Η «λίστα Λαγκάρντ», μέρα με τη μέρα και αποκάλυψη με την αποκάλυψη, ανοίγει δρόμους για τον έλεγχο του μαύρου χρήματος. Ενα απλό αρχείο με φοροφυγάδες, το οποίο στην καλύτερη περίπτωση υποτιμήθηκε από τους παραλήπτες του, αποδεικνύεται ότι μπορεί να ξεκλειδώσει πολύ περισσότερα από τους 2.062 λογαριασμούς που περιέχει. Ελπίζεται ότι η ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας της αδράνειας για την αξιοποίησή της θα ανοίξει τις θύρες για τον εντοπισμό του διαφυγόντος πλούτου της χώρας.

Χρειάστηκε να προηγηθεί η βίαιη αφύπνιση μιας υπνωτισμένης κοινωνίας, η οποία είχε συνηθίσει να ανέχεται τις «αδιακρισίες» των πλούσιων και των ισχυρών, αλλά τώρα ζητεί επίμονα απόδοση δικαιοσύνης. Hδη με βάση τα πρώτα στοιχεία από την έρευνα των εισαγγελέων και του ΣΔΟΕ προκύπτει ότι πολλά από τα ονόματα που περιλαμβάνονται στη λίστα δεν έχουν δηλώσει τα εισοδήματά τους.

Η «λίστα Λαγκάρντ» σέρνει πίσω της κι άλλες λίστες. «Λίστα Λιχτενστάιν», λίστα ακινήτων στο Λονδίνο και λίστες παράνομων εμβασμάτων στο εξωτερικό στοιβάζονται στα εισαγγελικά γραφεία σαν τα παρατημένα στολίδια μιας έκπτωτης «αριστοκρατίας» πολιτικών, επιχειρηματιών, ανώτατων δημοσίων υπαλλήλων, μεγαλογιατρών και μεγαλοδικηγόρων, ελεύθερων επαγγελματιών και των συγγενών τους, που είχαν βρει το κόλπο να κλέβουν ανενόχλητοι τα δημόσια ταμεία και να ζουν πλουσιοπάροχα με το αδήλωτο χρήμα. Οι λίστες τώρα παίρνουν την εκδίκησή τους για τα τόσα χρόνια που παρέμεναν «κουκουλωμένες» στην αφάνεια.

Οι έλεγχοι που διεξάγονται φαίνεται ότι προχωρούν πλέον χωρίς ολιγωρίες και χωρίς συγκαλύψεις. «Τζάκια», καριέρες και διασημότητες κατεδαφίζονται χωρίς δεύτερες σκέψεις. Τα βάρη είναι πολύ μεγάλα και η ανοχή για όσους επιμένουν να «κάνουν το κορόιδο» πολύ μικρή.

Ωστόσο η πραγματική αξία της «λίστας Λαγκάρντ» και όλων των υπολοίπων δεν είναι η χρηματική. Μέσα από την αξιοποίησή τους αναδεικνύεται σταθερά μια νέα, ηθική διάσταση των πραγμάτων. Δεν θα γεμίσουν μόνο τα ταμεία. Επιδίωξη είναι να αναστηλωθούν και οι θεσμοί. Το μαύρο χρήμα δεν είναι δυνατόν να αφεθεί να κυκλοφορεί χωρίς έλεγχο στους δαιδάλους ενός περίπλοκου και ακατανόητου φορολογικού συστήματος που ευνοεί τη διαφθορά.

Στο τέλος αυτής της εποχής σβήνει ατιμωτικά και μια γενιά πολιτικών οι οποίοι γεννήθηκαν στη φτώχεια, αλλά στην πορεία βρέθηκαν με ανεξέλεγκτο και κατόπιν με διεφθαρμένο χρήμα στα χέρια. Η Ελλάδα θα βρεθεί σε μια νέα αφετηρία και προσδοκάται ότι θα αναδείξει τις δυνάμεις που θα κρατήσουν σταθερά την καινούργια πυξίδα της χώρας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ