Μνημονίου.

Εξάλλου το μήνυμα από τις Βρυξέλλες είναι σαφές: η διευθέτηση που προωθεί για την Ελλάδα το Eurogroup με την παροχή από τον Eυρωπαϊκό Mηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) ενός προληπτικού πιστωτικού πλέγματος προστασίας από ενδεχόμενες αρνητικές διαθέσεις των αγορών το 2015 περνά μέσα από την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Σε αυτή την περίοδο του ενός μηνός θα δοκιμαστεί εκ νέου η συνοχή της κυβέρνησης και των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της ΝΔ και του ΠαΣοΚ καθώς υπάρχουν και μέτρα που δεν είναι δημοφιλή και οι εμπλεκόμενοι υπουργοί θα πρέπει να υπερβούν εαυτούς και να συμβάλλουν τα μέγιστα για να φανεί η χώρα συνεπής στους θεσμικούς εταίρους και πιστωτές.

Προφανώς, όπως προκύπτει από τα όσα έχουν συμβεί και καταγράφονται στο ενδοκυβερνητικό παρασκήνιο, δεν θα είναι μια ανέφελη διαδικασία, καθώς υπάρχουν υπουργοί που θα πρέπει να υποχωρήσουν από τις θέσεις τους και να βάλουν και αυτοί το λιθαράκι τους για να κλείσει η αξιολόγηση.

Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα παρακολουθεί ο ίδιος και με μεγαλύτερη ένταση την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων, ενώ θα υπάρξουν και τα επόμενα εικοσιτετράωρα και διά ζώσης συνεργασία με τους υπουργούς που εμπλέκονται στη διαπραγμάτευση.

Η κυβέρνηση θέλει να κλείσει η αξιολόγηση ώστε να περάσουμε στην επόμενη φάση, δηλ. να συζητηθεί το ζήτημα του χρέους και η όποια τελική συμφωνία που θα επιτευχθεί να τεθεί στη διαδικασία της προεδρικής εκλογής, όχι ως ενιαίο πακέτο _κάτι που δεν γίνεται_αλλά θα είναι, όπως το έχει καταγράψει έγκαιρα το Βήμα, ενιαίο διακύβευμα και η Βουλή θα κληθεί επ’ αυτού να απαντήσει με την ψήφο των βουλευτών.

Παράλληλα, αναμένεται να γίνει εντός της εβδομάδας και νέα συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ σε ανοικτή γραμμή με τον κ. Σαμαρά είναι ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.

Από την κυβέρνηση επιμένουν σε αυτό το κλίμα, ότι ο μείζον στόχος της εξόδου της Ελλάδας από το μνημόνιο δεν ακυρώνεται, παρά το γεγονός ότι έχουν προκύψει μια σειρά παράμετροι για τους οποίους η Αθήνα δεν ήταν προετοιμασμένη, όπως π.χ. ποια θα είναι η μορφή συμμετοχής του ΔΝΤ.

Ανεξάρτητα από τους όρους που θα υπάρξουν στο νέο κείμενο της συμφωνίας των δυο πλευρών και το ρόλο του ΔΝΤ, η επικοινωνιακή στρατηγική της κυβέρνησης θα οικοδομηθεί πάνω στον καμβά: «Η Ελλάδα βγαίνει οριστικά από την εποχή των Μνημονίων» και «θα παραμείνουμε σ’ ένα δρόμο που λέγεται σταθερότητα, σοβαρότητα, μεταρρυθμίσεις».

Το είπε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός τις προηγούμενες ημέρες από την Κύπρο, ενώ και ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι τελευταίες εξελίξεις δεν συνιστούν εκτροχιασμό των ελληνικών επιδιώξεων, αλλά αντίθετα τα όσα συμφωνήθηκαν στο Eurogroup εντάσσονται απολύτως στον σχεδιασμό της κυβέρνησης.

«Για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια έχει αλλάξει η συζήτηση για την Ελλάδα και ξεφύγαμε από την μετρολογία. Είναι θετικό ότι δεν θα υπάρξει νέο Μνημόνιο, δεν θα υπάρξουν νέοι όροι, δεν θα υπάρξει νέο δάνειο στη συζήτηση για την προληπτική γραμμή στήριξης» αναφέρουν ανώτερα κυβερνητικά στελέχη.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αποτιμούν θετικά τη χθεσινή παρέμβαση του επικεφαλής του ΕΜΣ , Κλάους Ρέγκλινγκ, που ανέφερε (συνέντευξη στην Κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης») ότι «αν όχι στο επόμενο Eurogroup, της 8ης Δεκεμβρίου, οπωσδήποτε μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία».

Η κυβέρνηση αναμένεται να παίξει…επικοινωνιακά και πολιτικά τα…«ρέστα» της ώστε να περάσει στην κοινή γνώμη η γραμμή ότι η Ελλάδα φεύγει από το καθεστώς του Μνημονίου και της τρόικας, αλλά έχει την υποστήριξη υφισταμένων τακτικών μηχανισμών της Ε.Ε., όχι εκτάκτων μηχανισμών. Το μείζον είναι η παρουσία του ΔΝΤ και για το ποιος θα είναι ο ρόλος του θα υπάρξουν έντονες παρασκηνιακές επαφές της ελληνικής πλευράς τις επόμενες ημέρες.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Αθήνα δίνει και μεγάλη σημασία, στην αλλαγή του αρνητικού κλίματος στην κοινωνία. Ήδη από σήμερα τίθενται σε ισχύ η ρύθμιση για τις 100 δόσεις (αφορά ληξιπρόθεσμες οφειλές) στα ταμεία, ενώ παράλληλα κατατίθεται στη Βουλή και θα ψηφιστεί εντός της εβδομάδας η τροπολογία για τη μισθολογική αποκατάσταση των ένστολων. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προανήγγειλε (συνέντευξη στον Ελεύθερο Τύπο) την καταβολή κοινωνικού μερίσματος για το 2015, σε ύψος ανάλογο με την υπέρβαση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος.