Το απόγευµα της περασµένης Πέµπτης κεντρικό στέλεχος της ΝΔ έλεγε σε παρέα βουλευτών: «Αντί να κάνουµε αντιπολίτευση στο ΠΑΣΟΚ που καταρρέει, οµφαλοσκοπούµε πάλι. Σε λίγο θα κάνουµε και αντιπολίτευση στον εαυτό µας». Δεν πέρασε ούτε µία εβδοµάδα από την εµφάνιση του προέδρου της ΝΔ κ. Αντ. Σαµαρά στη ΔΕΘ και άρχισαν πάλι στο εσωτερικό της αξιωµατικής αντιπολίτευσης οι υπόγειες γκρίνιες. Η οµιλία του κ. Σαµαρά στη Θεσσαλονίκη δεν έτυχε ευρείας αποδοχής από τµήµα βουλευτών της ΝΔ που ανήκουν στο φιλελεύθερο στρατόπεδο και προτάσσουν µετ’ επιτάσεως το αίτηµα για εθνική συνεννόηση προτού να είναι πολύ αργά, ενώ ορισµένοι διαφωνούν µε τις πρόωρες εκλογές.

Σύµφωνα µε πληροφορίες του «Βήµατος», µια µικρή οµάδα «γαλάζιων» βουλευτών προσέγγισε προ ηµερών ανώτατο κυβερνητικό παράγοντα και του επεσήµανε ότι πρέπει ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου να αναλάβει άµεσα πρωτοβουλία και να ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δηµοκρατίας κ. Κ. Παπούλια τη σύγκληση συµβουλίου πολιτικών αρχηγών.

«Κυβέρνηση εθνικής ενότητας»

Αν και ο ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας εξέφρασε ενστάσεις λέγοντας «µα εµείς προσπαθήσαµε πολλές φορές, αλλά ο κ. Σαµαράς είναι αρνητικός να συναινέσει και να συνεργαστεί», οι βουλευτές επέµειναν ότι δεν υπάρχει άλλη λύση. «Αναπτύσσεται δυναµική στο παρασκήνιο» λέει µετριοπαθής βουλευτής και εκτιµά ότι χρειάζεται λίγος χρόνος για να εκδηλωθεί µια πρωτοβουλία που θα προέρχεται από το εσωτερικό της ΚΟ της ΝΔ.

Ποια θα είναι αυτή; Κανείς δεν γνωρίζει αν, λόγου χάρη, θα είναι ένα πολιτικό κείµενο παρέµβασης. Το σίγουρο είναι ότι αρκετοί βουλευτές στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους εµφανίζονται αρκετά προβληµατισµένοι, αλλά αποφεύγουν να δηµοσιοποιήσουν τις διαφωνίες τους, φοβούµενοι ακραίες αντιδράσεις από µέλη της «προεδρικής φρουράς». «Είναι µπρος γκρεµός και πίσω ρέµα. Δεν υπάρχει συνεννόηση. Εχουν κοπεί οι γέφυρες. Η φάση που διανύουµε είναι πρωτόγνωρη. Δεν µιλάµε για εξελίξεις κλασικού τύπου» αναφέρει στέλεχος της ΝΔ και πρώην υπουργός των κυβερνήσεων Καραµανλή.

Από την άλλη πλευρά, κεντρικό στέλεχος του κόµµατος, µιλώντας στο «Βήµα», λέει ότι οι προσπάθειες που καταβάλλει ο κ. Σαµαράς να προσανατολίσει τη ΝΔ σε συστηµατική αντιπαράθεση µε την κυβέρνηση ουσιαστικά υπονοµεύονται από µερίδα βουλευτών του οι οποίοι µε τη στάση τους ενισχύουν το αρνητικό κλίµα. Μέσα σε µία εβδοµάδα, αντί η ΝΔ να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά και επικοινωνιακά την εµφάνιση του κ. Σαµαρά, ανοίγει στα ενδότερά της θέµατα τα οποία µόνο τις πολιτικές επιδιώξεις της δεν εξυπηρετούν. Στο εσωτερικό του κόµµατος υπάρχουν περίπου 20 βουλευτές – δεν αποτελούν οµάδα µε οµοιογενή πολιτικά χαρακτηριστικά – που εκφράζουν τον προβληµατισµό τους για τη στρατηγική του κ. Σαµαρά και τις ενστάσεις τους για τον «άλλο δρόµο» που προτάσσει για την έξοδο από την κρίση. «Η γραµµή που έχει χαράξει είναι µη αποδεκτή, αλλά και µη υπερασπίσιµη» τονίζει στο «Βήµα» βουλευτής.

Ενδεικτικό του κλίµατος που υπάρχει στο εσωτερικό της ΝΔ είναι η ιδιότυπη «λευκή απεργία» µεγάλης οµάδας βουλευτών της ΝΔ που είναι σε πλήρη εξέλιξη τις τελευταίες ηµέρες. Η κίνηση αυτή προκαλεί πολλαπλά ερωτήµατα σε κορυφαία στελέχη της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, αφού εκδηλώνεται λίγα 24ωρα µετά την εµφάνιση του κ. Σαµαρά στη ΔΕΘ. Μια οµάδα βουλευτών ακύρωσε εµφανίσεις της στα ΜΜΕ, αρνούµενη ουσιαστικά να υποστηρίξει τη στρατηγική του κ. Σαµαρά. «Οι ξένοι δεν µας επιβάλλουν µέτρα για λόγους καλβινιστικής ηθικής και συµµόρφωσης, αλλά για λόγους δικής τους αυτοπροστασίας» αναφέρει πρώην υπουργός των κυβερνήσεων Καραµανλή και συνεχίζει: «Η µεν στρατηγική της κυβέρνησης καταρρέει σε συνδυασµό µε κρίση συνείδησης, ενώ η στρατηγική της ΝΔ είναι ανεφάρµοστη».

Αρκετοί προβληµατίζονται µε το αίτηµα για επαναδιαπραγµάτευση, θεωρούν ασυγχώρητη την κίνηση Σαµαρά να µιλήσει για νέες εκλογές εάν η ΝΔ δεν έχει αυτοδυναµία και διαφωνούν µε το κλείσιµο του µατιού σε όλες τις κοινωνικές οµάδες.

Ενόχληση και προειδοποίηση

Πρόσωπα που γνωρίζουν πολύ κα λά τον πρόεδρο της ΝΔ λένε ότι δενθα αργήσει να εκραγεί και σηµειώνουν ότι είναι αποφασισµένος να πάρουν όλοι το µήνυµα: θα ακολουθήσει ως το τέλος την πορεία που χάραξε. Ο κ. Σαµαράς επιµένει στο όχι στην προοπτική µιας κυβέρνησης εθνικής συνεργασίας ή ενότητας, προτάσσει το αίτηµα για εκλογές και θα συνεχίσει τη µετωπική σύγκρουση µε την κυβέρνηση. Σε αυτό το πλαίσιο, φέρεται διατεθειµένος να υπενθυµίσει την αυτονόητη υποχρέωση των κεντρικών µελών του κόµµατος να µιλούν την ίδια γλώσσα και να υποστηρίζουν την ίδια πολιτική για την οποία τον τελικό λόγο έχει ο ίδιος. Αν και υπολογίζει, όπως λένε, τη γνώµη όλων, δεν εκχωρεί το δικαίωµα της τελικής απόφασης και ως εκ τούτου οφείλουν όλοι να συνταχθούν µε όσα είπε στη ΔΕΘ, χωρίς παρεκκλίσεις.

«Το µήνυµα είναι σαφές και οφείλουν όλοι να το καταλάβουν» τονίζει συνοµιλητής του και συµπληρώνει: «Οποιος παρατραβήξει το σκοινί από εδώ και στο εξής θα έχει συνέπειες».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ