Με «καλή διάθεση και αναγκαία ευελιξία», όπως είπε χαρακτηριστικά, εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος στην συζήτηση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής όπου συνεχίζεται η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου της κυβέρνησης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποδεχθεί αλλαγές. Όπως δήλωσε «είμαστε ανοιχτοί έως την τελευταία στιγμή στην Ολομέλεια να αξιοποιήσουμε κάθε καλή και τεκμηριωμένη πρόταση». «Με καλή διάθεση και αναγκαία ευελιξία θα κάνουμε προσαρμογές που δεν θα ανεβάζουν όμως το δημοσιονομικό κόστος», πρόσθεσε αποσαφηνίζοντας τα περιθώρια βελτιώσεων που προτίθεται να αποδεχθεί.

Μετά τον προβληματισμό και τις ανησυχίες που εξέφρασαν οι βουλευτές του ΠαΣοΚ στην μαραθώνια συνεδρίαση του αρμόδιου Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας ενώπιον του κ. Βενιζέλου, ο οποίος έγινε αποδέκτης των παραπόνων και της κριτικής τους, ο ίδιος εμφανίστηκε με εποικοδομητική διάθεση, θέτοντας ωστόσο τους βουλευτές ενώπιον των οριακών διλημμάτων που υπαγορεύει η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Όπως είπε με έμφαση αναφερθείς στο ενιαίο μισθολόγιο: «Στο όνομα ποίου θα νομοθετήσουμε; Στο όνομα των ανέργων και της νέας γενιάς ή στο όνομα των υπαλλήλων του δημοσίου που αμείβονται καλά;». Ενώ τάχθηκε κατά της «συντεχνιακής και συνδικαλιστικής προσέγγισης».

Αναφερθείς στο ίδιο θέμα, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι το ενιαίο μισθολόγιο εκλογικεύει την υπάρχουσα κατάσταση και αποκαθιστά αδικίες ενώ για το βαθμολόγιο σημείωσε ότι δεν είναι απλώς μια ταξινόμηση με ενιαίους και καθαρούς όρους, αλλά ένα σύστημα διαρκούς αξιολόγησης.

Η τρόικα απέρριψε την πρόταση της ΝΔ για την εφεδρεία

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας ως «ό,τι ηπιότερο, ό,τι φιλικότερο μπορούσε να γίνει», υποστηρίζοντας πως η λύση που βρέθηκε ήταν «η λιγότερο επώδυνη, η πιο δίκαιη, η πιο πρακτική και εφικτή». Αναφερθείς εξάλλου στην πρόταση της ΝΔ για εργασιακή εφεδρεία, είπε ότι στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα το έθεσε ο ίδιος ζητώντας από τους εκπροσώπους της να την εξετάσουν σοβαρά και αν θεωρούν ότι είναι καλή, τότε η κυβέρνηση είναι έτοιμη να την αποδεχθεί. Μάλιστα είπε ότι τους κάλεσε να επισκεφθούν τον κ. Αντ. Σαμαρά ώστε να τους εκθέσει ο ίδιος με όλες τις λεπτομέρειες το περιεχόμενο της πρότασης της ΝΔ για την εφεδρεία. Ωστόσο, όπως είπε, η τρόικα «ήταν απολύτως και συμπαγώς αρνητική έναντι της πρότασης της ΝΔ».

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται συγκεκριμένη πρόταση προνοιακής στήριξης των τριτέκνων και πολυτέκνων.

Αιχμές από Αν. Μακρυπίδη και Λούκα Κατσέλη

Ο βουλευτής του ΠαΣοΚ κ. Αν. Μακρυπίδης χαρακτήρισε το ενιαίο μισθολόγιο «φτωχολόγιο» επισημαίνοντας ότι περικόπτονται μισθοί κατά 50%, ενώ είπε ότι η εργασιακή εφεδρεία συνιστά ανάλγητη απόφαση. Όσον αφορά την εθνική συλλογική σύμβαση, είπε ότι αποτελεί «κόκκινη γραμμή», ενώ η κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων θα οδηγήσει σε έναν εργασιακό μεσαίωνα και στην εργοδοτική αυθαιρεσία.

Επικριτική εμφανίστηκε και η πρώην υπουργός Εργασίας κυρία Λούκα Κατσέλη, λέγοντας ότι δρομολογείται η απότομη και ανεξέλεγκτη μείωση των μισθών στο δημόσιο που θα συμβάλλουν περαιτέρω στην ύφεση.

Όπως είπε, η κατάργηση της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης και το πάγωμα επέκτασης κλαδικών συμβάσεων και έμμεσα η μείωση του κατώτατου μισθού, είναι απαιτήσεις της τρόικας που είχαν τεθεί από πέρυσι, ωστόσο δεν συμπεριελήφθη καμία στα δυο επικαιροποιημένα μνημόνια, διατυπώνοντας έτσι αιχμές για την στάση που τήρησε στην παρούσα φάση η κυβέρνηση.

Ντόρα Μπακογιάννη: Ιδιωτικοποιείστε τον ΟΣΕ και τις αστικές συγκοινωνίες

Κριτική στην κυβέρνηση για καθυστερήσεις άσκησε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας κυρία Ντόρα Μπακογιάννη για να καταλήξει τελικώς σε αυτό το άδικο μοντέλο. Παράλληλα ρώτησε την κυβέρνηση τι περιμένει τόσον καιρό και δεν έχει ιδιωτικοποιήσει τον ΟΣΕ που έχει ζημιώσει τόσο το δημόσιο, αλλά και τις αστικές συγκοινωνίες οι οποίες όπως υποστήριξε δεν προσφέρουν αυτό που οφείλουν. Παράλληλα ζήτησε επιεικέστερη αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών, καθώς και την εξαίρεση των σωμάτων ασφαλείας από τα ειδικά μισθολόγια.

Ένταση με την ΑΔΕΔΥ

Ένταση επικράτησε όταν ο εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ κ. Κ. Τσικρικάς ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, στο πλαίσιο της ακρόασης των κοινωνικών φορέων από τα μέλη της Επιτροπής, είπε ότι θα αποχωρήσει. Οι βουλευτές αντέδρασαν και η πρόεδρος της Επιτροπής κυρία Βάσω Παπανδρέου τον εγκάλεσε ότι με τον τρόπο αυτό απαξιώνει το πολιτικό σύστημα και τους πολιτικούς. Ο κ. Τσικρικάς απάντησε ότι «σεβόμαστε το κοινοβούλιο και δεν συμφωνούμε με το σύνθημα ΄΄Να καεί, να καεί….΄΄», αλλά όπως σημείωσε «η κυβέρνηση φέρνει ένα αδιανόητο νομοσχέδιο που μας οδηγεί σε απολύσεις κι εσείς μας ζητάτε να τοποθετηθούμε στο δια ταύτα και μάλιστα σε 5-10 λεπτά». Τελικώς παρέμεινε στην αίθουσα για να πει ότι «οι απώλειες συμβάλλουν, αντίθετα με τις προσδοκίες της κυβέρνησης, στην ύφεση και την ανεργία και αποδυναμώνουν περισσότερο την οικονομία». Όπως ανέφερε ο μισθός υπαλλήλου με πανεπιστημιακή εκπαίδευση θα είναι 660 ευρώ τον χρόνο και τους υπαλλήλους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δεν θα ξεπερνάει τα 550 ευρώ, δηλαδή ημερομίσθιο 22 ευρώ.

ΓΣΕΕ: «Καταιγίδα της ερήμου»

Για «καταιγίδα της ερήμου» που θα «ερημοποιήσει τη χώρα με τεράστιες επιπτώσεις στους μισθωτούς και συνταξιούχους και θα επιδεινώσει την ύφεση», έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Ι. Παναγόπουλος. Άσκησε δε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας ότι το προηγούμενο διάστημα έστρωσε το έδαφος για να περάσουν αυτά τα μέτρα κατασυκοφαντώντας τους αγώνες των εργαζομένων, ενώ χαρακτήρισε το πολυνομοσχέδιο «ανοσιούργημα».