Κρίσιμη τηλεδιάσκεψη έχει σήμερα το απόγευμα ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί. Οι τρεις ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν για την πρόοδο στην εφαρμογή των συμφωνιών της 21ης Ιουλίου, την έγκριση δηλαδή από τα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια του νέου μηχανισμού βοήθειας (EFSF) και τις αντιστάσεις που υπάρχουν σε ορισμένα κράτη, καθώς και την υλοποίηση του PSI, του μηχανισμού εθελοντικής ανταλλαγής ομολόγων. Ο κ. Παπανδρέου, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ζητήσει να πέσουν οι τόνοι της κριτικής για την Ελλάδα και να πάψουν οι διαρροές σεναρίων πτώχευσης και εναλλακτικών πλάνων για την περίπτωση εξόδου της χώρας από το ευρώ, γιατί δυναμιτίζουν την προσπάθεια που γίνεται.

Στα ανώτερα κυβερνητικά κλιμάκια επικρατεί η εκτίμηση ότι έχει εξασφαλιστεί η έκτη δόση, ωστόσο ανησυχούν για τους προσεχείς μήνες. Προκειμένου να βελτιωθεί το κλίμα, προετοιμάζονται δυναμικές κινήσεις και επίσπευση των διαρθρωτικών αλλαγών για να κερδηθεί ο χαμένος χρόνος και μαζί η χαμένη αξιοπιστία της κυβέρνησης.

Επιπλέον τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος θα χρειαστούν τις επόμενες ώρες ισχυρά επιχειρήματα ώστε να πείσουν τους ομολόγους τους για την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα αλλά και για να αρθούν τα εμπόδια για τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου.

Στο πλαίσιο αυτό τις επόμενες ημέρες θα πέσει διπλός πέλεκυς στο δημόσιο: Αφενός θα εφαρμοστεί η εργασιακή εφεδρεία σε όλο τον ευρύτερο δημόσιο τομέα ενώ θα συρρικνωθεί με δομικές αλλαγές και ο στενός δημόσιος τομέας και αφετέρου θα υπάρξουν μεγάλες περικοπές κυρίως στα υψηλά μισθολόγια μέσω της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου -βαθμολογίου.

Επιπλέον, υπάρχουν σκέψεις να έρθει νωρίτερα ο περιορισμός των βαρέων και ανθυγιεινών καθώς και η περικοπή των επικουρικών συντάξεων, η οποία προοριζόταν για το τέλος Σεπτεμβρίου. Ειδικές νομοθετικές ρυθμίσεις θα υπάρξουν και για τα κλειστά επαγγέλματα που είτε δεν άνοιξαν ως τώρα είτε δεν άνοιξαν επαρκώς.

Οι πιέσεις από την ΕΕ και κυρίως από την πλευρά της Γερμανίας είναι ασφυκτικές. Ακόμα και έπειτα από τα έκτακτα μέτρα που ανακοινώθηκαν την περασμένη Τρίτη και την Κυριακή, οι δανειστές μας δεν έχουν πειστεί ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της και έτσι οι απαιτήσεις τους στράφηκαν προς την κατεύθυνση των διαρθρωτικών αλλαγών.

Χθες, ο κ. Παπανδρέου πραγματοποίησε σύσκεψη με τον κ. Βενιζέλο, τον κ. Φ. Σαχινίδη, τον επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ κ. Π. Χριστοδούλου και τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας κ.κ. Β. Ράπανο και Απ. Ταμβακάκη.

Στη σύσκεψη αυτή συζητήθηκε μια σειρά θεμάτων όπως μέχρι που φθάνουν οι αντοχές του λογιστηρίου έως ότου καταβληθεί η επόμενη δόση και το
επίπεδο των καταθέσεων, όπου παρά τη φημολογία για χρεωκοπία της χώρας δεν υπήρξε κύμα αναλήψεων, η πρόοδος της διαδικασίας ανταλλαγής ομολόγων όπου από τις 56 χώρες δεν έχουν απαντήσει οι 27 μεταξύ των οποίων η ΗΠΑ και η Βρετανία.

Από την πλευρά των τραπεζιτών τέθηκε το ζήτημα που αφορά τις πρόσθετες εγγυήσεις που ζητεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την παροχή ρευστότητας επειδή η αξία των εγγυήσεων που έχουν ήδη δοθεί απομειώνεται σταθερά ακολουθώντας την πτώση της αξίας των ελληνικών ομολόγων με αποτέλεσμα η διαφορά να πρέπει να καλυφθεί άμεσα.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο εκτιμούν ότι αν αυτές τις ημέρες γίνει μια συντονισμένη προσπάθεια από την πλευρά της Ελλάδας, θα αφαιρεθεί κάθε επιχείρημα από όσους δεν επιθυμούν την εφαρμογή των συμφωνιών της 21ης Ιουλίου και σταδιακά θα αρθούν τα εμπόδια. Ιδιαιτέρως θετική κρίνεται και η παρουσία του αμερικανού υπουργού ΟΙκονομικών κ. Τίμοθι Γκάιτνερ στο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στην Πολωνία. Τα κυβερνητικά στελέχη πάντως διαψεύδουν ότι υπάρχει συζήτηση για εναλλακτικά σενάρια και ιδίως για αυτό της ελεγχόμενης χρεοκοπίας.