Η ανησυχία για ενδεχόμενη εμπλοκή και ανάγκη επαναδιατύπωσης της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου, πλανάται τις τελευταίες ημέρες σε κυβερνητικά γραφεία στην Αθήνα και σε κύκλους αξιωματούχων των Βρυξελλών.
Για την ελληνική κυβέρνηση η κάλυψη των δανειακών αναγκών του αμέσως προσεχούς διαστήματος θεωρείται διασφαλισμένη, καθώς όπως τόνισε την Δευτέρα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Η. Μόσιαλος παραμένει σε ισχύ η αρχική συμφωνία δανειοδότησης με την τρόικα.

Διασύνδεση εγγυήσεων και επιτοκίου (;)
Παρά ταύτα όμως, έπειτα και από την τελευταία εμπλοκή στις συζητήσεις με την τρόικα και ενώ κυβερνήσεις όπως η φινλανδική εξακολουθούν να εμμένουν στο θέμα των εγγυήσεων, πρόσωπα που είναι σε θέση να γνωρίζουν τις συζητήσεις που γίνονται στις Βρυξέλλες σημειώνουν ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο, η συμφωνία της 21ης Ιουλίου να χρειαστεί αναθεώρηση, καθώς παρουσιάζονται ήδη σημαντικά προβλήματα στην υλοποίησή της.
Προς την κατεύθυνση της αναδιατύπωσης έχει άλλωστε ήδη «δείξει» και η πρόταση που διατυπώθηκε, μεταξύ των άλλων και από ευρωπαίους αξιωματούχους, για αλλαγή των όρων δανειοδότησης (μείωση του επιτοκίου) για όποια χώρα συμμετάσχει στη χρηματοδότηση και εμμείνει στο θέμα των εγγυήσεων.

Θέμα και για το ΔΝΤ
Συνοπτικά, τα κρίσιμα στοιχεία της συμφωνίας ου παραμένουν σε εκκρεμότητα είναι: α) η συμμετοχή των ιδιωτών στη συμφωνία, που ήδη παρουσιάζει προβλήματα, β) η καθυστέρηση της έγκρισης της συμφωνίας από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια (τη Δευτέρα η σλοβακική κυβέρνηση όρισε ως χρόνο έγκρισης τον ερχόμενο Δεκέμβριο, γ) το θέμα των εγγυήσεων (που απ’ ό,τι φαίνεται, αρχίζει να συνδέεται άμεσα με το ύψος του επιτοκίου και δ) η διασύνδεση του θέματος των εγγυήσεων με την συμμετοχή του ΔΝΤ στο σχήμα της χρηματοδότησης. Όπως σημειώνουν πηγές που γνωρίζουν το περιεχόμενο συζητήσεων στις Βρυξέλλες, αν τεθεί θέμα εγγυήσεων, δεν μπορεί (βάσει καταστατικού) να αποστεί ο διεθνής οργανισμός αντίστοιχου δικού του δικαιώματος και θα πρέπει μάλιστα να προηγηθεί στην εξασφάλιση εγγυήσεων.
Εν αναμονή των εξελίξεων στο πεδίο της υλοποίησης της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου, η κυβέρνηση διαβεβαιώνει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει στο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων και της εφαρμογής του νομοθετικού πλαισίου, όμως την ίδια στιγμή επιβεβαιώνει και εμμέσως ότι υπάρχουν θέματα προς τελική διευθέτηση για την υλοποίηση της συμφωνίας.
Αναφερόμενος στο θέμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Η. Μόσιαλος σημείωσε τη Δευτέρα ότι «η συμφωνία οριστικοποιήθηκε σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων την 21η Ιουλίου, αλλά αμέσως μετά δεν υπήρχαν κοινοβουλευτικές διαδικασίες, όπως συνήθως δεν υπάρχουν κοινοβουλευτικές διαδικασίες, την περίοδο αυτή, στη χώρα μας». Εν όψει αυτών, ο κ. Μόσιαλος είπε επίσης ότι οι διαδικασίες που προβλέπονται και ειδικότερα το PSI και το θέμα των εγγυήσεων, βρίσκονται σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθούν τις επόμενες εβδομάδες.
«Χρειάζεται ψυχραιμία μέχρι την ολοκλήρωση των συζητήσεων»
«Γι’ αυτό το λόγο και για μιαν ακόμη φορά, θέλουμε να πούμε ότι χρειάζεται απόλυτη ψυχραιμία» είπε ο κ. Μόσιαλος και συμπλήρωσε: «Υπάρχει και μεγαλύτερη διεθνής αβεβαιότητα μετά την 21η Ιουλίου. Τα προβλήματα στην Αμερική προέκυψαν μετά την 21η Ιουλίου. Τα προβλήματα της Ιταλίας, επίσης, προέκυψαν μετά την 21η Ιουλίου. Επομένως, χρειάζεται απόλυτη ψυχραιμία μέχρι την ολοκλήρωση αυτών των συζητήσεων στα κράτη-μέλη, αλλά και της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα. Και το τονίζουμε αυτό πάρα πολύ έντονα».