Ευρωπαϊκό… αέρα δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ στο εναρκτήριο λάκτισμα του προεκλογικού του αγώνα. Το μήνυμα ενός πανευρωπαϊκού μετώπου αντίστασης και την πεποίθηση ότι χρειάζεται μια εναλλακτική πρόταση διεξόδου από την κρίση, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, φέρνουν μαζί τους στην Ελλάδα τρεις ηγέτες αριστερών κομμάτων από τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Πορτογαλία.

Προσκεκλημένοι από τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα, φτάνουν στην Αθήνα την Τρίτη το πρωί, ο Εθνικός Γραμματέας του Γαλλικό ΚΚ και Πρόεδρος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς κ. Πιερ Λοράν, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του γερμανικού κόμματος «Η Αριστερά» (Die Linke) κ. Γκρέγκορ Γκίζι και ο Εθνικός Συντονιστής του Πορτογαλικού Μπλόκου της Αριστεράς κ. Φρανσίσκο Λούσα.
Οι τρεις επικεφαλής πολιτικών δυνάμεων που μετέχουν στο Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, όπως και ο ΣΥΝ, θα έχουν πολυδιάστατο και φορτωμένο πρόγραμμα. Επαφές με πολιτικούς παράγοντες, με στελέχη κομμάτων, συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Φ. Παπούλια, ομιλίες σε ανοιχτή συγκέντρωση – πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Αιγάλεω.

Βεβαίως, πρόκειται για την άτυπη έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας του ΣΥΡΙΖΑ με στόχο, όπως διακηρύσσει, έναν νέο συνασπισμό εξουσίας. Αλλά όχι μόνο, όπως επισημαίνει στο «Βήμα» το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και υπεύθυνη της ευρωπαϊκής πολιτικής του ΣΥΝ κυρία Ρένα Δούρου.

«Επιχειρούμε να τονίσουμε ότι η κρίση στην Ελλάδα είναι δομική του συστήματος, σχετίζεται με τον τρόπο οικοδόμησης της ΕΕ και απαιτεί ευρωπαϊκή λύση, μακρυά από νεοφιλελεύθερες πολιτικές» , σημειώνει. Θυμίζει ότι και τα τρία αυτά αριστερά κόμματα , όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ, καταψήφισαν στο κοινοβούλιό τους «το πακέτο, κατ΄ευφημισμόν, «βοήθειας» στην Ελλάδα, απορρίπτοντας τα σκληρά μέτρα που επιβάλλει και οδηγούν στην χρεοκοπία της κοινωνίας».

Ο ερχομός των τριών ηγετών της ευρωπαϊκής Αριστεράς σηματοδοτεί , επισημαίνει η κυρία Δούρου, «την αλληλεγγύη προς τον ελληνικό λαό , αναδεικνύει ότι υπάρχουν δυνάμεις που με τον ΣΥΡΙΖΑ παλεύουν στην ίδια κατεύθυνση , έχουν κοινές προτάσεις και πρόγραμμα, και παράλληλα ακυρώνει την επιχειρηματολογία των μνημονιακών κομμάτων και της κυβέρνησης ότι δεν διαπραγματεύθηκαν γιατί βρήκαν τοίχο στην Ευρώπη».

Την Τρίτη, το πρωί, στο ελληνικό Κοινοβούλιο, οι κ. κ. Π. Λοράν, Γκ. Γκίζι και Φ. Λούσα θα συναντήσουν τον κ. Τσίπρα και στη συνέχεια τον γενικό γραμματέα της ΝΔ κ. Κ. Τασούλα και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ κ. Πέτρο Ευθυμίου. Ακολούθως θα επισκεφτούν τα γραφεία της ΔΗΜΑΡ στην Αγ. Κωνσταντίνου και θα έχουν συζήτηση με το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής κυρία Αννα Φιλίνη.

Στη συνέχεια, θα έχουν συνάντηση στο υπουργείο Εξωτερικών με τον ΥΠΕΞ κ. Σταύρο Δήμα και αργότερα με τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, τον οποίο θα επισκεφθούν στο σπίτι του.
Στις 7.30 το απόγευμα, της Τρίτης (3.4.2012) θα βρίσκονται στο κλειστό γυμναστήριο του Αιγάλεω. Εκεί πραγματοποιείται ανοιχτή συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ με ομιλητές τους κ. κ. Τσίπρα, Λοράν, Γκίζι, Λούσα και το μέλος της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αντ. Νταβανέλο.
Την επομένη, Τετάρτη (4.4.2012), οι κ. κ. Λοράν, Γκίζι και Λούσα θα δώσουν συνέντευξη Τύπου, στη Γερμανική Πρεσβεία – μαζί τους θα είναι και ο καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο ΕΜΠ και υπεύθυνος του τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΝ κ. Γιάννης Μηλιός. Στη συνέχεια, στις 2.45 το μεσημέρι, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Die Linke κ. Γκίζι, μαζί με τον κ. Αλ. Τσίπρα, θα συναντηθούν με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια.