Σκληρή σύγκρουση αναμένεται σήμερα, Τετάρτη, στη Βουλή μεταξύ του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευ.Βενιζέλου και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στη συζήτηση που ξεκίνησε στις 10:00 και βρίσκεται σε εξέλιξη για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση των υποβρυχίων. Η συζήτηση στη Βουλή θα ολοκληρωθεί στις 17:00.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ βουλευτής Κυκλάδων Παναγιώτης Ρήγας έκανε λόγο για προσπάθεια κατασυκοφάντησης του ΠΑΣΟΚ και του προέδρου του Ευ.Βενιζέλου, που όμως πέφτει στο κενό, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν παρουσιάζει συγκεκριμένα στοιχεία.

Απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι για το ζήτημα των εξοπλιστικών προγραμμάτων «άλλοι βρίσκονται στη φυλακή κι άλλοι βρίσκονται στις γραμμές σας» και σημείωσε ότι εκείνοι που βρίσκονται στη φυλακή δίνουν στοιχεία στο ΣΥΡΙΖΑ για τις υποθέσεις αυτές.

Όπως είπε ο κ. Ρήγας, είναι προκλητικό ο ΣΥΡΙΖΑ να αναφέρεται στη σύμβαση που έχει καταρτιστεί μετά από εντατικές διαβουλεύσεις όλων των συναρμόδιων φορέων, όπως προβλεπόταν, που διασφαλίζει το εθνικό συμφέρον και προβλέπει πλήρη διαφάνεια για όλες τις πληρωμές.

Επισήμανε, δε, ότι για το ζήτημα της κατάργησης των αντισταθμιστικών εκείνοι που αντιδρούν είναι κάποιες εταιρίες που θα τα χειρίζονταν, αυξάνοντας το κόστος κατασκευής των υποβρυχίων. «Μην είστε αφελείς. Δείτε καλύτερα τα πράγματα» είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κατέληξε λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα παίξει το παιχνιδάκι του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα συμβάλει στην πόλωση και το εμφυλιοπολεμικό κλίμα που θέλει να αναβιώσει η αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά ως δύναμη ευθύνης θα συμβάλει για να βγει η χώρα από την κρίση. Κάλεσε, δε, τον ΣΥΡΙΖΑ να ασχοληθεί με τα προβλήματα του κόσμου και να μην παίρνει αέρα από κάποιες καλές δημοσκοπήσεις και νομίζει ότι «θα κάνει έτσι το χέρι για να αρπάξει την εξουσία».

Προηγήθηκε ο εισηγητής της ΝΔ Βουλευτής Ιωαννίνων Κωνσταντίνος Τασούλας, ο οποίος επικέντρωσε την ομιλία του στη χρονική στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να καταθέσει την πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, λέγοντας ότι βρισκόμαστε στη χρονική φάση που η οικονομία σταθεροποιείται μετά τις θυσίες του ελληνικού λαού, που η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ και που άλλες χώρες εξέρχονται από τα μνημόνια.

Ο κ. Τασούλας σημείωσε ότι η ΝΔ θα τηρήσει στάση ευθύνης και θα καταψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ διότι «υπηρετεί μόνο πολιτικές στοχεύσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης». Έκανε λόγο για κούφια πρόκληση και κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να συνεργαστεί στην επιτροπή εξοπλιστικών προγραμμάτων που καταρτίζει σχέδιο για την παραλαβή των υποβρυχίων και την κατοχύρωση των συμφερόντων του δημοσίου.

Πρώτος έλαβε το λόγο ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ βουλευτής Α’ Πειραιά Θεόδωρος Δρίτσας, ο οποίος ανέλυσε το σκεπτικό του κόμματος για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής και αναφέρθηκε στις πτυχές της υπόθεσης, που ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει σκάνδαλο.

Καταλήγοντας ο κ. Δρίτσας κάλεσε τη Βουλή να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων απέναντι στην κοινωνία, τις ένοπλες δυνάμεις και τους εργαζόμενους στα ναυπηγεία, κόντρα σε όποιες σκοπιμότητες.

Εκ μέρους της κυβέρνησης θα τοποθετηθεί ο Δ.Αβραμόπουλος, ενώ έμπειρα στελέχη του ΠΑΣΟΚ (οι Κ.Σκανδαλίδης, Π.Κουκουλόπουλος, Φ.Σαχινίδης, Π.Ρήγας και Κ.Τριαντάφυλλος) έχουν αναλάβει την «υπεράσπιση» του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

Αγνωστο είναι εάν στη διάρκεια της συζήτησης για την Εξεταστική θα εμφανιστεί ο πρωθυπουργός, κάτι που σχολίασε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απαντώντας σε ερώτηση έξω από το Προεδρικό Μέγαρο χθες: «Θα έρθει να υπερασπιστεί και να καλύψει τον αντιπρόεδρό του ή διά της απουσίας και της σιωπής του ουσιαστικά θα τον αφήσει επί ξύλου κρεμάμενο».

Γεγονός είναι ότι η υπόθεση προκαλεί εκνευρισμό στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, καθώς πολλοί είναι εκείνοι οι βουλευτές που δεν θέλουν να παρέχουν στήριξη στον Ευ.Βενιζέλο, θεωρώντας ότι το κόμμα θα είναι αναντίστοιχο με τα όσα υποστήριζε στο πρόσφατο παρελθόν για το θέμα, όταν δηλαδή οι Γ.Μιχελάκης, Ευ.Μεϊμαράκης και Κ.Τασούλας είχαν επικρίνει με σφοδρότητα τους χειρισμούς στο ζήτημα των υποβρυχίων.

Από την πλευρά του, πάντως, ο Ευ.Βενιζέλος αναμένεται να σηκώσει τους τόνους, όπως είχε προαναγγείλει κατά την τοποθέτησή του στη συζήτηση του προϋπολογισμού και είχε επαναλάβει κατά την πρόσφατη συνέντευξή του στο Mega: «Εδώ εκτελείται ένα συμβόλαιο πολιτικού τραυματισμού ή πολιτικού θανάτου. Τα συμβόλαια τα αναθέτουν συμφέροντα τα οποία έχουν θιγεί από την πολιτική μου».

O πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα καταγγείλει ότι ο Αλέξης Τσίπρας υιοθετεί την επιχειρηματολογία συγκεκριμένων συμφερόντων και διά του τρόπου αυτού τα στηρίζει.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν ότι δεν τίθεται θέμα προσωπικής κόντρας με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. «Δεν θα παρασυρθούμε σε κοκορομαχίες», λένε και προσθέτουν ότι στόχος της πρότασης για της σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής είναι να «αναδειχθούν οι διαχρονικές πολιτικές ευθύνες για την υπόθεση των υποβρυχίων, που διαχειρίστηκαν συγκεκριμένοι χώροι και πρόσωπα, που παραπέμπουν στο φαύλο δικομματικό σύστημα».

Σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες του αντιπροέδρου της κυβέρνησης για εμπλοκή επιχειρηματικών συμφερόντων, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμιζαν ότι το κόμμα δεν έχει να φοβηθεί κάτι και καλεί όποιον διαθέτει «στοιχεία» να τα στείλει στη Βουλή ή στη Δικαιοσύνη, υπερψηφίζοντας ταυτόχρονα την πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή.

Την ίδια ώρα, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έχουν δηλώσει ότι θα υπερψηφίσουν την πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Στελέχη του κόμματος επισημαίνουν ότι ο Πάνος Καμμένος έχει ανακινήσει το θέμα από το 1998.

Η ΔΗΜΑΡ, ωστόσο, θα καταψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, με το επιχείρημα ότι «απορρίπτει την τεχνητή πόλωση και την ποινικοποίηση της πολιτικής αντιπαράθεσης, την οποία εκμεταλλεύονται οι εχθροί του κοινοβουλευτισμού».

Το ΚΚΕ θα στηρίξει την πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, παρά το γεγονός ότι θεωρεί την κίνηση «άσφαιρη».