Έκλεισε κάθε χαραμάδα εθνικής συνεννόησης ο πρόεδρος της Ν. Δ. κ. Αντ. Σαμαράς, την Πέμπτη στο Ζάππειο, αρνούμενος να συναινέσει με το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρουσιάζοντας το επικαιροποιημένο οικονομικό πρόγραμμα της Ν. Δ. – το αποκαλούμενο και Ζάππειο ΙΙ – ξεκαθάρισε σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε μια αδιέξοδη οικονομική πολιτική.

«Να συναινέσω σε τι; Σε αυτό που διαφωνώ; Σε αυτό που διαλύει τη χώρα μου; Να συναινέσω σε αυτό που μας προκάλεσε τη μεγαλύτερη ύφεση από το Β’ παγκόσμιο πόλεμο; Συναίνεση στο λάθος, στο νεφελώδες; Είναι επιπολαιότητα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς.

Στη συνέχεια έριξε το γάντι στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι η οικονομική πρόταση που κατέθεσε είναι ουσιαστικά η βάση για εθνική συναίνεση. «Μόνο ολόκληρη αποδίδει και όχι αποσπασματικά. Δεν είναι κουρελού», είπε και συμπλήρωσε, εν μέσω έντονων χειροκροτημάτων: «Αυτή είναι η βάση συναίνεσης και όχι η διαιώνιση του λάθους. Ενότητα στο λάθος απαγορεύεται. Θα ήταν συνενοχή».

Ο κ. Σαμαράς υπεραμύνθηκε της αντιμνημονιακής του ρητορικής όλο το προηγούμενο διάστημα και προέταξε την πολιτική της επανεκκίνησης με βάσει τις γαλάζιες προτάσεις και μίλησε για συμβόλαιο αξιοπρέπειας με τον ελληνικό λαό.

Ο πρόεδρος της Ν. Δ. χαρακτηρίζοντας μικροπολιτικούς εκβιασμούς τα όσα διαρρέονται περί πρόωρων εκλογών, ανέφερε ότι είναι καλοδεχούμενες, αλλά διερωτήθηκε, με ειρωνικό ύφος: «Είναι σίγουροι, ότι τις θέλουν; Γιατί, όπως λένε στο χωριό μου: Πρώτη φορά βλέπω αρνί να βιάζεται να έρθει το Πάσχα».

«Θα βραχούμε…»

Σε βάθος τριετίας βλέπει φως στο τούνελ ο κ. Σαμαράς και πλέον δεσμεύεται ότι το έλλειμμα θα μειωθεί στο 1% του ΑΕΠ σε τρία χρόνια, ενώ παράλληλα υπόσχεται ότι θα επαναδιαπραγματευθεί τους όρους του μνημονίου.

«Τα πράγματα δυστυχώς άλλαξαν, από πέρυσι. Η κρίση βάθαινε»
, είπε χαρακτηριστικά και η περίφημη εξαγγελία του Ιουλίου 2010 – στο Ζάππειο Ι – για το μηδενισμό του ελλείμματος σε 18 μήνες, τέθηκε με προεδρική βούλα στο… «χρονοντούλαπο της ιστορίας».

Πλέον με βάσει τα νέα οικονομικά δεδομένα, ο κ. Σαμαράς προβλέπει σε τέσσερα χρόνια, μετά την εφαρμογή των «γαλάζιων» προτάσεων, ότι θα υπάρξουν ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί. «Εκεί που μας έφθασε το ΠαΣοΚ, εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν» τόνισε.

Ο κ. Σαμαράς με μια ομιλία, που είχε έντονο προεκλογικό χρώμα, αφού επιτέθηκε με σφοδρότητα στο ΠαΣοΚ, προέταξε το σύνθημα για την επανεκκίνηση της οικονομίας και δεσμεύτηκε ότι θα αποκατασταθούν οι αδικίες σε χαμηλοσυνταξιούχους.

«Δεν υποστηρίζω ότι θα βγούμε από την κρίση, χωρίς να βραχούμε. Σας το υπόσχομαι, όμως ότι θα βγούμε. Θα περάσουμε απέναντι. Και θα γίνουμε καλύτεροι…»
, υποστήριξε και ανέφερε ότι θα αποδείξουμε πως μπορούμε να τα καταφέρουμε χωρίς επιστροφή στην εξαρτημένη ευημερία.

Οι «γαλάζιες» προτάσεις

Ο πρόεδρος της Ν. Δ. – απόντος του τέως Πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή, μιλώντας για ένα σχέδιο επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας με δημιουργικό σοκ, παρέθεσε ένα συνολικό πρόγραμμα για την έξοδο από την κρίση, από το οποίο ξεχωρίζει, μεταξύ των άλλων, και η μείωση των φορολογικών συντελεστών.

Βασικές προτάσεις

* Μείωση των φορολογικών συντελεστών.

*Συντελεστής κερδών 15%, ίδιος για όλες τις εταιρίες και φορολόγηση στα μερίσματα 15% από το σημερινό 25%.

*Ανώτατος φορολογικός συντελεστής εισοδήματος θα υποχωρήσει, σε πρώτη φάση, από το 45 στο 40%. Με λιγότερα κλιμάκια. Σε τρία χρόνια δεν θα ξεπερνά το 30%.

*Μείωση ΦΠΑ: Από το 23% που είναι σήμερα στο 19% για την υψηλή κατηγορία, και από το 13% στο 9% για τη μεσαία. Επίσης θα πέσει στο 4,5% για κλάδους όπως ο Τουρισμός.

*Αφαίρεση σε δύο χρόνια του επιπλέον ειδικού φόρου στα καύσιμα.

*Μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 25%.

*Σταδιακή κατάργηση των λεγόμενων «φόρων υπέρ τρίτων» και οριστική τους εξάλειψη σε τρία – τέσσερα χρόνια.

*Κατάργηση του «πόθεν έσχες» κατοικίας – οποιασδήποτε, πρώτης, δεύτερης, εξοχικής κλπ, για τρία χρόνια.

*Όχι άλλη αύξηση στις αντικειμενικές αξίες.

*Κατάργηση του «πόθεν έσχες», ώστε να επιστρέψουν κεφάλαια στο ελληνικό χρηματοοικονομικό σύστημα. Κατάργηση κάθε φορολογική ποινής μόνο για ένα χρόνο.

*Εξέταση πρότασης για έλεγχο του «πόθεν έσχες» όσων διετέλεσαν Υπουργοί και υφυπουργοί από το 1974 μέχρι σήμερα.

*Περιουσιολόγιο για κάθε Έλληνα.

*Κωδικοποίηση όλων των φορολογικών διατάξεων. Ένας ενιαίος νόμος για τα φυσικά πρόσωπα. Ένας για τις επιχειρήσεις. Ένας για την ακίνητη περιουσία. Κι ένας για τις συναλλαγές, κυρίως το ΦΠΑ.

*Νομιμοποίηση των αυθαιρέτων κτισμάτων με ταυτόχρονη αεροφωτογράφιση όλης της Ελλάδας και απαγόρευση στο εξής της αυθαίρετης δόμησης.

*Εξόφληση εκκρεμοτήτων του κράτους προς τους ιδιώτες με διαδικασία συμψηφισμού, έναντι οφειλών του φορολογούμενου.

*Δέσμευση των τραπεζών να προσφέρουν στο εξής στην πραγματική οικονομία, ένα μέρος, 20-30%, των εγγυήσεων που παίρνουν.

*Επιδότηση επιτοκίου πρώτης κατοικίας, κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες.

*Επέκταση του μοντέλου παραχώρησης του ΟΛΠ σε περιφερειακά λιμάνια και αεροδρόμια όλης της χώρας.
*Αποκατάστασή συντάξεων των χαμηλοσυνταξιούχων και των ενισχύσεων σε πολύτεκνους.

*Πάγωμα των προσλήψεων για τρία χρόνια. Με εξαίρεση υπέρ – επείγουσες ανάγκες όπου χρειάζεται. Μετά τα τρία χρόνια, να εφαρμοστεί ο κανόνας: ένας προσλαμβάνεται για κάθε πέντε που συνταξιοδοτούνται.

*Περικοπή των επιδομάτων στα ρετιρέ, ιδιαίτερα των ΔΕΚΟ.

*Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου για την απευθείας μείωση του χρέους.

*Αποκρατικοποιήσεις, π. χ. ΔΕΗ (απελευθέρωση ενέργειας, αλλά παραμονή υπό εθνικό έλεγχο των δικτύων διανομής).
*Αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή και σε άλλες ΔΕΚΟ, όπως η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ – προφανώς με τις υποδομές ύδρευσης να μένουν υπό δημόσιο έλεγχο – τα ΕΛΤΑ, η ΔΕΠΑ, η ΛΑΡΚΟ, τα Καζίνο, τα Λαχεία, ο ΟΔΙΕ, οι Αλυκές και τα Τουριστικά Ακίνητα, αλλά όχι ο ΟΠΑΠ.

Ολόκληρη η ομιλία Σαμαρά

Οι διαφωνίες με το Μνημόνιο