Την ιδεολογική κυριαρχία της Αριστεράς μετά τη Μεταπολίτευση βάζει στο στόχαστρό του ο κ. Αντ. Σαμαράς θεωρώντας πως η πολιτική της αποδυνάμωση είναι ουσιαστικά και το… πολιτικό διαβατήριο για την πολυπόθητη αυτοδυναμία της ΝΔ. Με βάση το νέο πολιτικό τοπίο που διαμορφώνεται και εν μέσω έντονων διεργασιών σε κοινωνικό επίπεδο, λόγω και των αντιδράσεων για την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική του μνημονίου, το… φάντασμα μιας αριστερόστροφης Ελλάδας τρομάζει τους πιστωτές. Το επιχείρημα του κ. Σαμαρά ότι το αστικό, φιλελεύθερο κεντροδεξιό κόμμα του οποίου ηγείται μπορεί να αποτελέσει παράγοντα πολιτικής σταθερότητας αποτελεί το νέο του όπλο στην πορεία για την αυτοδυναμία. Αυτό το επιχείρημα του κ. Σαμαρά φαίνεται να είναι το νέο πολιτικό του «όπλο» προς τους κεντροδεξιούς ηγέτες, όπως φάνηκε και στην πρόσφατη σύνοδο του ΕΛΚ και κυρίως στη συνάντησή του με τη «σιδηρά κυρία» της γερμανικής Καγκελαρίας Ανγκελα Μέρκελ.

Ο ιδεολογικός πόλεμος που άρχισε στα κόμματα της Αριστεράς με την προ ημερών ομιλία του προέδρου της ΝΔ στη Βουλή δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία.

«Πρέπει να αναδείξουμε την ιδεολογική μας ταυτότητα που ως τώρα δίναμε την εντύπωση ότι την κρύβαμε. Να την κάνουμε σημαία μας» είχε πει ο κ. Σαμαράς σε μία βαθύτατα ιδεολογική προεκλογική του ομιλία, 25 ημέρες πριν εκλεγεί στην ηγεσία της ΝΔ, τον Νοέμβριο του 2009. Στην ίδια λογική, μία εβδομάδα πριν από την εκλογή του, με συνέντευξή του στο «Βήμα», έδειξε τον δρόμο στον οποίο θα κινούνταν: «Στόχος μου είναι να φτιάξουμε μια δυνατή Κεντροδεξιά, να διευρύνουμε την επιρροή μας, να μην κρύβουμε τις ιδέες μας. Δεν μπορεί ο αριστερός να λέει «είμαι αριστερός» και εμείς να κρυβόμαστε».
Οσοι μελετούν με προσοχή τις κινήσεις του κ. Σαμαρά και έχουν αποκωδικοποιήσει παλαιότερες παρεμβάσεις του δεν ξαφνιάστηκαν από το νέο μέτωπο που άνοιξε. Και αυτό παρά το γεγονός ότι τον Μάιο του 2010, πριν από την ψήφιση του πρώτου μνημονίου, ο πρόεδρος της ΝΔ είχε συναντηθεί με τη γγ της ΚΕ του ΚΚΕ κυρία Αλέκα Παπαρήγα και με τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα θέλοντας να ενισχύσει την τότε αντιμνημονιακή του ρητορική.
Από τότε πολλά άλλαξαν. Η επιλογή του είναι συγκεκριμένη: να κερδίσει πρωτίστως την ψυχή της παράταξης – η οποία είναι «παγωμένη» από τις πρόσφατες διαγραφές και το νέο αντιμνημονιακό κόμμα του κ. Π. Καμμένου – και μετά να πείσει τους υπόλοιπους ψηφοφόρους ότι διαθέτει τη μόνη ικανή στρατηγική να αντιστρέψει την κατάσταση γρήγορα.

Ανησυχία στις Βρυξέλλες
Είναι η πρώτη φορά έπειτα από πάρα πολλά χρόνια που αρχηγός κεντροδεξιού κόμματος – ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής χρησιμοποιούσε γενικά ήπιους τόνους – στοχεύει ευθέως την Αριστερά. Με την επιλογή του αυτή έδειξε ξεκάθαρα ότι στόχος του είναι να εκφράσει η ΝΔ το αστικό μέτωπο ως κυρίαρχη πολιτική δύναμη αυτή τη στιγμή – με βάση και τις μετρήσεις – σε σχέση με την Αριστερά που αυξάνει σημαντικά τα ποσοστά της.
Στην ηγετική ομάδα της ΝΔ θεωρούν ότι ο πραγματικός αντίπαλος της ΝΔ στην πορεία προς τις εκλογές είναι η ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς και εκτιμούν ότι αυτή την περίοδο είναι σε πλήρη εξέλιξη μια πολύ έντονη ιδεολογική μάχη.
Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή η επίθεση βρήκε πολλούς φανατικούς υποστηρικτές εντός της ΝΔ, όπως π.χ. τον φιλελεύθερο κ. Κυρ. Μητσοτάκη (λέει ότι αυτή η σύγκρουση έπρεπε να είχε ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό), τον κ. Μ. Βορίδη (υπεραμύνεται της άποψης για αστικό μέτωπο έναντι της Αριστεράς) κ.ά.
Είναι ενδεικτικό ότι στην τελευταία συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας συζητήθηκε το θέμα της ενδυνάμωσης της Αριστεράς και μάλιστα ο ευρωβουλευτής κ. Γ. Κουμουτσάκος – που είναι και αυτός υπέρμαχος του αστικού μετώπου – είχε αναφέρει και τα μηνύματα ανησυχίας από τις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο.
«Κάποτε πρέπει να τελειώνουμε με τις εμμονές και τα στερεότυπα της Μεταπολίτευσης» λένε στο επιτελείο του κ. Σαμαρά, αν και υπάρχουν και αντίθετες φωνές που θεωρούν λανθασμένη τη σύγκρουση με την Αριστερά αυτή την περίοδο.
Η ριζοσπαστικοποίηση ωστόσο μεγάλου τμήματος της Αριστεράς που δεν κινείται με όρους σοσιαλδημοκρατίας, ακυρώνοντας την όποια κριτική περί ενσωμάτωσης στο σύστημα και με δεδομένο ότι υπάρχει και μικρή διαρροή ψηφοφόρων της ΝΔ κυρίως προς τον ΣΥΡΙΖΑ, οδήγησαν στη νέα στρατηγική.
Ο κ. Σαμαράς φαίνεται ότι έχει ενστερνιστεί το επιχείρημα ότι εάν η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές, μια δυνατή Αριστερά, παρά το γεγονός ότι δεν είναι ομογενοποιημένη, θα δυσχεράνει τις προσπάθειές του να κυβερνήσει – κάτι το οποίο πιστεύει και ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής.

Το άγχος και οι φοβίες
Ο κ. Σαμαράς αν και ακόμα δεν έχει ρεύμα αυτοδυναμίας η ΝΔ επιμένει ότι θα την επιτύχει έστω και με δυσκολία, ενώ ξορκίζει μετεκλογική συγκυβέρνηση, αν και φαίνεται από ιδιωτικές τους συζητήσεις πως την προτιμούν ορισμένα επώνυμα στελέχη.
Ενδεικτική της ανησυχίας και του προβληματισμού για τη συζήτηση που γίνεται τόσο δημόσια όσο και στο παρασκήνιο ήταν η κίνηση του κ. Σαμαρά το μεσημέρι της περασμένης Κυριακής, εν μέσω εορταστικού τριημέρου, οπότε και επιχείρησε να σταματήσει κάθε συζήτηση για μετεκλογική συγκυβέρνηση.
«Δεν είμαστε όλοι ίδιοι και δεν υπάρχει πιο ύπουλη προπαγάνδα από αυτό, ότι είμαστε όλοι ίδιοι. Εκείνοι εξαπάτησαν τον λαό και μετά τον οδήγησαν στην απελπισία» είπε, στέλνοντας μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση.
Αυτό το μήνυμα θα επαναληφθεί και το προσεχές διάστημα με έμφαση και στην κριτική ότι είναι σε εξέλιξη κινήσεις ανακοπής της πορείας της ΝΔ και επίτευξης της αυτοδυναμίας της, για την οποία πρέπει να καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια.
Οι πληγές είναι ακόμα ανοικτές από τις πρόσφατες διαγραφές, ενώ μόλις πέντε από τους 21 διαγραφέντες έδειξαν έμπρακτα ότι επιθυμούν την επιστροφή τους στη ΝΔ ψηφίζοντας τον Εφαρμοστικό Νόμο προ ημερών.
Την ίδια στιγμή, προχωρεί το αντιμνημονιακό κόμμα Ανεξάρτητοι Ελληνες του κ. Καμμένου, τις κινήσεις του οποίου παρακολουθούν με προσοχή. Αν και συζητεί με τουλάχιστον έξι διαγραφέντες, η ΝΔ αποφεύγει μέχρι στιγμής την όποια αντιπαράθεση μαζί του, με το βλέμμα στραμμένο στις μετεκλογικές εξελίξεις.
Παράλληλα, στην ηγετική ομάδα της ΝΔ θεωρούν ότι αποδυναμώνεται η Δημοκρατική Συμμαχία και ο ΛΑΟΣ, με στελέχη των οποίων «φλερτάρουν» και βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις για μελλοντική τους μετακίνηση.
Οσο για τη νέα πολιτική κίνηση Πατρίδα του κ. Π. Ψωμιάδη δεν ανησυχούν, αφού θεωρούν ότι θα κινηθεί εντός των κομματικών τειχών και θα λειτουργήσει ως ανάχωμα για τη μετακίνηση ψηφοφόρων από τη Βόρεια Ελλάδα στους Ανεξάρτητους Ελληνες.
Αλλαγή πλεύσης από το Βερολίνο
Βγήκε από τον πάγο της Μέρκελ
Η πρόσφατη επίθεση στην Αριστερά σε συνδυασμό με την επιλογή τού κ. Σαμαρά να στηρίξει το νέο μνημόνιο, καθώς και οι δεσμεύσεις του ότι θα εφαρμόσει αταλάντευτα το πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθερότητας μετά τις εκλογές συνέβαλαν καθοριστικά να αλλάξουν στάση οι ευρωπαίοι Συντηρητικοί απέναντι στον πρόεδρο της ΝΔ.
Το πολύ καλό κλίμα στη συνάντηση του κ. Σαμαρά με την κυρία Μέρκελ (στιγμιότυπο στη φωτογραφία) έδωσε λαβή για σχόλια ότι βελτιώθηκαν σε μεγάλο βαθμό οι σχέσεις της ΝΔ με τα ευρωπαϊκά συντηρητικά κόμματα, σχέσεις οι οποίες ήταν παγωμένες για μεγάλο διάστημα λόγω της παλαιότερης αντιμνημονιακής στάσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», ο κ. Σαμαράς ανέλυσε στην κυρία Μέρκελ τη δημοσκοπική άνοδο της Αριστεράς και της εξήγησε ότι η ΝΔ είναι η μόνη πλέον αστική δύναμη που μπορεί να εγγυηθεί τη σταθερότητα στην Ελλάδα. Εκείνη φαίνεται ότι κατανόησε πλήρως την ανάγκη να διεξαχθούν άμεσα εκλογές για να εκτονωθεί η κοινωνική ένταση και να καταγραφούν τα ποσοστά των πολιτικών δυνάμεων.
Ο ίδιος με την επιλογή του, εκτός από την προσπάθεια να πείσει τα εγχώρια συστήματα εξουσίας ότι η ΝΔ μπορεί να εγγυηθεί για την επόμενη ημέρα, στέλνει και μήνυμα προς τα ευρωπαϊκά θεσμικά κέντρα και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για το ποιο κόμμα θα αποτελέσει ανάχωμα στην Ελλάδα για την άνοδο της Αριστεράς και θα εγγυηθεί την απαρέγκλιτη εφαρμογή του νέου οικονομικού προγράμματος.
«Τα οικονομικά έχουν δρομολογηθεί. Το ισχυρότερο διαβατήριο είναι να πειστούν οι ξένοι ότι η ΝΔ αποτελεί τον παράγοντα σταθερότητας ως αστικό κόμμα για την επομένη των εκλογών» αναφέρει στο «Βήμα» κεντρικό στέλεχος.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ