Ρεπορτάζ στο SpiegelOnline, με τίτλο «Βασικός μάρτυρας επιβαρύνει τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Siemens Gaswindt», αναφέρει:

Προχωρεί η δίκη για το σκάνδαλο με τις μίζες της Siemens: Η θέση του πρώην διευθύνοντα συμβούλου του ομίλου Thomas Gaswindt επιβαρύνθηκε από την κατάθεση ενός σημαντικού μάρτυρα. Ο πρώην διευθυντής της Siemens Reinhard Siekaczek θεωρείται ο βασικός οργανωτής των μαύρων ταμείων. Σήμερα κατέθεσε στο πρωτοδικείο του Μονάχου ότι στις αρχές του 2004 ενημέρωσε τον Gaswindt για φαινόμενα διαφθοράς.

«Μίλησα μαζί του για την καταβολή ‘μιζών’, π.χ. 10 εκατομ. στη Νιγηρία, 10 εκατομ. στα κράτη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, 10 με 15 εκατομ. στην Ελλάδα και σε άλλα κράτη», δήλωσε ο Σίκατσεκ. «Του είπα ότι δεν μπορούσα πλέον να δίνω τα χρήματα και εκτός αυτού ότι παραβιάζουμε όλους τους υπάρχοντες νόμους». Ο Σίκατσεκ απέκλεισε το ενδεχόμενο παρανόησης: «Ήταν σαφές ότι παραβιάζουμε το δίκαιο και τους νόμους. Τελεία».

Στον τομέα των τηλεπικοινωνιών του ομίλου Siemens με επικεφαλής τον Γκάσβιντ, ο Σίκατσεκ ήταν ένας από τους βασικούς υπεύθυνους για την οργάνωση των μαύρων ταμείων. Το 2008 είχε καταδικαστεί σε δύο χρόνια κάθειρξη με αναστολή και σε πρόστιμο 108.000 ευρώ.

Μέχρι τώρα ο Gaswindt αρνούνταν συνεχώς ότι γνώριζε για τις πρακτικές διαφθοράς του ομίλου. Παραδέχτηκε βέβαια παραλείψεις όσον αφορά την καταπολέμηση της διαφθοράς. Η εισαγγελία κατηγορεί τον πρώην επικεφαλής του τομέα σταθερής τηλεφωνίας ότι γνώριζε για τα μαύρα ταμεία και τις ύποπτες πληρωμές. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, δεν έδρασε επαρκώς για την καταπολέμησή τους, ευθύνεται για παραβίαση των εποπτικών καθηκόντων του και έμμεσα για φορολογικά εγκλήματα.

Η δίκη, που άρχισε τώρα, αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τον Σεπτέμβριο. Η Siemens απαιτεί από τον Γκάσβιντ την καταβολή πέντε εκατομ. ευρώ για τη ζημιά που της προκάλεσε από το σκάνδαλο διαφθοράς.