Εν μέσω σφοδρών εσωκομματικών εντάσεων η Νέα Δημοκρατία έκανε τελικά στροφή 180 μοιρών και ψήφισε χθες την επέκταση του ωραρίου των δημοσίων υπαλλήλων στις 40 ώρες εβδομαδιαίως.

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν από το Ζάππειο ΙΙ, και υπό τη σκιά των επισημάνσεων ότι η Ν.Δ. υποκύπτει στα κελεύσματα των συνδικαλιστών και λαϊκίζει, άλλαξε άρδην στάση. Κινήθηκε με βάσει την κοινή λογική, αν και αρχικά τήρησε μια αμφιλεγόμενη στάση, υπό την ισχυρή πίεση των «γαλάζιων» συνδικαλιστών, αυτή τη φορά της ΔΑΚΕ Δημοσίου Τομέα.

Η δημόσια κατακραυγή, η αναζωπύρωση στο εσωτερικό της Κ.Ο. των συζητήσεων για το εάν η όχι η Ν.Δ. λαϊκίζει ή όχι, αλλά και η παρασκηνιακή προειδοποίηση «γαλάζιων» βουλευτών ότι θα πάνε αντίθετα με την κομματική γραμμή, οδήγησε σε αλλαγή στάσης.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, τουλάχιστον τέσσερις βουλευτές της Ν.Δ. είχαν αποφασίσει, όπως έλεγαν σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους, ότι σκέπτονταν, είτε να μην παραστούν στην ψηφοφορία, είτε να ψηφίσουν υπέρ της αύξησης του ωραρίου.

Στο εσωτερικό της Κ.Ο. επικράτησε διχασμός με την αρχική στάση του κόμματος να αντιταχθεί στην εξίσωση του ωραρίου μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, σύμφωνα με την τοποθέτηση του τομεάρχη Εσωτερικών κ. Χρ. Ζώη, μια κίνηση που προκάλεσε την έκρηξη του υπουργού Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούση που κατηγόρησε με σφοδρότητα τη Ν.Δ.

Ένταση και διχασμός στην Κ.Ο.

Στο παρασκήνιο καταγράφηκε μεγάλη ένταση, καθώς πολλοί βουλευτές θεωρούσαν εντελώς λανθασμένη για ένα φιλελεύθερο κεντροδεξιό κόμμα, την επιλογή να ανοίξει η Ν.Δ. «ομπρέλα» στο καθεστώς της ανισότητας, προκρίνοντας αρχικά την καταψήφιση.

Στην Κ.Ο. δημιουργήθηκε αναστάτωση και πολλοί έκριναν ως μη πειστικό το επιχείρημα του κ. Ζώη ότι το κόμμα δεν θα ψηφίσει την επιμήκυνση του ωραρίου κατά δυόμισι ώρες εβδομαδιαίως, από 37,5 σε 40 ώρες, εάν δεν δικαιολογούσε επαρκώς ο κ. Ραγκούσης, ότι θα εξοικονομηθούν 45.000 θέσεις.

Μια μεγάλη ομάδα «γαλάζιων» βουλευτών έλεγαν ότι είναι λανθασμένη η στάση της Ν.Δ. και ανέφεραν κατ’ ιδίαν ότι είναι τραγικό για ένα κόμμα εξουσίας, υπό τη σκιά της παρούσας τραγικής κατάστασης της οικονομίας, να «χαϊδεύει» τα αυτιά των συνδικαλιστών.

Αρκετοί εξ αυτών σημείωναν, ότι δεν μπορεί η Ν.Δ. να υιοθετήσει τη ρητορική των αριστερών συνδικαλιστικών παρατάξεων, με τις οποίες έχει ταυτιστεί πλέον η ΔΑΚΕ.

«Με τέτοιες επιλογές αρνούμαστε το φιλελεύθερο και κεντροδεξιό προφίλ του κόμματος» τόνιζε βουλευτής της Ν.Δ. με πολυετή κοινοβουλευτική εμπειρία και σημείωνε ότι δεν βοηθάνε το κόμμα τέτοιες θέσεις, στην προσπάθειά της να κερδίσει πόντους από το κεντροδεξιό ακροατήριο που παραμένει αποστασιοποιημένο και επιφυλακτικό.

Η διαφοροποίηση Μητσοτάκη

Παρά τις παρασκηνιακές αντιδράσεις αρκετών βουλευτών, ο μόνος βουλευτής που διαφοροποιήθηκε δημόσια ήταν ο τομεάρχης Περιβάλλοντος κ. Κυρ. Μητσοτάκης που με τον τρόπο του πίεσε προς την αλλαγή γραμμής.

Εξάλλου με τοποθετήσεις του, τόσο σε πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ, όσο και στο Βήμαonline (είπε ότι δεν πρέπει να χαϊδεύει η Ν.Δ. τα αυτιά των συνδικαλιστών), τάχθηκε υπέρ του 40ωρου. «Θα μου κάνει εντύπωση εάν η ΝΔ δεν ψηφίσει. Οι λίγοι συνεπείς δημόσιοι υπάλληλοι καλύπτουν και εκείνους που δεν ανταποκρίνονται» είπε.

Σε αυτό το κλίμα, άλλαξε η θέση της Ν.Δ, αφού κανείς στην ηγετική ομάδα, δεν ήθελε ο πρόεδρός του κόμματος κ. Αντ. Σαμαράς να πάει στο Ζάππειο την επόμενη Πέμπτη, εν μέσω επικριτικών αναφορών για το εάν η αξιωματική αντιπολίτευση υποκύπτει ή όχι στις σειρήνες του λαϊκισμού.

Αντιπαράθεση Ραγκούση – ΝΔ

Η αλλαγή πλεύσης της Ν.Δ. έδωσε την ευκαιρία στον υπουργό Εσωτερικών να εξαπολύσει σφοδρή επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση. «Η ΝΔ έλεγε ότι εάν δεν τεκμηριώσω τις 45.000 θέσεις, δεν θα ψηφίσει το 40ωρο. Δεν το έκανα, δεν θα το κάνω και θα πω ότι και 10 θέσεις να εξοικονομούσα, πάλι θα έφερνα τη διάταξη. Για ‘μένα είναι θέση αρχής. Η ΝΔ και ο Σαμαράς δεν προτάσσουν το εθνικό συμφέρον, αλλά το προσωπικό» τόνισε ο κ. Ραγκούσης.

Για διαστρέβλωση της αλήθειας κατηγόρησε τον κ. Ραγκούση ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. κ. Ι. Μιχελάκης, ενώ κορυφαία στελέχη του κόμματος έλεγαν ότι ήταν ένα προσχεδιασμένο κυβερνητικό σχέδιο να εμφανιστεί διχασμένη η αξιωματική αντιπολίτευση, για να καλυφθεί η υπόθεση από τις αποκαλύψεις για το θέμα των δηλώσεων του επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν και τις επαφές με τον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου.

«Γνωρίζαμε ότι ο κ. Ραγκούσης διαστρεβλώνει και παραποιεί την αλήθεια. Ότι θα έφτανε όμως στο σημείο να θέλει να μας επιβάλει ποια νομοσχέδια θα ψηφίσουμε και ποια όχι, πάει πολύ. Καλά θα κάνει ο συντονιστής της ασυντόνιστης κυβέρνησης, να ασχοληθεί με το κυβερνητικό σκορποχώρι» είπε ο κ. Μιχελάκης και συμπλήρωσε: «Όσον αφορά στη θέση της ΝΔ για το 40ωρο των δημοσίων υπαλλήλων, αυτή είναι ξεκάθαρη, έχει διατυπωθεί από χθες και την επαναλαμβάνω: Η ΝΔ θα υπερψηφίσει τη διάταξη αυτή. Τελεία και παύλα».

Η ενόχληση Σαμαρά

Παρά την προσπάθεια της Ν.Δ. να πείσει ότι δεν ήταν εξ αρχής αντίθετη στην επέκταση του ωραρίου, παρά τις αντίθετες δηλώσεις του κ. Ζώη, ακόμα και στο Βήμα, υπήρχαν αρκετοί βουλευτές που σε συνομιλίες με δημοσιογράφους έλεγαν για το βαρύ κλίμα στην Κ.Ο. και μιλούσαν ανοικτά για το παρασκήνιο που δημιουργήθηκε.

Μάλιστα αρκετοί εξ αυτών τόνιζαν τη διαφωνία που είχε με τον κ. Ζώη, ο γραμματέας της Κ.Ο. κ. Κ. Τασούλας, αλλά και άλλα στελέχη, που τόνιζαν ότι μόλις ο κ. Σαμαράς πληροφορήθηκε τη στάση του τομεάρχη «έσπευσε να τον επαναφέρει στην τάξη», όπως έλεγαν και γι’ αυτό προέκυψε η επανορθωτική δήλωση.

Δεν είναι τυχαίο, ότι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ κ. Αστέριος Ροντούλης, είπε: «υπό τη λαϊκή κατακραυγή ο κ. Ζώης έλαβε άλλη εντολή».

Σύμφωνα με κορυφαία κομματικά στελέχη, ο κ. Σαμαράς ιδιαίτερα ενοχλημένος επικοινώνησε με τον βουλευτή και του έκανε παρατηρήσεις για τη σύγχυση που δημιουργήθηκε και ξαφνικά ο τομεάρχης, βρέθηκε από μέλη της ηγετικής ομάδας στο στόχαστρο.

Οι αντιφατικές δηλώσεις του κ. Ζώη

Τρίτη 3 Μαϊου:

«Πρέπει ο καθένας να καταβάλει αυτό που του αναλογεί και αυτό που μπορεί. Καμία αντίρρηση δεν έχουμε. Μπορεί να προκύψουν και επιπλέον ώρες, γιατί να το περιορίζετε στις 2,5 ώρες; Μέχρι όμως να απαντήσετε θα σας λέμε ‘όχι’…δεν θα δίνουμε λευκή κάρτα για ό,τι λέτε χωρίς να τα τεκμηριώνετε και χωρίς να μας παραπέμπετε σε στοιχεία».

Τετάρτη 4 Μαϊου

Ο κ. Ζώης, μιλώντας στο Βήμα, ξεκαθάρισε, ότι το κόμμα του δεν έχει πεισθεί, πως από την επιμήκυνση του ωραρίου, θα εξοικονομηθούν 45.000 θέσεις εργασίας.

Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

«Η θέση της ΝΔ για το 40ωρο των δημοσίων υπαλλήλων ήταν και είναι απολύτως σαφής και προκύπτει, όχι μόνο από τα πρακτικά της συζήτησης του σχεδίου νόμου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, αλλά και από τη χθεσινή ανακοίνωσή μου. Επαναλαμβάνω ότι η ΝΔ θα ψηφίσει τη σχετική διάταξη».