Θέμα χρηματοδότησης εκτιμούν παράγοντες της αγοράς ότι αντιμετωπίζει το κυβερνητικό σχέδιο για έξοδο από το Μνημόνιο και απεμπλοκή από το ΔΝΤ. Τη στιγμή που η κυβέρνηση σχεδιάζει να καλύψει από τις αγορές τις χρηματοδοτικές της ανάγκες τα επόμενα χρόνια, οι αγορές γίνονται επιφυλακτικότερες για τοποθετήσεις σε ελληνικά ομόλογα και μετοχές.
Χαρακτηριστικό είναι ότι από τότε που ξεκίνησε η συζήτηση για έξοδο από το Μνημόνιο, τα spreads των ομολόγων διευρύνθηκαν σημαντικά, τα επιτόκιά τους αυξήθηκαν και το Χρηματιστήριο υποχώρησε σε χαμηλά έτους. Το μήνυμα που στέλνουν είναι ξεκάθαρο: δεν θα βάλουν λεφτά στην Ελλάδα χωρίς χρηματοδότηση και έλεγχο από την τρόικα.
Η αισιόδοξη Αθήνα


Βεβαίως από το οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι τα κεφάλαια που θα πρέπει να αντλήσει η χώρα από τις αγορές δεν είναι σημαντικά σε σχέση με το συνολικό ύψους του δημόσιου χρέους. Ως εκ τούτου θεωρούν ότι η επιβάρυνση στο συνολικό κόστος εξυπηρέτησης του χρέους από τα υψηλότερα επιτόκια δεν είναι απαγορευτική.
Ωστόσο πηγές της αγοράς αντιτείνουν ότι δεν είναι ζήτημα επιτοκίου αλλά αν θα ανταποκριθούν και σε ποιον βαθμό οι αγορές. «Οι αγορές θα κλείσουν στην ουσία αν φύγει το ΔΝΤ» εκτιμούν. Οπως εξηγούν, «ο τερματισμός της εκταμίευσης των δόσεων σημαίνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να καλύψει, συμπεριλαμβανομένου του χρηματοδοτικού κενού, περί τα 25 δισ. ευρώ, τα περισσότερα εκ των οποίων θα αντλήσει από την αγορά. Δεν θα είναι εύκολο να το κάνει χωρίς εγγύηση από τους εταίρους μας».
Το θέμα έθεσε και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία εξέφρασε την άποψη ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει ανάγκη «προληπτικής στήριξης» από τους επίσημους πιστωτές της. Με άλλα λόγια είπε ότι η χώρα πρέπει να παραμείνει σε πρόγραμμα για να συνεχίσει να χρηματοδοτείται από τις αγορές, ευθυγραμμιζόμενη πλήρως με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο οποίος ξεκαθάρισε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η ΕΚΤ θα αγοράσει καλυμμένα ελληνικά ομόλογα μόνο στην περίπτωση που η χώρα παραμείνει σε πρόγραμμα. Μόνο που ο δεύτερος μίλησε για ευρωπαϊκό πρόγραμμα, ενώ η επικεφαλής του ΔΝΤ φάνηκε να διεκδικεί ρόλο και για το Ταμείο.
Μάλιστα η Κριστίν Λαγκάρντ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του έλληνα πρωθυπουργού πως η χώρα μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες χωρίς τα κεφάλαια του ΔΝΤ, τόνισε ότι «είναι δικαίωμα της Ελλάδας, όπως και κάθε χώρας, να αποφασίσει πώς θα χειριστεί τα οικονομικά της δεδομένα».
Η στάση αυτή των δύο κεντρικών «πυλώνων» στήριξης της Ελλάδας εκτιμάται ότι δεν αφήνει περιθώρια ελιγμών στον κ. Αντώνη Σαμαρά για το πώς η χώρα μπορεί να βγει από το Μνημόνιο. Μάλιστα με την αξιολόγηση (review), τα αποτελέσματα των stress tests των τραπεζών και την αναδιάρθρωση του χρέους να εκκρεμούν, ο λογαριασμός για το ύψος των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας παραμένει ανοικτός και μπορεί να αποδειχθεί «δυσβάστακτος» για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.
Λίγες επιλογές


Με αυτά τα δεδομένα, η επιλογή της κυβέρνησης να θέσει στη συγκεκριμένη συγκυρία το θέμα της εξόδου από το Μνημόνιο προβληματίζει την αγορά. «Αν δεν βγαίνουν τα νούμερα και η χώρα δεν μπορεί να απευθυνθεί στις αγορές, οι επιλογές για την κυβέρνηση είναι είτε να πάει πίσω στους πιστωτές είτε να εφαρμόσει σκληρή λιτότητα. Και οι δύο πολιτικά δεν στέκουν» αναφέρουν παράγοντες της αγοράς. Και προσθέτουν: «Εκτός και αν η κυβέρνηση είτε επιχειρεί ηρωική έξοδο είτε έχει εξασφαλίσει ότι περνάει το review και έχει συμφωνήσει να κάνει χρήση της δανειακής διευκόλυνσης (stand by facility) του ESM, αποδεχόμενη τους όρους που τη συνοδεύουν».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ