Με το βλέμμα και πάλι στην οικονομία, κινούνται στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά από την πολιτική σύγκρουση των τελευταίων ημερών για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο που άφησε βαθιά τραύματα στην τρικομματική κυβέρνηση.

Η νέα επίσκεψη της τρόικας, παρά το γεγονός ότι προβλέπεται μια πιο χαλαρή αξιολόγηση των ελεγκτών, κατ´ εντολή των πολιτικών τους προϊσταμένων, δεν επιτρέπει εφησυχασμό και όλοι πλέον κινούνται στους ρυθμούς της τρόικας.

Παρά το γεγονός ότι η επίμαχη συζήτηση για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού της διετίας 2015-2016 μετατίθεται για το φθινόπωρο, μετά τις γερμανικές εκλογές, «ο έλεγχος είναι έλεγχος» έλεγε υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος.

Ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς είχε δώσει συγκεκριμένες εντολές στα Υπουργεία που εμπλέκονται με την τήρηση των προαπαιτούμενων που απορρέουν από το μνημόνιο και ευελπιστεί να μην υπάρξουν και πάλι κίτρινες κάρτες, καθώς η τρόικα θα ελέγξει την εκπλήρωση των τριών προαπαιτούμενων που έχουν τεθεί προκειμένου να εκταμιευθούν τα 3,3 δισ. ευρώ της δόσης του Ιουνίου.

Μια πρόγευση για την επίσκεψη της τρόικας είχαμε την περασμένη Παρασκευή με την συνάντηση στην Αθήνα του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ με τον Πρωθυπουργό, ο οποίος του έθεσε και το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση. Στη συνάντηση αυτή δόθηκε μεγάλη έμφαση στην ανάγκη να υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα και πιστή τήρηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, καθώς αποτελούν βασική συνθήκη για να ξεκινήσει συζήτηση για νέα ελάφρυνση του δημοσίου χρέους από την άνοιξη του 2014.

Το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση θα είναι και ένα από τα θέματα που θα τεθούν και στις συζητήσεις που θα έχει η τρόικα με το οικονομικό επιτελείο, ενώ εάν η τρόικα προβάλλει και πάλι ενστάσεις, η κυβέρνηση έχει έτοιμη την αντιπρόταση για πιλοτική μείωση του εν λόγω συντελεστή από την 1η Ιουλίου.

Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν ανησυχούν για την εκταμίευση της δόσης των 3,3 δισ. ευρώ στα μέσα του Ιουνίου, αφού το ποσό έχει εγκριθεί πολιτικά από τους Ευρωπαίους εταίρους μας, αλλά για να μην υπάρξει εμπλοκή, πρέπει άμεσα να προχωρήσουν συγκεκριμένες δράσεις.

Η πρώτη κίνηση έγινε με τον ορισμό του κ. Ι. Τέντε, επί πολλά χρόνια Εισαγγελέα, στη θέση του εθνικού συντονιστή κατά της διαφθοράς και πρέπει τάχιστα να προχωρήσει η ψήφιση του νέου νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, που έτυχε και της εγκρίσεως προ ημερών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος πήρε πριν από μία εβδομάδα το «πράσινο φως» από την ΕΚΤ.

Επίσης εκκρεμεί η παρουσίαση του σχεδίου για την απελευθέρωση της αγοράς ηλετκρικής ενέργεις, που πρέπει να γίνει άμεσα και να ψηφιστεί και σχετικός νόμος στη Βουλή και αναμένεται να προκαλέσει συγκρούσεις με τα κόμματα και ενδεχόμενα και τριβές μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων. Ακόμη αναμένεται να κλειδώσει και το νομοσχέδιο για την φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, το οποίο επίσης πρέπει να ψηφιστεί άμεσα από τη Βουλή, ενώ υπάρχουν αντιθέσεις μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων.

Στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ικανοποιημένοι για την πορεία της ανακεφαλαποίησης των τραπεζών που καταγράφουν πρόοδο, εν αντιθέσει με το πεδίο των αποκρατικοποιήσεων που υπάρχουν τεράστιες καθυστερήσεις, καθώς ήδη μπήκαμε στον Ιούνιο και ελάχιστα θέματα έχουν προχωρήσει.

Την ίδια στιγμή συνεχίζεται η προσπάθεια για να ολοκληρωθεί επιτέλους αυτός ο περίφημος κατάλογος με τους οργανισμούς και τους φορείς του δημοσίου που πρέπει να καταργηθούν ή να συγχωνευτούν, ώστε να ξεκινήσουν άμεσα οι πρώτες 2.000 αποχωρήσεις από το δημόσιο, έως τα μέσα Ιουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες ενδέχεται εντός της εβδομάδας να κλείσει, εκτός απρόοπτου το θέμα, και να γίνον οι σχετικές ανακοινώσεις. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο αναζητούσαν τον οργανισμό εκείνο που θα έκανε την αίσθηση στην κοινή γνώμη και φαίνεται, χωρίς να επιβεβαιώνεται βέβαια, ότι στον κατάλογο τελικά θα είναι τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, ενώ για την ΕΡΤ θα υπάρξει πρόγραμμα εξυγίανσης που θα προβλέπει τη συγχώνευση δομών της, αλλά και την κατάργηση άλλων.