«ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΥΜΕ το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας σε σχέδιο ανάκαμψης της οικονομίας» υποστηρίζει στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα της Κυριακής» ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης. Υστερα από μήνες διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, με αντικείμενο την αναθεώρηση του βαριά υφεσιακού «μνημονίου 1», το οποίο βύθισε σε κώμα την οικονομία και σε κατάθλιψη τους πολίτες, ο κ. Χρυσοχοΐδης καταθέτει τα πρώτα θετικά συμπεράσματα από τις συνομιλίες με τους κύριους «παίκτες» από την ομάδα των δανειστών. Λέει για πρώτη φορά ότι η εκπόνηση ενός «νέου σχεδίου Μάρσαλ» είναι πλέον εφικτή και εκτιμά ότι η ουσιαστική κατάργηση της εθνικής συμμετοχής στο ΕΣΠΑ για την απελευθέρωση περισσότερων πόρων μπορεί να εξασφαλισθεί τώρα.

– Διαπιστώσατε από τις αρχές του 2011 την καχυποψία των Βρυξελλών για την Ελλάδα.Τι άλλαξε και φθάσαμε στη συμφωνία για το ΕΣΠΑ και πώς άνοιξε ο δρόμος για ένα «νέο σχέδιο Μάρσαλ», αν άνοιξε βεβαίως…

«Ο δρόμος άνοιξε. Ηδη κάνουμε αποφασιστικά βήματα. Πιστεύω ότι στη θέση της κακοφωνίας και των καθυστερήσεων της προηγούμενης περιόδου διαμορφώνεται μια νέα πραγματικότητα για το τι συνιστά τελικά μια αποτελεσματική απάντηση στην κρίση. Οχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για το σύνολο της ΕΕ. Οι εταίροι μας αντιλαμβάνονται πλέον ότι βοηθώντας την οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα, βοηθούν το ευρώ. Πριν από δέκα μήνες ανοίξαμε αυτή τη συζήτηση χωρίς τυμπανοκρουσίες και μεγάλα λόγια.

Σήμερα τα πρώτα αποτελέσματα είναι ορατά. Μετατρέπουμε το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας από ένα μονοδιάστατο πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης σε ένα σχέδιο ανάκαμψης της οικονομίας».

– Το ερώτημα είναι αν είστε σήμερα σε θέση να υποσχεθείτε στους πολίτες ένα σενάριο προσδοκιών.

«Μπορούμε να πούμε πλέον με ασφάλεια, ναι. Το μεγάλο ζητούμενο είναι να κάνουμε την ελληνική οικονομία πιο ανταγωνιστική και εξωστρεφή, χωρίς να στηριζόμαστε σε δανεικά. Τα 20-25 δισ. ευρώ που χάθηκαν από την αγορά λόγω της ύφεσης μπορούν να επιστρέψουν τα επόμενα δύο χρόνια στην ελληνική οικονομία. Η αναθέρμανση της οικονομίας μπορεί να ξεκινήσει πλέον άμεσα με την επιτάχυνση στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ και τις επενδύσεις σε ενέργεια, τουρισμό, υποδομές και νέες τεχνολογίες. Διαμορφώνονται ευκαιρίες για μεγάλης κλίμακας επενδύσεις. Η άρση της αβεβαιότητας σχετικά με τη βιωσιμότητα εξυπηρέτησης του χρέους δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την ανάκαμψη, ήδη από το 2012».

Οι περισσότεροι αναλυτές υποστηρίζουν ότι το πρώτο μνημόνιο ήταν βαρύτατα αντιαναπτυξιακό και με λάθος στόχευση. Η άποψή σας;

«Πρώτος έχω υποστηρίξει ότι το μνημόνιο δεν είναι ευαγγέλιο. Δεν όμως πρέπει να ξεχνάμε ότι ο βασικός στόχος του μνημονίου ήταν να μη χρεοκοπήσει η χώρα. Και αυτό το πετύχαμε με το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Οσοι ισχυρίζονται ότι μια χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας μπορούσε να ασκήσει αναπτυξιακή πολιτική υποτιμούν τη νοημοσύνη των πολιτών. Σε ό,τι με αφορά, μπορώ να πω ότι, πέρα από το μνημόνιο και παρά τις αντίξοες συνθήκες της ύφεσης, θέσαμε σε εφαρμογή εθνικές πολιτικές που προωθούν την εξωστρέφεια της οικονομίας, αναδιαρθρώνουν ριζικά το ΕΣΠΑ, καθιερώνουν καινοτόμους διαδικασίες επενδυτικών κινήτρων και άμεσες ξένες επενδύσεις και βελτιώνουν ριζικά το επιχειρηματικό περιβάλλον. Οι πολιτικές αυτές έθεσαν έγκαιρα τις προϋποθέσεις για τη σημερινή συζήτηση για επενδύσεις και ανάπτυξη».

Τι γίνεται όμως με τη χειμαζόμενη από την ύφεση πραγματική οικονομία; Ποιοι τομείς υποφέρουν περισσότερο σήμερα και τι θα κάνετε για να ανακόψετε νέο κύμα λουκέτων το φθινόπωρο;

«Αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο βάρος της ύφεσης πέφτει πάνω στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Προωθούμε άμεσα μέτρα για τη στήριξή τους. Για παράδειγμα, από τον Σεπτέμβριο 20.000 επιχειρήσεις θα έχουν πρόσβαση σε ένα νέο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για την κάλυψη μισθολογικών δαπανών και την άμεση ενίσχυση της απασχόλησης, με επιδοτήσεις έως 10.000 ευρώ. Αντίστοιχα προγράμματα στοχευμένων ενισχύσεων για τους καινοτόμους επιχειρηματίες και τις τουριστικές επιχειρήσεις βγαίνουν σε λίγες ημέρες στην αγορά. Παράλληλα, στηρίζουμε τις εξωστρεφείς επιχειρήσεις και, μέσω του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων, εξασφαλίζουμε κεφάλαιο κίνησης μέχρι 200.000 ευρώ, με μοναδικό προαπαιτούμενο την ασφάλιση στον ΟΑΕΠ και χωρίς καμία εγγύηση για τις τράπεζες. Με την ευκαιρία θέλω να τονίσω ότι ο βασικός κορμός των επενδυτικών ενισχύσεων που έχουμε διαμορφώσει με τον Επενδυτικό Νόμο και τα χαμηλότοκα τραπεζικά δάνεια με τη σύμπραξη τραπεζών και ΕΤΕΑΝ θα είναι στη διάθεση της επιχειρηματικότητας κοινότητας από τον Σεπτέμβριο».

– Τι θα περιλαμβάνει το νέο σχέδιο για την ανάπτυξη; Είναι εφικτή η πλήρης κατάργηση της εθνικής συμμετοχής στο ΕΣΠΑ;

«Ουσιαστικά, ναι. Μπορούμε να μειώσουμε την εθνική συμμετοχή και έχουμε ήδη συζητήσει για αυτό με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε ένα απολύτως συμβολικό μέγεθος, της τάξεως του 5%, με συνολικές εξοικονομήσεις έως και 4 δισ. ευρώ για τον προϋπολογισμό μας. Αυτά είναι χρήματα που μπορούν να “πέσουν” μέσα από άλλα, πιο ευέλικτα, κανάλια χρηματοδότησης στην πραγματική οικονομία. Επιπλέον, εξασφαλίσαμε στο πλαίσιο της αναθεώρησης του ΕΣΠΑ μια σημαντική ανακατανομή πόρων ύψους 500 εκ. ευρώ, που μέσα από στοχευμένες δράσεις επίσης θα φτάσουν στις ελληνικές επιχειρήσεις που δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση. Να προσθέσω ότι με τις ριζικές διοικητικές αλλαγές και απλοποιήσεις που επιφέρουμε στη λειτουργία του ΕΣΠΑ είμαστε πλέον σε θέση να απεγκλωβίσουμε συνολικούς πόρους 14 δισ. ευρώ που ως σήμερα λίμναζαν αναξιοποίητοι σε γραφειοκρατικά γρανάζια. Στόχος μας επίσης είναι να επανεκκινήσουμε τα μεγάλα έργα υποδομής. Μιλάμε για επενδύσεις 11 δισ. ευρώ και για 7.000 εργαζομένους που θα μπορούσαν τα Χριστούγεννα να επιστρέψουν στη δουλειά τους».

ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΟΥΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ

– Βρίσκεστε σε επαφή με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας κ.Σόιμπλε.Θα υπάρξουν άμεσα και πρακτικά αποτελέσματα από αυτή τη συνεργασία;

«Υπάρχουν ήδη αποτελέσματα,καθώς οι Γερμανοί κινούνται με υψηλές ταχύτητες.Μέσα σε μία εβδομάδα από την επίσκεψή μου στο Βερολίνο,ο αρμόδιος υπουργός Οικονομίας και Τεχνολογίας κ. Ρέσλερ,με τον οποίο είμαι σε συνεχή επικοινωνία,συγκάλεσε ειδική σύσκεψη στη γερμανική πρωτεύουσα με 30 συνδέσμους γερμανικών επιχειρήσεων και επισκέπτεται την Αθήνα στις 22 Αυγούστου για να εξειδικεύσουμε τη συνεργασία μας.Ταυτόχρονα,παρακολουθώ στενά και προσωπικά την κοινή ομάδα εργασίας μεταξύ του γερμανικού και του ελληνικού συνδέσμου βιομηχανιών που θα καταλήξει ως το φθινόπωρο σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο προτάσεων για επενδύσεις.Και επιπλέον συνεργαζόμαστε με τη γερμανική κυβέρνηση,τη γερμανική και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με στόχο τη δημιουργία μιας ελληνικής επενδυτικής τράπεζας.Στόχος μας είναι όλη αυτή η προεργασία με τη γερμανική πλευρά να καταλήξει τον Οκτώβριο σε μια μεγάλη συνάντηση επιχειρηματιών και θεσμικών εκπροσώπων στην Αθήνα».

– Πώς βλέπουν την Ελλάδα οι γερμανοί βιομήχανοι που συναντήσατε; Υπάρχει περιθώριο για αμοιβαία επωφελείς επενδύσεις;

«Αναμφίβολα.Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Γερμανία είναι ένας από τους σημαντικότερους οικονομικούς συμμάχους της Ελλάδας,με επιχειρηματική παρουσία και εξαγωγές που ξεπερνούν τα 20 δισ. ευρώ ετησίως.Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον αυτή η συνεργασία να γίνει ακόμη πιο βαθιά.Σημειώνεται,για παράδειγμα,μεγάλη κινητικότητα στους τομείς της παραγωγής και εξαγωγής καθαρής ενέργειας προς τη Γερμανία,στη διαχείριση των απορριμμάτων,στην υλοποίηση μεγάλων τουριστικών επενδύσεων,με έμφαση στην τουριστική κατοικία,και βεβαίως στις υποδομές».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ