Ο Λένιν, τον οποίο επικαλέστηκε ο κ. Αντ. Σαμαράς – ξαφνιάζοντας πολλούς – την περασμένη Κυριακή στη Βουλή για να επιτεθεί στον κ. Αλ. Τσίπρα και στον ΣΥΡΙΖΑ, οριοθέτησε την περίοδο που διανύουμε ως χρόνο γεμάτο από αγώνα, κρίσεις αλλά και καταρρεύσεις. Η αναφορά στον Λένιν αποτυπώνει τη δύσκολη πολιτική συγκυρία στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση, η οποία το επόμενο διάστημα ενδέχεται να αντιμετωπίσει οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές κρίσεις. Ο Πρωθυπουργός έχει να αντιμετωπίσει μια πολύ δύσκολη εξίσωση, με πρωταρχικό σκοπό να αντιμετωπίσει τις ενδοκυβερνητικές τριβές και να διαχειριστεί τη δύσκολη επόμενη ημέρα που τον προβληματίζει στον μέγιστο βαθμό. Και αυτό διότι επικρατεί ο φόβος για έντονες κοινωνικές αντιδράσεις που μπορεί να εκφραστούν ακόμη και με ακραίο τρόπο και να απειληθεί, ανά πάσα στιγμή και με οποιαδήποτε αφορμή, η πολιτική, οικονομική και κοινωνική σταθερότητα στη χώρα.

«Επί χρόνια δεν γίνεται τίποτε και ξαφνικά σε 10 ημέρες γίνονται τα πάντα. Η επανάσταση έρχεται και τα αλλάζει όλα» είπε ο κ. Σαμαράς στην ομιλία του επί του προϋπολογισμού, χρησιμοποιώντας φράση από το πιο γνωστό βιβλίο του Λένιν «Κράτος και Επανάσταση».

Στο Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζουν ότι για να αλλάξουν όλα και να συμβεί η «επανάσταση» που επιθυμεί ο Πρωθυπουργός με πρώτο και βασικό στόχο την πλήρη εφαρμογή του τρίτου μνημονίου χρειάζεται να γίνουν πάρα πολλά. Κυρίως, πρέπει να εξελιχθεί το γραμμικό σενάριο, να κυλήσουν όλα ομαλά και να αποτραπεί ο κίνδυνος ενός ατυχήματος που μπορεί να τινάξει τα πάντα στον αέρα.
Με βάση τη λενινιστική στρατηγική που εξακολουθεί να γοητεύει τον κ. Χρ. Λαζαρίδη, βασικό σύμβουλο του κ. Σαμαρά, οι επαναστάσεις χαρακτηρίζονται από επιταχύνσεις και επιβραδύνσεις. Από τον ρυθμό της επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου, και όχι τόσο ενός εκλογικού αιφνιδιασμού – που παραμένει στο τραπέζι, ως σενάριο με χαμηλές πιθανότητες –, θα εξαρτηθούν πολλά.
Για να υπάρξει αποτέλεσμα και μάλιστα επιτυχές, ο κ. Σαμαράς θα πρέπει να λύσει πολλά ανοιχτά θέματα και ένα από αυτά είναι ο ανασχηματισμός, τον οποίο έχει αποφασίσει, αλλά πρέπει πρώτα να κλείσει οριστικά το θέμα της δόσης. Το ενδεχόμενο εκλογικού αιφνιδιασμού δεν έχει αποκλειστεί αλλά συγκεντρώνει λίγες πιθανότητες.
Οι αλλαγές στο κυβερνητικό στρατόπεδο αναμένεται να «κλειδώσουν» στη σύσκεψη που θα συγκαλέσει σύντομα δεν έχει διευκρινιστεί ο ακριβής χρόνος ο Πρωθυπουργός για να συζητήσει όλα τα εκκρεμή ζητήματα με τους κυβερνητικούς εταίρους, τους κκ. Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη.
Από τη στάση που θα τηρήσουν οι κκ. Βενιζέλος και Κουβέλης, και κυρίως από το αν θα συμμετάσχουν το ΠαΣοΚ και η ΔΗΜΑΡ πιο ενεργά και με κεντρικά πολιτικά στελέχη τους στην κυβέρνηση, θα εξαρτηθούν πολλά για το μέλλον του τρικομματικού συνασπισμού.
Ο κ. Σαμαράς, που θεωρεί υπέρτατη αρχή την εθνική ενότητα, θα ήθελε να συμμετέχουν σε θέσεις αντιπροέδρων οι δύο αρχηγοί, αν και αυτό συναρτάται από τη στρατηγική των κκ. Βενιζέλου και Κουβέλη και κυρίως από το πώς αντιλαμβάνονται τον ρόλο τους έναντι του Πρωθυπουργού.
Οι αρρυθμίες που παρουσιάζονται στο εσωτερικό της κυβέρνησης έχουν διαγνωστεί και ο Πρωθυπουργός θέλοντας να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο πολιτικού «ατυχήματος» θα αναλάβει προσωπικά άμεση δράση όπου φαίνεται ότι η κατάσταση απειλείται να ξεφύγει από τον έλεγχο.
Οι τελευταίες κινήσεις του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Αντ. Ρουπακιώτη με τις αναφορές του για τη συμπεριφορά των εταίρων διά μέσου τηςτρόικαςαπέναντι στην Ελλάδα και η διαρροή από το Μέγαρο Μαξίμου ότι η περίπτωσή του δεν θα αντιμετωπιστεί αποσπασματικά, απλά επισημοποίησε ότι πλησιάζει η ώρα του ανασχηματισμού.
Οι πρωθυπουργικές αποφάσεις θα έχουν ως βασική προϋπόθεση ότι όσοι κληθούν να βοηθήσουν την κυβερνητική προσπάθεια και να υλοποιήσουν την πολιτική που απορρέει από το τρίτο μνημόνιο δεν πρέπει να έχουν ενδοιασμούς αλλά πίστη και«πολιτικό τσαγανό», όπως λένε κεντρικοί συνομιλητές του κ. Σαμαρά.
Ηδη έχουν αρχίσει οι επαφές στενών συνεργατών του Πρωθυπουργού με βουλευτές και υπουργούς, ενώ πλήρη εικόνα έχει δώσει για τις αποδόσεις των μελών της κυβέρνησης στον κ. Σαμαρά ο έμπιστος υπουργός Επικρατείας κ. Δ. Σταμάτης.
Λόγω και των ειδικών κοινωνικών συνθηκών που δημιουργούνται, θεωρείται δεδομένο ότι θα αξιοποιηθούν πρόσωπα από τη ΝΔ που πιστεύουν ιδεολογικά τη συγκεκριμένη πολιτική, αλλά αναμένεται κάλεσμα και σε δυνάμεις από τον κεντροαριστερό-εκσυγχρονιστικό χώρο.
Στο Μέγαρο Μαξίμου στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού μετώπου και όχι της ένταξης στη ΝΔ βλέπουν θετικά τη συμμετοχή στην κυβέρνηση και άλλων προσώπων εκτός του κεντροδεξιού χώρου, όπως έγινε και με τον υπουργό Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα. Στον κατάλογο με τα πρόσωπα που συζητούνται από την Κεντροαριστερά είναι οι κκ. Μ. Χρυσοχοΐδης, Αν. Γιαννίτσης, Γ. Παγουλάτος, Γκ. Χαρδούβελης κ.ά., ενώ συνομιλητές του κ. Σαμαρά επιμένουν ότι θα πρέπει να προταθεί πόστο και στους κκ. Α. Λοβέρδο και Γ. Φλωρίδη και στην κυρία Αννα Διαμαντοπούλου.
Στον κατάλογο των ονομάτων που συζητούνται προς αξιοποίηση από τη ΝΔ είναι οι κκ. Μ. Βορίδης και Αδ. Γεωργιάδης, οι φιλελεύθεροι κκ. Κυρ. Μητσοτάκης, Μιλτ. Βαρβιτσιώτης και Αρ. Σπηλιωτόπουλος κ.ά.
Το άγχος που έχει ο Πρωθυπουργός για την επόμενη ημέρα και το κατά πόσον μπορεί να προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς το κυβερνητικό έργο είναι εμφανές σε όλες τις πολύωρες συσκέψεις με τους υπουργούς. Για να μη διαταραχθεί η ηρεμία στο κυβερνητικό στρατόπεδο η ΝΔ θα τοποθετηθεί αρνητικά στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τους λόγους που οδηγηθήκαμε στο Μνημόνιο, αν και αποτελούσε βασική προεκλογική εξαγγελία του κόμματος.
Ο ίδιος αγωνιά και κατανοεί ότι η επόμενη ημέρα της υλοποίησης όσων έχουν ψηφιστεί είναι πολύ δύσκολη και δεν παραλείπει να μιλάει για την ανάγκη να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή, ενώ εμφανίζεται πεπεισμένος ότι θα αρχίσει η ανάκαμψη της οικονομίας.
Την ίδια στιγμή ο κ. Σαμαράς βρίσκεται ενώπιον της σκληρής πραγματικότητας των πιστωτών που προτάσσουν, όπως ήταν αναμενόμενο, όρους ασφυκτικής επιτήρησης και αυτόματους αυστηρούς μηχανισμούς ελέγχου.
Η ελληνική κυβέρνηση, αμέτοχη στη διαμάχη ΔΝΤ και Βερολίνου για την επίτευξη του στόχου για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και σε απόσταση από τις ΗΠΑ, ενώ βρίσκεται πιο κοντά στον γερμανικό άξονα, ευελπιστεί να επιλυθεί ευνοϊκά το ζήτημα.
Ο Πρωθυπουργός, που επιδίδεται σε ένα μαραθώνιο επαφών και, όπως λένε όσοι τον συναντούν, παλεύει σε αντίξοες συνθήκες ελπίζει ότι μεθαύριο στη συνεδρίαση του Eurogroup θα σημάνει και το τέλος της κωλυσιεργίας στις αποφάσεις που αφορούν το χρηματοδοτικό μέλλον της Ελλάδας. Ο σχεδιασμός του όμως επηρεάζεται από την πρόταση –προϋπόθεση εκταμίευσης της δόσης των 44 δισ. ευρώ –για αυτόματους και πολύ αυστηρούς μηχανισμούς ελέγχου που θα οδηγήσουν σε περικοπές δαπανών, μόλις σημειωθεί οποιαδήποτε παρεκτροπή στην εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Δύσκολος χειμώνας
Φοβούνται κοινωνική έκρηξη για τις απολύσεις

Το τοπίο που αρχίζει να διαμορφώνεται μετά την ψήφιση του τρίτου μνημονίου είναι αρκετά πιο σύνθετο, ενώ ανώτατοι κυβερνητικοί παράγοντες αγωνιούν για τη στάση της κοινωνίας. Τα πρώτα μηνύματα έφθασαν με την απόφαση για το πρώτο κύμα διαθεσιμότητας στο Δημόσιο, ενώ εξαπλώνεται το κύμα καταλήψεων στους δήμους από εργαζομένους που αντιδρούν.
Στο πρωθυπουργικό επιτελείο τρομάζουν στην ιδέα μιας γενικευμένης κοινωνικής έκρηξης και ο προβληματισμός ήταν έντονος για τα επεισόδια στη Θεσσαλονίκη κατά των γερμανών αξιωματούχων που ανάγκασαν ακόμη και τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ να τοποθετηθεί δημόσια. Στις συσκέψεις που διεξάγονται στο Μέγαρο Μαξίμου εκπέμπεται ότι η κυβέρνηση προετοιμάζεται για έναν εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα και όλοι, και πρώτος ο Πρωθυπουργός, κατανοούν ότι σύντομα θα κληθούν να αντιμετωπίσουν την κοινωνία που θα αντιδρά στα μέτρα.
«Η Ελλάδα βρίσκεται ήδη στην επόμενη ημέρα…» είπε προ ημερών από τις Βρυξέλλες ο κ. Σαμαράς, όπου εμφανίστηκε αισιόδοξος για την ταχεία εκταμίευση όχι μόνο της επόμενης δόσης των 31,5 δισ. ευρώ (πιθανολογείται ότι θα γίνει στο διάστημα μεταξύ 30 Νοεμβρίου και 5 Δεκεμβρίου) αλλά και των επιπλέον δύο που εκκρεμούν (12,5 δισ. ευρώ).
Το ερώτημα που θέτουν όμως αρκετοί υπουργοί είναι ποια ακριβώς θα είναι η επόμενη ημέρα για την κυβέρνηση με γενικευμένη κοινωνική αντίδραση και αν δεν προχωρήσει ομαλά το γραμμικό σενάριο, καθώς το κλειδί είναι πόσα χρήματα από τη δόση θα πάνε στην πραγματική οικονομία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ