Αν και η Σύνοδος Κορυφής για τον κοινοτικό προϋπολογισμό της επταετίας 2014 – 2020 δεν κατέληξε σε συμφωνία, συζητήθηκαν διεξοδικά όλες οι απόψεις των χωρών. Υπάρχει κατανόηση μεταξύ τους και πρόθεση για μείωση των διαφορών.

Αυτό τόνισε στη λήξη των εργασιών της Συνόδου ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς. Οπως ανέφερε ο ίδιος, υπήρξε προσσέγγιση και η συζήτηση θα συνεχισθεί σε επόμενη Σύνοδο Κορυφής που έχει προγραμματισθεί για τις αρχές του 2013 και δεν θα έχει σχέση με το θέμα της τρραπεζικής ενοποίησης.

Σε ότι αφορά τα κονδύλια συνοχής ο πρωθυπουργός είπε ότι η αφετηρία για τη χώρα μας ήταν χαμηλή, στα 11,2 δισ. ευρώ, δηλαδή μείωση άνω του 40% σε σχέση με την προηγούμενη επταετία. Αυτό οφείλεται σε δυο παράγοντες. Ο πρώτος αφορά τη γενικότερη τάση μείωσης των κονδυλίων συνοχής και ο δεύτερος έγκειται στο ότι η Ελλάδα αντιμετωπίστηκε , όπως οι άλλες χώρες, δηλαδή για στοιχεία που υπήρχαν από τα χρόνια 2007 -2009 πριν την κρίση, με εθνικό εισόδημα του τότε και όχι του σήμερα.

Οπως είπε ο κ. Σαμαράς «δώσαμε μάχη να αυξηθεί το ποσό για την Ελλάδα. Το αίτημα ακούσθηκε και αντιμετωπίστηκε θατικά. Ηδη ο πρόεδρος της Ε.Ε. Ρομπάϊ κατέθεσε απόφαση με την οποία μπορούμε να πάρουμε περισσόιτερα από 20% παραπάνω από εκείνα που μα έδιναν αρχικά». «Η μάχη συνεχίζεται για μεγαλύτερη ποσά», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Για την εκταμίευση της δόσης ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι είχε ένα διήμερο συνεχών επαφών με τους περισσότερους πρωθυπουργούς και ο υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας είχε αντίστοιχες επαφές με τους ομολόγους του. Η εκταμίευση της δόσης συζητήθηκε με όλους και διαπιστώθηκε ότι οι περισσότεροι ήταν πιο θερμοί με την Ελλάδα. Οι συνομιλίες θα συνεχισθούν μέχρι τη Δευτέρα, ανέφερε ο πρωθυπουργός και κατέληξε ότι «υπάρχει πρόοδος σε όλα τα μέτωπα».