Διεργασίες οι οποίες έχουν τεντώσει τις εσωτερικές χορδές στο ΠαΣοΚ και στη ΔΗΜΑΡ έχει προκαλέσει η πρωτοβουλία των 58. Η απόσταση ανάμεσα στα δύο κόμματα μεγαλώνει έπειτα και από την ανταλλαγή πυρών την περασμένη Πέμπτη. Στην ομιλία του στην ΚΟ του ΠαΣοΚ ο κ. Ευ. Βενιζέλος έσταζε δηλητήριο για τη ΔΗΜΑΡ. Μιλώντας για τη συγκρότηση μιας «μικρότερου εύρους αλλά πολύ πιο καθαρής, αποφασιστικής και αποφασισμένης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας», πρόσθεσε ότι παρακολουθεί «με πολύ μεγάλη λύπη και απορία την παλινδρόμηση των φίλων μας της ΔΗΜΑΡ». «Οποιος λέει «δεν μπορώ να συνεργαστώ με το ΠαΣοΚ», το ΠαΣοΚ του Βενιζέλου, του Κακλαμάνη, της Γεννηματά, του Δριβελέγκα, του Κρεμαστινού, του Κεγκέρογλου, του Ρήγα και θα μπορούσα να πω όλα τα ονόματά σας, εννοεί ότι «δεν μπορώ να επωμίζομαι το βάρος της διακυβέρνησης, δεν αντέχω να το κάνω αυτό, γιατί πρέπει να διατηρήσω τη δική μου αντίληψη περί Κεντροαριστεράς, περί Αριστεράς, περί προοδευτικής τάσης», που είναι μια αντίληψη τι; Μια αντίληψη κομφορμιστική, μια αντίληψη συντεχνιακή;» διερωτήθηκε. Η Αγ. Κωνσταντίνου αντέδρασε άμεσα: «Ο κ. Βενιζέλος πράγματι δεν παλινδρόμησε. Εκανε την επιλογή του, επιλογή στρατηγικού χαρακτήρα, για την πλήρη σύμπλευση με τη Νέα Δημοκρατία και την αδιέξοδη πολιτική. Ετσι, η πρότασή του για συμπαράταξη με τη ΔΗΜΑΡ είναι χωρίς νόημα. Ο τρίτος πόλος ή θα είναι πραγματικά προοδευτικός ή δεν θα υπάρξει» σημείωνε σε ανακοίνωσή της. Ενδεικτική των αντιθέσεων είναι και η δήλωση του Γρ. Ψαριανού ότι «η ΔΗΜΑΡ θα συμμετάσχει στον διάλογο ή δεν θα υπάρχει».
Αυτό το πεδίο εχθροπραξιών δεν συμβάλλει στη συνένωση των δυνάμεων που προσπαθούν να πετύχουν οι 58 με τις πρωτοβουλίες τους, πολύ περισσότερο όταν υπάρχουν εστίες διαφοροποίησης και εντός των δύο κομμάτων του χώρου.
Πάντως, οι εκδηλώσεις για τη διάδοση του κειμένου των 58 έχουν αρχίσει να πραγματοποιούνται σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Η πρώτη έγινε στα Χανιά την Τετάρτη και την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί η επόμενη στη Θεσσαλονίκη. Στα Χανιά οι διοργανωτές μιας συνάντησης περισσότερο γνωριμίας προσκάλεσαν περίπου 40 άτομα, μεταξύ αυτών το τοπικό ΠαΣοΚ και τη ΔΗΜΑΡ. Εμφανίστηκαν πάνω από 80 άτομα, ανάμεσά τους και τρία μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠαΣοΚ, τα οποία αργότερα δέχτηκαν κριτική από ορισμένους συντρόφους τους ότι πάνε να διαλύσουν το ΠαΣοΚ. Παρά τη δημόσια στήριξη του προέδρου του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλου στο εγχείρημα για την ανασυγκρότηση της παράταξης, το κλίμα στο εσωτερικό του κόμματος παραμένει «παγωμένο». Το περασμένο Σάββατο η Αριστερή Πρωτοβουλία του κ. Γ. Παναγιωτακόπουλου, η οποία έχει αποχωρήσει από το ΠαΣοΚ, διαφωνώντας έντονα με τη συγκυβέρνηση με τη ΝΔ, οργάνωσε εκδήλωση για την «αναγέννηση της μεγάλης Δημοκρατικής Σοσιαλιστικής Παράταξης». Ορισμένες παρουσίες στην εκδήλωση αυτή δεν πέρασαν απαρατήρητες από τη Χαρ. Τρικούπη: Απ. Κακλαμάνης, Θ. Μωραΐτης, Π. Χριστίδης, Κ. Πανταζής. Την ίδια ώρα, ο πρώην υφυπουργός κ. Σπ. Βούγιας σε ανακοίνωσή του επισήμαινε ότι «το κείμενο των 58 για την Κεντροαριστερά επιτέλους υπάρχει. Παρ’ ότι ο καθένας θα μπορούσε να το διατυπώσει ελαφρώς διαφορετικά ή κάπως καλύτερα, αποτελεί πλέον ένα ισχυρό, αυτοδύναμο και συναινετικό παράδειγμα».
Ο κ. Βενιζέλος προανήγγειλε κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος τη διοργάνωση μιας μεγάλης Συνδιάσκεψης τον Ιανουάριο, υπό τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για την Ευρώπη και τις ευρωεκλογές, από την οποία θα αναδειχθούν και το πρόγραμμα και η πρόταση, «η δική μας πρόταση για την Ευρώπη και την Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη, αλλά και η λίστα των υποψηφίων μας στις ευρωεκλογές». Επιπλέον, τόνισε ότι το ΠαΣοΚ ανταποκρίθηκε άμεσα, με γενναιότητα και γενναιοδωρία, στη σοβαρή πρόσκληση που μας απηύθυναν 58 υπεύθυνα πρόσωπα του δημόσιου βίου προκειμένου να συσπειρωθούν όλες οι δυνάμεις, πολιτικές, κοινωνικές, επιστημονικές, διανοητικές, του χώρου αυτού, χωρίς να διεκδικήσει έναν ρόλο ψευτοηγεμονικό.
Ο γραμματέας του ΠαΣοΚ κ. Ν. Ανδρουλάκης επισημαίνει την ανάγκη να υπάρξει ένα καινούργιο συμβόλαιο μεταξύ των γενεών το οποίο να αναδεικνύει ένα προοδευτικό όραμα για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα. «Ο λαϊκίστικος αλλά και ο μεταρρυθμιστικός λόγος αιωρούνται σήμερα ταυτόχρονα πάνω από την κοινωνική πραγματικότητα. Ο πρώτος κερδίζει πρόσκαιρα, ο δεύτερος ηττάται επειδή ελάχιστοι τον υπερασπίζονται με ειλικρίνεια. Ο διαχωρισμός μνημόνιο – αντιμνημόνιο, που αντικατέστησε τον άξονα Δεξιάς – Αριστεράς, θόλωσε την πολιτική αντιπαράθεση. Η χώρα χρειάζεται στέρεη πολιτική πρόταση και σε αυτό οφείλει να βοηθήσει κάθε προοδευτικός και δημοκράτης. Ο διάλογος που έχει ξεκινήσει για την ανασυγκρότηση της δημοκρατικής παράταξης, αρχικά μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χρειάζεται να συνεχιστεί και με την παραδοσιακή μέθοδο της πολιτικής πεδίου, η οποία εγκαταλείφθηκε με καταστροφικές συνέπειες το προηγούμενο διάστημα. Στην προσπάθεια αυτή το ΠαΣοΚ συμμετέχει χωρίς αποκλεισμούς και ηγεμονισμούς» δηλώνει.
Οι 58 πάντως αποκτούν σταδιακά μια οργανωτική δομή με τη δημιουργία της Συντονιστικής Γραμματείας, ένα εννεαμελές όργανο (Ι. Βούλγαρης, Κ. Χατζημπίρος, Ι. Καλογήρου, Ν. Μπίστης, Χρ. Δερβένης, Αθηνά Δρέττα, Στ. Λιβαδάς, Γερ. Γεωργάτος) που θα εξυπηρετήσει περισσότερο την εσωτερική τους συνεννόηση και δεν θα λειτουργεί ως «Πολιτμπιρό». Μάλιστα, υπήρξε και σχετική αρθρογραφία, όπως. π.χ. του κ. Μπίστη, που ξεκαθάριζε ότι «δεν φτιάχνουμε νέο κόμμα, δεν ζητάμε από τα κόμματα να διαλυθούν, τους ζητάμε να μπουν και αυτά κάτω από την ομπρέλα της «Ελιάς» που θα αποκτήσει τη δική της δυναμική. Πού θα φτάσει αυτή η δυναμική και σε τι μετασχηματισμούς θα οδηγήσει, κανείς δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να το προβλέψει». Εκτός από τις εκδηλώσεις που θα οργανωθούν σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και τη συλλογή υπογραφών για τη στήριξη του κειμένου, οι 58 σχεδιάζουν μια μεγάλη εκδήλωση στην Αθήνα στο τέλος του Νοεμβρίου και το πιθανότερο είναι να πραγματοποιηθεί η Ιδρυτική Συνέλευση στις αρχές του Φεβρουαρίου.
Πυρά Ψαριανού
«Κάποιοι θέλουν ένα μικρό, ελεγχόμενο μαγαζί»

Η συμμετοχή κεντρικών στελεχών της ΔΗΜΑΡ στους 58 και κυρίως στη Συντονιστική Γραμματεία τους διαμορφώνει συνθήκες σχίσματος. Ο γραμματέας του κόμματος κ. Σπ. Λυκούδης έχει καταστήσει σαφή τη διαφωνία του με τον κ. Φ. Κουβέλη σε δύο καίρια ζητήματα: την έξοδο της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση συνεργασίας και την αρνητική στάση του απέναντι στον διάλογο για την ανασύνταξη του χώρου. Παράλληλα διαφωνεί –επειδή θεωρεί ότι αποπροσανατολίζουν τη συζήτηση –με τη συμμετοχή των κκ. Στ. Λιβαδά και Γερ. Γεωργάτου στη Συντονιστική Γραμματεία των 58 αλλά και με τη συλλογή υπογραφών που επιχειρεί ένα κομμάτι της ΔΗΜΑΡ τασσόμενο υπέρ του διαλόγου. Ο εσωτερικός διάλογος που θα ανοίξει από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής την ερχόμενη Κυριακή μέχρι το Συνέδριο του κόμματος στις 13 – 15 Νοεμβρίου απελευθερώνει τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ να μιλήσουν ανοιχτά χωρίς να εμποδίζονται από ρόλους και θέσεις. Ο κ. Κουβέλης, πάντως, την Πέμπτη από την Αχαΐα επέμεινε στη δική του πρόταση για τον χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού και τόνισε ότι δεν μπορεί να συγχέεται η ευρύτητα του χώρου με την απουσία στίγματος.

«Ο Φώτης Κουβέλης έχει διακηρύξει ότι στρατηγικός στόχος της ΔΗΜΑΡ είναι η ανασυγκρότηση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού
» επισημαίνει ο βουλευτής Β’ Αθήνας κ. Γρ. Ψαριανός. «Κάποιοι όμως στην ηγετική ομάδα του κόμματος, και δεν αναφέρομαι στον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, θέλουν ένα μικρό, ελεγχόμενο μαγαζί. Η πλειοψηφία της ΔΗΜΑΡ δεν ενδιαφέρεται για αυτό το μικρό μαγαζί. Πώς μπορείς να λες όχι στο ΠαΣοΚ του Βενιζέλου αλλά ναι στον Λοβέρδο, τον Καστανίδη, τον Αμοιρίδη; Είναι άκομψο να θέτεις όρους στο συμμαχικό σχήμα για τους εκπροσώπους άλλων χώρων. Εμάς δεν μας ενδιαφέρει το σύστημα ΠαΣοΚ αλλά ο κόσμος που δεν συμμετείχε στο φαγοπότι, αυτοί που αναζήτησαν πολιτικό άσυλο στον ΣΥΡΙΖΑ. Η υπόθεση της Κεντροαριστεράς πρέπει να προχωρήσει επειδή η χώρα χρειάζεται μια κυβερνώσα προοδευτική συμμαχία. Η ΔΗΜΑΡ θα συμμετάσχει στον διάλογο ή δεν θα υπάρχει» τονίζει.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ