Tην ανησυχία που εκφράζεται από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ αλλά και από μερίδα υπουργών σχετικά με την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας θα επιχειρήσει να καθησυχάσει τις επόμενες ημέρες η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Η κατεύθυνση που έχει δοθεί από τον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου είναι να παρουσιαστεί ένα σχέδιο στο οποίο δεν θα υπάρχει μόνο αποτίμηση του οικονομικού οφέλους, αλλά να έχει και άλλα χαρακτηριστικά. Να υπηρετούνται δηλαδή σκοποί αναπτυξιακοί, κοινωνικοί να υπάρχει πλήρης αιτιολόγηση και διαφάνεια.

Το πρωί ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ κ. Χρ. Πρωτόπαπας μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash είπε ότι οι βουλευτές του ΠαΣοΚ δεν λένε «όχι» στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας αλλά δεν δίνουν και λευκή επιταγή. Θα αποφασίσουν με βάση το σχέδιο που θα τους παρουσιάσει ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, να υπάρχουν δηλαδή κανόνες και πολιτική αιτιολόγηση.

Ήδη έχουν εκφραστεί από πολλούς βουλευτές αντιρρήσεις στην περίπτωση που το σχέδιο αυτό ακολουθήσει μια λογική ξεπουλήματος. Επίσης, έχουν διατυπωθεί προϋποθέσεις προκειμένου να γίνει αποδεκτό το σχέδιο για την άντληση των 50 δισ. ευρώ: Να μην απωλέσει το κράτος σημαντικά περιουσιακά στοιχεία τα οποία θα χρειαστεί μετά την πάροδο της κρίσης και να μην καταπατηθούν οι περιβαλλοντικοί κανόνες.

Εντός της εβδομάδας είχε προγραμματιστεί συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής αποκρατικοποιήσεων. Η πιθανότερη ημέρα ήταν η Τετάρτη, όμως υπάρχει ενδεχόμενο να συγκληθεί εκείνη την ημέρα το υπουργικό Συμβούλιο ενόψει και της Συνόδου Κορυφής στις 24 και 25 Μαρτίου.

Η έκβαση της Συνόδου δεν θεωρείται δεδομένη για την κυβέρνηση. Μολονότι είναι δύσκολο να ανατραπούν οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, υπάρχει προβληματισμός για τη στάση που θα κρατήσει η Ιρλανδία, η οποία δεν είναι απίθανο να θέσει βέτο, αλλά και η Γερμανία, η Φινλανδία, η Ολλανδία, κ.α. Οι «σκληροί» της ΕΕ δηλαδή. Γι´ αυτό και ο Πρωθυπουργός θα προσέλθει στη Σύνοδο όσο καλύτερα προετοιμασμένος γίνεται.

Σε αυτό το επίπεδο ενδεχομένως να παίξει το ρόλο της και η στήριξη της Ελλάδας στις συμμαχικές δυνάμεις που έχουν επέμβει στη Λιβύη. Ο κ. Γ. Παπανδρέου θα ενημερώσει αύριο το απόγευμα τη Βουλή για τις εξελίξεις στη Λιβύη και αναμένεται να υποστηρίξει τον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας σε αυτές.

Ενταση στη Σύρο

Το μεσημέρι ο κ. Παπανδρέου βρέθηκε για δεύτερη φορά ενώπιον διαμαρτυριών και έντονων επεισοδίων. Κατά την περιοδεία του στη Σύρο, ομάδα μαθητών και φοιτητών, συγκεντρώθηκε έξω από το Πνευματικό Κέντρο όπου μιλούσε προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τις συνενώσεις των σχολείων, αλλά και για την πολιτική της κυβέρνησης. Οι διαδηλωτές επιχείρησαν να να εισβάλλουν στην αίθουσα που μιλούσε ο Πρωθυπουργός αλλά απωθήθηκε από την αστυνομία και τα ΜΑΤ με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης.