Με κεντρικό σύνθημα «ότι το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης δεν βγαίνει» θα κινηθεί το επόμενο διάστημα η Νέα Δημοκρατία που θα τονίζει σε κάθε ευκαιρία την αδιέξοδη οικονομική πολιτική.

Παράλληλα, η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει στο ζήτημα των εμπράγματων εγγυήσεων, δηλαδή της υποθήκευσης ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, θεωρώντας πως είναι ένα από τα σκοτεινά και ασαφή σημεία της συμφωνίας

Με εντολή του προέδρου της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαρά, θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα των εγγυήσεων για να λάβει το δάνειο η κυβέρνηση με βάσει την απόφαση της συνόδου κορυφής της 21ης Ιουλίου.

Στις εσωτερικές συσκέψεις που έγιναν στη Ν.Δ. υπό τον κ. Σαμαρά, κυρίαρχη είναι η άποψη, ότι η απόφαση της 21ης Ιουλίου οδηγεί την Ελλάδα σε όλο και πιο ασφυκτικές δεσμεύσεις.

Στο επιτελείο του προέδρου της Ν.Δ. επισημαίνουν, ότι δικαιώνεται η κριτική που ασκούσε εξ αρχής η αξιωματική αντιπολίτευση και αναφέρουν με ένταση, πως «οι σκληρές διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης αποδεικνύονται ένα τεράστιο φιάσκο» και η παροχή εγγυήσεων είναι «απαξιωτική».

Κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. υποστηρίζουν, ότι η «συμφωνία» με τη Φινλανδία ήταν μόνο η αρχή και παγίωσε μια κατάσταση, που επιβεβαιώνεται και από τη στάση που τηρεί απέναντι στην ελληνική οικονομία και η αυστριακή κυβέρνηση.

«Είναι φανερό ότι μετά απ’ αυτή την εξέλιξη, το σχέδιο της 21ης Ιουλίου για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Κι αυτό είναι μόνο η αρχή, αφού όπως είχαμε επισημάνει, με τις »εγγυήσεις» προς τη Φινλανδία, ανοίγει ο δρόμος να ζητήσουν το ίδιο, όχι μόνο και άλλα κράτη που δανείζουν την Ελλάδα, αλλά και ιδιώτες ομολογιούχοι του ελληνικού χρέους» σημείωσε ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. κ. Ι. Μιχελάκης.

Η Ν.Δ. θα επιμένει και το επόμενο διάστημα στην ανάγκη έκδοσης του ευρωομολόγου που κατά τους «γαλάζιους» οικονομολόγους έχει τα εξής πλεονεκτήματα:

α) Η αγορά των ευρωομολόγων θα αποκτήσει σταδιακά υψηλά επίπεδα ρευστότητας και βάθους, μια εξέλιξη που θα σημαίνει και έναν αυξημένο ρόλο για το ευρώ ως παγκόσμιο αποθεματικό.

β) Θα μειωθεί το κόστος δανεισμού για τους αδύναμους κρίκους του ευρώ

γ) Θα διασφαλίσει υπό προϋποθέσεις, την ομαλή επιστροφή στις διεθνείς αγορές των χωρών που έχουν αποκλειστεί λόγω απαγορευτικών spreads.

γ) Θα λειτουργεί αποτρεπτικά στη μετάδοση της κρίσης χρέους μιας χώρας-μέλους στα υπόλοιπα μέλη της νομισματικής ένωσης.
Ετοιμάζουν προγραμματικό συνέδριο
Με προγραμματικό συνέδριο και όχι εθνική συνδιάσκεψη, που θα γίνει πιθανότατα στα μέσα του φθινοπώρου, εκτός και εάν προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, θα επικυρωθεί πολιτικά -σύμφωνα με πληροφορίες- το κυβερνητικό πρόγραμμα της Ν.Δ.

Η επιτροπή για το πρόγραμμα, υπό την προεδρία του γραμματέα Προγράμματος κ. Ευρ. Στυλιανίδη προχωρεί με ταχείς ρυθμούς την επεξεργασία των βασικών θέσεων σε σειρά θεμάτων, καθώς ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαράς επιθυμεί να ολοκληρωθεί σύντομα το πλαίσιο των προτάσεων του κόμματος. Παράλληλα έχει δώσει εντολή το πρόγραμμα να ανταποκρίνεται πραγματικά σε ανάγκες και να περιέχει εφικτές λύσεις.

Είναι η πρώτη φορά από το 2004 που η αξιωματική αντιπολίτευση θα εκπονήσει ένα νέο πρόγραμμα και θα ανανεωθούν και αναπροσαρμοστούν στα νέα οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα οι προγραμματικές της εξαγγελίες.

Η ηγετική ομάδα φιλοδοξεί να εμφανίσει το πρόγραμμα ως μείζον πολιτικό γεγονός, ενώ θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή στην υπεράσπιση του προγράμματός της ώστε να αποφύγει τον κίνδυνο να γίνει «φύλλο και φτερό» από το κυβερνών κόμμα.

Ο βασικός στόχος είναι να μην εμφανιστεί η ΝΔ ως υποσχόμενη τα πάντα στους πάντες, αλλά και ως κοινωνικώς ανάλγητη. Γι΄ αυτό και προτάσσεται ο όρος κοινωνικός φιλελευθερισμός με προτεραιότητα στην κοινωνική συνοχή, στη διαφύλαξη του κοινωνικού κράτους και της προστασίας των πιο αδύναμων και ευπαθών κατηγοριών.