Απέσυρε, τελικώς, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυρ. Μητσοτάκης το άρθρο για την κατάργηση του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας & Ανθρωπίνου Δυναμικού, μετά τις κάθετες αντιδράσεις του ΠαΣοΚ. Νωρίτερα ο υπουργός είχε δεχθεί να δοθεί μια παράταση έως τον προσεχή Σεπτέμβριο προκειμένου να ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα για την ανεργία. Ωστόσο, όπως δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ κ. Π. Κουκουλόπουλος, «δεν είναι η καλύτερη εκδοχή να προχωρούμε σε παρατάσεις», επιμένοντας ότι πρέπει να αποσυρθεί το επίμαχο άρθρο. Έτσι, λίγο αργότερα ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι αποσύρει την ρύθμιση αν και επέμεινε ότι «το Ινστιτούτο θα έπρεπε να καταργηθεί καθώς υπάρχουν επαρκείς δομές στο υπουργείο Εργασίας». «Εξεπλάγην διότι η αντίρρησή σας δεν διατυπώθηκε στην επιτροπή. Οφείλω όμως να σεβαστώ ότι δεν διαφαίνεται να υπάρχει επαρκής πλειοψηφία και έτσι το αποσύρουμε, με την δέσμευση ότι θα υπάρξει επαναξιολόγηση και θα επανακατατεθεί το συντομότερο δυνατόν», διευκρίνισε.

Ωστόσο, δεν κάνει πίσω όσον αφορά την κατάργηση της Διεθνούς Ακαδημίας Ελευθερίας Μεσολογγίου, υπέρ της διατήρησης της οποίας εμφανίστηκε όχι μόνο ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Μητρόπουλος, αλλά και ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνης, επί της προεδρίας του οποίου ψηφίστηκε από την Βουλή και μάλιστα ομοφώνως η ίδρυση της εν λόγω Ακαδημίας. Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί την ύπαρξη ενός φορέα καθώς «η διακίνηση ενός mail δεν είναι επαρκής», όπως είπε αναφερόμενος στο έργο που επιτελείτο. Και τόνισε ότι η Ακαδημία Ελευθερίας Μεσολογγίου δημιουργήθηκε το 2003 με πολύ φιλόδοξους στόχους «όμως δεν έχει επιτελέσει κανένα έργο και δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει ένας τέτοιος φορέας να περιβάλλεται με τον μανδύα του δημοσίου προσώπου».

Ο κ. Κακλαμάνης αντέδρασε έντονα λέγοντας ότι «δεν υπάρχει καμία δικαιολογία». «Δεν πρόκειται για φορέα που επιχορηγείται και ξοδεύει. Είναι ένας φορέας που ομόφωνα η Βουλή αποφάσισε. Και αυτό που αποφάσισε η Βουλή είναι ότι η Ελλάδα αξίζει να στέλνει το μήνυμα ότι το Μεσολόγγι εκφράζει έναν λαό που μάτωσε για την ελευθερία», πρόσθεσε. Μάλιστα είπε στον υπουργό: «Πήρατε πίσω το άρθρο 8 (σ.σ. για το Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρωπίνου Δυναμικού) γιατί σας το είπε το Μαξίμου επειδή το ΠαΣοΚ θα ζητούσε ονομαστική ψηφοφορία». Έτσι, ο κ. Κακλαμάνης δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει καμία τροπολογία.

Την άρνησή του στην κατάργηση «αυτής της σπουδαίας Ακαδημίας Ελευθερίας», όπως την αποκάλεσε, επανέλαβε και ο κ. Μητρόπουλος.