­ Δηλαδή δεν δικαιούμαστε πια αφορολόγητο αυτοκίνητο; Ούτε αν απευθυνθούμε στον ΟΔΔΥ;


Η νεαρή και αρκετά διάσημη βουλευτής μόλις ανακάλυπτε ότι παρ’ ότι ο ελληνικός λαός τη συμπεριέλαβε στους τριακόσιους πιο εκλεκτούς αντιπροσώπους του, ωστόσο δεν δικαιούται πλέον την αδασμολόγητη αγορά αυτοκινήτου, όπως γνώριζε ότι ίσχυε για τους προκατόχους της.


Η απογοήτευσή της ήταν εμφανής, αλλά παρηγορήθηκε λίγο αργότερα διαπιστώνοντας ότι στα πολλά καθήκοντά της η Βουλή και η Πολιτεία παραμένουν αρωγοί της.


Την ίδια έκπληξη δοκίμασαν οι περισσότεροι από τους νέους βουλευτές όταν πληροφορήθηκαν ότι πολλά από τα προνόμια των βουλευτών που γνώριζαν δεν ισχύουν εδώ και αρκετά χρόνια. Αλλοι πάλι γνώριζαν ότι τα προνόμια των βουλευτών καταργήθηκαν και αυτές τις ημέρες ανακάλυψαν πως δεν καταργήθηκαν όλα και τελείως αλλά, αντιθέτως, κάποια από αυτά… ζουν και βασιλεύουν! Την ημέρα της ορκωμοσίας τους οι βουλευτές παρέλαβαν από τη Βουλή μια μαύρη τσάντα που περιείχε από ένα αντίτυπο του Κανονισμού της Βουλής και του Συντάγματος, έναν κατάλογο με χρήσιμα τηλέφωνα του Κοινοβουλίου, ένα ημερολόγιο και ένα αντίτυπο του «Επιταφίου» του Περικλέους.


Οι νέοι βουλευτές όμως βρήκαν στην τσάντα τους και ένα ανώνυμο σημείωμα που ανέφερε με λεπτομέρειες τι πρέπει να κάνουν έτσι ώστε να ξεκινήσουν γρήγορα οι διαδικασίες για μια σειρά υπηρεσίες που δικαιούνται. Το σημείωμα αυτό, καθώς και κάποιες διατάξεις του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής κωδικοποιούν τα προνόμια τα οποία έχει σήμερα κάθε έλληνας βουλευτής για να διευκολυνθεί κατά την άσκηση των καθηκόντων του.


Σίγουρα οι πάντες θα αξιοποιήσουν τους τέσσερις συνεργάτες που τους παρέχει το Δημόσιο, σε αντίθεση με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τους οποίους οι περισσότεροι χρησιμοποιούν μόνο για ηλεκτρονικά παιχνίδια. Οι βουλευτές θα αξιοποιήσουν επίσης τις τηλεφωνικές συνδέσεις που τους παρέχονται σχεδόν ατελώς, όχι όμως και τον συνοδό ασφαλείας, ο οποίος θα καταλήξει ­ τις περισσότερες φορές ­ σε οδηγό ή σε συνοδό για τα ψώνια της κυρίας βουλευτού.


Αυτά είναι τα ευεργετήματα Ιδού τι δικαιούται κάθε βουλευτής και πώς αξιοποιεί το καθένα από αυτά τα ευεργετήματα:


Συνεργάτες


Κάθε βουλευτής δικαιούται τέσσερις συνεργάτες, οι οποίοι πρέπει να είναι και οι τέσσερις αποσπασμένοι από το Δημόσιο. Μπορεί όμως να αποσπάσει τρεις δημοσίους υπαλλήλους στο γραφείο του και να προσλάβει άλλον ένα ως μετακλητό υπάλληλο, που θα μισθοδοτείται από τη Βουλή. Ο χρόνος πρόσληψης του μετακλητού υπαλλήλου λήγει αυτόματα και ταυτόχρονα με τη βουλευτική θητεία, ενώ ο ένας από τους τέσσερις συνεργάτες θα πρέπει οπωσδήποτε να είναι απόφοιτος Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος.


Πολλοί από τους βουλευτές προτιμούν την απόσπαση στο γραφείο τους τριών δημοσίων υπαλλήλων και προσλαμβάνουν συνήθως ως μετακλητό ένα συγγενικό τους πρόσωπο. Μάλιστα στο παρελθόν είχε προκληθεί θόρυβος από την αποκάλυψη στοιχείων για τέκνα βουλευτών που είχαν προσληφθεί ως μετακλητοί, αφού τότε υπήρχε η δυνατότητα πρόσληψής τους στο Δημόσιο μετά τη συμπλήρωση διετούς προϋπηρεσίας. Μετά τον θόρυβο αυτό η διάταξη καταργήθηκε και οι μετακλητοί απολύονται υποχρεωτικά.


Συνοδοί ασφαλείας


Κάθε βουλευτής δικαιούται να αποσπάσει στο γραφείο του έναν αστυνομικό ως συνοδό. Η διάταξη θεσπίστηκε γιατί αρκετοί πολιτικοί θεωρούνται υποψήφιοι στόχοι τρομοκρατικών επιθέσεων. Για τους νέους βουλευτές όμως, αλλά και για τους περισσότερους από τους παλαιότερους, ο αστυνομικός που αποσπάται από την ΕΛ.ΑΣ. μετατρέπεται από συνοδός ασφαλείας σε απλό οδηγό ή αγγελιοφόρο και καμιά φορά σε… παιδί του σουπερμάρκετ!


Τηλεφωνικές συνδέσεις


Οι βουλευτές δικαιούνται να έχουν τέσσερις τηλεφωνικές συνδέσεις (στο πολιτικό γραφείο ή στο σπίτι τους) από τις οποίες δεν χρεώνονται τις συνδιαλέξεις όσο διαρκεί η θητεία τους. Ταυτόχρονα δικαιούνται να παραλάβουν δωρεάν μια σύγχρονη συσκευή κινητού τηλεφώνου με όλα τα αξεσουάρ. Οσο θα τη χρησιμοποιούν θα χρεώνονται μόνο τις συνδιαλέξεις αλλά όχι και το πάγιο, με το οποίο επιβαρύνεται το Κοινοβούλιο.


Ταυτότητα – Διαβατήριο


Οι βουλευτές δικαιούνται να ταξιδεύουν με διπλωματικό διαβατήριο, η ισχύς του οποίου διαρκεί όσο και η βουλευτική θητεία.


Την έκδοσή του αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών. Η αρμόδια υπηρεσία της Βουλής εξάλλου εκδίδει για τους βουλευτές ειδικές ταυτότητες, με τις οποίες κατοχυρώνεται η ελεύθερη είσοδός τους σε διαβαθμισμένους χώρους όπου απαγορεύεται η είσοδος σε απλούς πολίτες. Με την ίδια ταυτότητα οι βουλευτές δεν πληρώνουν στα διόδια και εισέρχονται ελεύθερα σε χώρους δημοσίων θεαμάτων.


Ηλεκτρονικός υπολογιστής


Από το 1993 η Βουλή χορηγεί στους βουλευτές σύγχρονους φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τους οποίους μπορούν να χρησιμοποιούν ως εργαλείο κινητής γραμματειακής υποστήριξης. Οι υπολογιστές αυτοί ανανεώθηκαν ήδη μία φορά και θα ανανεώνονται περίπου ανά τριετία. Δεν είναι λίγοι όμως οι βουλευτές που είτε δεν χρησιμοποιούν καθόλου τους υπολογιστές αυτούς, επειδή δεν γνωρίζουν να τους χειρίζονται, είτε τους έχουν παραχωρήσει σε μέλη του πολιτικού γραφείου ή της οικογένειάς τους για την ψυχαγωγία τους με εξάσκηση στα νέα ηλεκτρονικά παιχνίδια!


Μισθός – Σύνταξη


Υστερα από κάποιες αναπροσαρμογές και ενσωμάτωση επιδομάτων ο μέσος μισθός του βουλευτή φθάνει σήμερα το 1.200.000 δρχ. Επιπλέον της μηνιαίας αποζημίωσης κάθε βουλευτής λαμβάνει περίπου 78.000 δρχ. για κάθε συμμετοχή σε συνεδρίαση διαρκούς κοινοβουλευτικής επιτροπής, που αυξάνει τις μηνιαίες αποδοχές του περίπου σε 1.500.000 δρχ.


Δικαίωμα συνταξιοδότησης θεμελιώνει κάθε βουλευτής που συμπληρώνει τέσσερα πλήρη έτη κοινοβουλευτικής θητείας, η οποία όμως αρχίζει μετά το 60ό έτος της ηλικίας του.


Επίσης, όσον αφορά κάποιον βουλευτή που δεν κατόρθωσε να επανεκλεγεί και δεν έχει θεμελιώσει ακόμη δικαίωμα συνταξιοδότησης, το γεγονός ότι υπήρξε βουλευτής τού δίνει το δικαίωμα να ελπίζει και σε μια κρατική και παχυλώς αμειβόμενη θέση, εφόσον η παράταξή του έχει αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.