Νέο κύκλο τηλεφωνικών επικοινωνιών με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων θα έχει το απόγευμα της Τρίτης ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της συνόδου κορυφής της Πέμπτης.
Η κυβέρνηση εμφανίζεται για μία ακόμη φορά διατεθειμένη να καλέσει τη ΝΔ να συμμετάσχει στη δημιουργία ενός εθνικού μετώπου και στο πλαίσιο αυτό ουσιαστικά προτρέπει την αξιωματική αντιπολίτευση να μεταβάλλει τη στάση της και τουλάχιστο ν σε αυτό το στάδιο να μην εμφανίζεται να αποκλείει προτάσεις που μπορεί και να συμβάλλουν στην ανεύρεση διεξόδου.

Με βάση αυτά, υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές σημείωναν υπό μορφήν ερωτήματος αν «υπάρχουν κάποιοι που υποστηρίζουν ότι το κόστος της λύσης στο πρόβλημα του χρέους θα πρέπει να επωμιστούν μόνο οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι;» και συμπλήρωναν: «τα υπερκέρδη των ιδιωτικών τραπεζών όλων τελευταίων ετών, δεν θα πρέπει να έχουν κάποια συμμετοχή στο κόστος της λύσης;»

Με τον τρόπο αυτό οι ίδιες πηγές εκδήλωσαν μία επίθεση σε βάρος της ΝΔ και του κ. Σαμαρά, με αφορμή την κατηγορηματική απόρριψη της συμμετοχής ιδιωτών στο πακέτο λύσης που συζητείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Υπάρχουν και κόκκινες γραμμές»

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου, με τη συμμετοχή κορυφαίων υπουργών, η οποία ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης, εξετάστηκαν για μία ακόμη φορά όλα τα πιθανά ενδεχόμενα, όπως διαμορφώνονται τις τελευταίες ώρες εν όψει της συνόδου της Πέμπτης.
«Υπάρχουν σενάρια, αξιολογούνται, όμως δεν πρόκειται σε αυτό το στάδιο να εμφανιστούμε ότι προκρίνουμε κάποιο ή απορρίπτουμε κάποιο άλλο», έλεγαν κυβερνητικές πηγές, χωρίς όμως να διαψεύδουν ότι η κυβέρνηση έχει και κάποιες κόκκινες γραμμές.

Το selective default δεν είναι στις επιλογές της Αθήνας

Με βάση αυτά, κύριο ζητούμενο είναι να καταστεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο, είτε μέσω μείωσης του επιτοκίου, είτε με άλλες μεθόδους που βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων. Πάντως, από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης υπογραμμίζεται όσο πλησιάζει η ώρα της συνόδου ότι η λύση «selective default» δεν συμπεριλαμβάνεται στις επιλογές με τις οποίες προσέρχεται η ελληνική πλευρά στη σύνοδο.

Πέραν αυτού όμως, ανεπισήμως επιβεβαιώνεται από την Αθήνα ότι τρεις προτάσεις που κατατέθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στη Ρώμη από την Διεθνή Ενωση Τραπεζών (IIF) και περιγράφονται σε δημοσίευμα του Reuters, βρέθηκαν όντως στο τραπέζι. Συμπληρώνουν όμως κυβερνητικές πηγές ότι πολλά δεδομένα έχουν αλλάξει έκτοτε και άλλες προτάσεις έχουν εμπλουτιστεί, άλλες έχουν διανθιστεί, άλλες έχουν απορριφθεί.

Το πλαίσιο των συζητήσεων

Ετσι, πληροφορίες από πολλές πηγές αναφέρουν ότι ένα ενδεχόμενο που εξακολουθεί να συζητείται είναι η επιβολή του φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, ένα άλλο η επαναγορά μέρους του χρέους, ένα άλλο η μείωση του επιτοκίου, κ.ο.κ. Πάντως αυτό που από ελληνικής πλευράς δεν διαψεύδεται είναι ότι στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται και το θέμα των εμπράγματων εγγυήσεων, στο πλαίσιο των πρόσφατων αποφάσεων που ελήφθησαν στο eurogroup.

«Εμείς βρισκόμαστε σε κρίσιμο σημείο, έχουμε λάβει δύσκολες αποφάσεις, τώρα θα πρέπει η Ευρώπη να λάβει τις δικές της αποφάσεις που υπερβαίνουν την νομισματική ένωση», λένε κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα.

Παρασκήνιο έως την τελευταία στιγμή

Εν όψει της συνόδου, ο κ. Παπανδρέου, ο κ. Βενιζέλος και επικεφαλής του ΣΟΕ κ. Ζαννιάς θα έχουν τις επόμενες ώρες και ημέρες συνεχείς επικοινωνίες και συζητήσεις με ομολόγους τους σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και στις Βρυξέλλες. Δεν αποκλείεται μάλιστα, ο Πρωθυπουργός να αναχωρήσει από την Αθήνα από το βράδυ της Τρίτης, αν και εφόσον κριθεί ότι θα έχει νόημα να υπάρξουν απ’ ευθείας επαφές και συνεννοήσεις με την ηγεσία της ΕΕ από το πρωί της Τετάρτης.