Πιο δυναμική στάση έναντι των κατοίκων της Κερατέας θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση, δηλώνοντας αποφασισμένη να περιφρουρήσει την έναρξη των εργασιών κατασκευής του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων στο Ωβριόκαστρο.

Οι τοπογραφήσεις των χωματουργικών εργασιών από την κατασκευάστρια εταιρεία ολοκληρώνονται ως το τέλος της εβδομάδας έτσι ώστε από την ερχόμενη εβδομάδα να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής του ΧΥΤΑ που θα απορροφούν περίπου 120.000 τόνους απορριμμάτων τον χρόνο.

Η ηγεσία της αστυνομίας έλαβε ήδη εντολή να κρατήσει ανοιχτή την Λεωφόρο Λαυρίου και για τον λόγο αυτό πραγματοποιήθηκαν ήδη δύο επιχειρήσεις για να απομακρυνθούν τα μπάζα και οι ογκόλιθοι που είχαν τοποθετήσει κάτοικοι της περιοχής, για να εμποδίσουν την διέλευση των εκσκαφέων και των φορτηγών, αυξάνοντας ταυτόχρονα την παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων στην περιοχή.

«Πάμε για την τελική αναμέτρηση. Όσοι εναντιώνονται στο έργο «παίζουν τα ρέστα τους» αλλά η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να αφήσει την Αθήνα να γίνει Νάπολη» υπογραμμίζουν στο vima.gr ανώτατοι κυβερνητικοί παράγοντες προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποχωρήσει και ούτε συζητά την επανοριοθέτηση του ΧΥΤΑ σε άλλη περιοχή της Κερατέας, επειδή αυτό απαιτεί μια διαδικασία που θα διαρκούσε χρόνια.

«Οι ίδιοι οι κάτοικοι πρέπει να αντιληφθούν ότι όσο συνεχίζεται η εναπόθεση απορριμμάτων σε ανεξέλεγκτες χωματερές, μολύνεται ο υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής που ζουν, ενώ όταν καίγονται τα σκουπίδια οι ίδιοι εισπνέουν καρκινογόνες διοξίνες» τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Από την άλλη πλευρά, οι κάτοικοι της περιοχής εξακολουθούν να προτείνουν αλλαγή της περιοχής που θα εγκατασταθεί ο ΧΥΤΑ, τονίζοντας ότι είναι πρόθυμοι να λύσουν τις κινητοποιήσεις τους, εφόσον γίνει δεκτή η πρότασή τους και αποχωρήσουν από την περιοχή οι αστυνομικές δυνάμεις.