Ανευ προηγουμένου επίθεση στον πρόεδρο των Φιλελευθέρων Δημοκρατών της Γερμανίας και υπουργό Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ εξαπέλυσε ο ευρωβουλευτής του κόμματος κ. Γ. Χατζημαρκάκης. «Μπήκε πρόεδρος κατά σύμπτωση» ανέφερε το πρωί στο Mega ο κ. Χατζημαρκάκης για τον πρόεδρο του κόμματος του! Σημείωσε δε με γλαφυρότητα ότι «η Μέρκελ είναι τσαντισμένη μαζί του και του είπε βούλωστο, μη μιλάς» με αφορμή τις δηλώσεις που έκανε ο γερμανός υπουργός Οικονομίας περί Ελληνικής χρεοκοπίας. Ο ελληνικής καταγωγής ευρωβουλευτής διαχώρισε τη θέση του από τον κ. Ρέσλερ και κατά την ομιλία του σε εκδήλωση που οργάνωσαν τα επιμελητήρια Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας με θέμα «Ανάκαμψη τώρα, ένας Ηράκλειος άθλος για την Ελλάδα».

Εκ των βασικών ομιλητών της εκδήλωσης ήταν ο επικεφαλής της ομάδας δράσης της Κομισιόν Χορστ Ράιχενμπαχ, ο οποίος συνεχίζει σειρά επαφών με μέλη της κυβέρνηση και συναντήθηκε την Τετάρτη και με τον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου. Ο κ. Ράιχενμπαχ δήλωσε «εντυπωσιασμένος από το φιλόδοξο πρόβλημα που προετοιμάζει η ελληνική κυβέρνηση» και διευκρίνισε ότι «ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου ζήτησε τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία ανταποκρίθηκε και συγκρότησε την ομάδα δράσης». Η 30μηελής ομάδα με στόχο την επιτάχυνση της απορρόφησης του ΕΣΠΑ και την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου θα υποβάλει τριμηνιαίες εκθέσεις για τις εργασίες της στην Ελλάδα στον επίτροπο Ολι Ρεν, αρχής γενομένης από τον Οκτώβριο

Χρυσοχοΐδης: «Εστω και εντελώς μόνοι, δεν υπαναχωρούμε»

Ο αρμόδιος για το ΕΣΠΑ υπουργός Ανάπτυξης κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης αναγνώρισε στην ίδια εκδήλωση τα προβλήματα που υπήρξαν αλλά στάθηκε στη δέσμευση της κυβέρνησης να επιταχύνει την απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. «Εστω και αν είμαστε εντελώς μόνοι έστω κι αν δεν συναινεί η Νέα Δημοκρατία και αντιμετωπίζουμε προβλήματα, δεν υπαναχωρούμε. Μπορεί να υπάρχουν ατολμίες μερικές φορές αλλά η απόφασή μας παραμένει σταθερή για έξοδο από την κρίση. Η αποστολή μας είναι να αλλάξουμε την Ελλάδα» δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης.