Ερωτηματικά και συζητήσεις έχει προξενήσει το ταξίδι του κ. Αλ. Τσίπρα στην Μόσχα την Τρίτη, υπό την ιδιότητα του αντιπροέδρου του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.
Τα ερωτηματικά σχετίζονται κατά κύριο λόγο με τον αιφνιδιαστικό τρόπο της ανακοίνωσης του ταξιδιού καθώς και με το ασαφές των συναντήσεων που θα έχει «με τις ηγεσίες των κομμάτων της Δούμα», όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμμετοχή του κ. Τσίπρα στην αποστολή του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς ζητήθηκε και αποφασίστηκε την τελευταία στιγμή και η παραμονή του στην ρωσική πρωτεύουσα θα διαρκέσει ένα 24ωρο.
Παρά ταύτα, ανοιχτά παραμένουν τα ενδεχόμενα – έστω και αν είναι περιορισμένες οι δυνατότητες – ο κ. Τσίπρας να έχει και άλλες συναντήσεις, ανεπίσημες, με ρώσους αξιωματούχους.
Διαψευδόταν πάντως την Δευτέρα το απόγευμα από το περιβάλλον του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, ότι υπάρχει πρόγραμμα συναντήσεων του κ. Τσίπρα με εκπροσώπους της ρωσικής κυβέρνησης, στη σκιά του πρόσφατου ναυαγίου της συμφωνίας για την εξαγορά της ΔΕΠΑ από την Gazprom.
Κατά μία εκδοχή, η παρουσία του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ σχετίζεται και με το «φλερτ» που έχει εκδηλωθεί προς τον κ. Τσίπρα από το κόμμα της ευρωπαϊκής Αριστεράς, όπου κεντρικό ρόλο διαδραματίζει το γερμανικό Die Linke, το οποίο επιδεικνύει ζωηρό ενδιαφέρον για τα πολιτικά πράγματα στη Ρωσία – όπως και όλα τα γερμανικά κόμματα.
Υπενθυμίζεται ότι από την πλευρά του Die Linke άνοιξε προ μηνών η συζήτηση για το ενδεχόμενο υποψηφιότητας του κ. Τσίπρα για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θέμα για το οποίο θα ψηφίσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που θα προκύψει από τις εκλογές του Μαΐου 2014.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εφόσον οι συνθήκες του επιτρέψουν και κριθεί σκόπιμο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενδέχεται να επισκεφθεί την Μόσχα με την ιδιότητα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο.