Θετικός στο ενδεχόμενο να υποστηρίξει ορισμένα μέτρα του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού προγράμματος που κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση εμφανίστηκε –επιβεβαιώνοντας το σημερινό σχετικό ρεπορτάζ του «Βήματος»– ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Α. Σαμαράς μετά τη συνάντησή του το μεσημέρι της Τρίτης (17/5) με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εν μέσω των έντονων συζητήσεων και των πιέσεων που ασκούνται από την Ευρώπη να συναινέσει η ΝΔ στο Μεσοπρόθεσμο, ουσιαστικά επισημαίνει ότι το κόμμα του υιοθετεί τους στόχους για τη μείωση του ελλείμματος αλλά διαφωνεί με τον τρόπο υλοποίησης του συγκεκριμένου σχεδίου γιατί προτάσσει τη διαφορετική προσέγγιση της πολιτικής για την επίτευξή τους.

Ο κ. Σαμαράς μετά την 35λεπτη κατ’ ιδίαν συνομιλία του με τον κ. Παπούλια, στον οποίο παρουσίασε τα –κατά τον ίδιο– πλεονεκτήματα του Ζαππείου ΙΙ, σημείωσε ότι τα πράγματα πηγαίνουν ανάποδα παρά τις θυσίες του ελληνικού λαού και επιικαλέστηκε το υψηλό έλλειμμα που ξεπερνά το 10%. «Γυμναστική στη ματαιότητα, αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί» είπε χαρακτηριστικά.

«Ναι» στα μέτρα που είναι καλά για την πατρίδα

Σε άλλο σημείο, αναφερόμενος ουσιαστικά στις πιέσεις που ασκούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, υπογράμμισε ότι η ΝΔ συμφωνεί με την Ευρωπαϊκή Ενωση όσον αφορά τους στόχους που έχουν τεθεί, ανέδειξε ωστόσο την κατά το κόμμα του λανθασμένη πορεία: «Αν είναι ένα μέτρο καλό για την πατρίδα, είμαστε υποχρεωμένοι να το στηρίξουμε και λέμε “ναι”» σημείωσε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι δεν μπορεί να δοθεί στήριξη σε μέτρα που αποδεδειγμένα κινούνται σε λάθος κατεύθυνση τονίζοντας ότι «σε αυτές τις επιλογές λέμε “όχι”».

Με αυτό τον τρόπο ο κ. Σαμαράς άφησε ανοιχτό «παράθυρο» να ψηφίσει ορισμένα μέτρα του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού προγράμματος –όπως προανήγγειλε «Το Βήμα»–, αλλά με την επιχειρηματολογία ότι η συνολική συνταγή είναι σε λάθος κατεύθυνση θα το καταψηφίσει επί της αρχής.

Λίγο αργότερα ο κ. Σαμαράς μιλώντας για ελάχιστα λεπτά με τους δημοσιογράφους, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι πεδίο συνεννόησης μπορεί να είναι οι αποκρατικοποιήσεις, η περιστολή των δημόσιων δαπανών κ.ά., αλλά, όπως διευκρίνισε, «στα φορολογικά μέτρα που ξεζουμίσουν τον κόσμο λέμε “όχι”».

«Οι καιροί ου μενετοί»

Λίγο νωρίτερα ο κ. Παπούλιας, υποδεχόμενος τον κ. Σαμαρά, του επεσήμανε ενώπιον των τηλεοπτικών συνεργείων: «Οι καιροί ου μενετοί», για να ανταπαντήσει ο ο πρόεδρος της ΝΔ: «Είναι και μια περίοδος όπου έχουμε την κατάσταση στην οικονομία, τα ζητήματα ασφάλειας, εγκληματικότητας και μετανάστευσης. Ολα αυτά δημιουργούν ένα ζοφερό τοπίο. Πρέπει να βρούμε τις σωστές λύσεις».