από metereologos.gr
Δευτέρα 20 Αυγούστου 2018
 
 

Γιατί μαζί με το Ισραήλ και την Αίγυπτο;

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Η Ελλάδα έχει λόγους να αναμειχθεί με οιονδήποτε τρόπο στην κρίση στην Εγγύς και στη Μ. Ανατολή;

Διότι οι άξονες της χώρας μας με Κύπρο – Ισραήλ αφενός και Κύπρο – Αίγυπτο αφετέρου εκεί μας οδηγούν. Η χώρα μας κατάφερε να έχει αρνητικές σχέσεις με τους γείτονες στη συνοριακή της περίμετρο αλλά να εναγκαλίζεται το Ισραήλ και την Αίγυπτο, οι οποίες αν μη τι άλλο δεν έχουν καμιά σχέση με τις αξίες που εμείς επικαλούμαστε. Μάλιστα, αν “επιλυθεί” και το Κυπριακό με τη συμβίωση των δύο κοινοτήτων σε ενιαίο κράτος υπό οιαδήποτε μορφή, τότε θα συνδεθεί μόνιμα ο Ελληνισμός με τις εξελίξεις εκεί.

Διότι λόγω της εξάρτησης των Τουρκοκυπρίων από την Άγκυρα, θα μεταβληθεί σε μέρος της κρίσης στην Εγγύς Ανατολή συμπαρασύροντας και την Ελλάδα. Βέβαια, θα πρέπει η παρούσα κυβέρνηση έγκαιρα να αντιληφθεί αυτό που δεν κατανόησαν οι προηγούμενες:

Ότι οι άξονες Ελλάδας – Κύπρου με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, ως στρεφόμενες κατά της Τουρκίας, και η επίλυση του Κυπριακού και των ελληνοτουρκικών διαφορών αποτελούν επιδιώξεις αλληλοαποκλειόμενες. Δεν μπορεί η Λευκωσία να εμπλέκεται με το Ισραήλ και την Αίγυπτο με τους τριμερείς άξονες και παράλληλα να ισχυρίζεται ότι επιθυμεί την επίλυση του Κυπριακού που εξαρτάται και από την Άγκυρα. Η Αθήνα έχει αποσαφηνίσει τις επιδιώξεις της μέσα από αυτό το παζλ των αντιθέσεων ή σύρεται από υποβολείς ξένων συμφερόντων στην περιοχή;


Οι βομβαρδισμοί ιρανικών στόχων στη Συρία από το Ισραήλ αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόσυρσης των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, επιβεβαίωσαν για πολλοστή φορά τον ρόλο του Ισραήλ ως “χωροφύλακα” περιφρούρησης των δυτικών συμφερόντων στην ευρύτερη περιοχή. Γιαυτό εξάλλου “εμφυτεύθηκε” εκεί από τους Βρετανούς (Διακήρυξη Μπάλφουρ στις 2-11-1917). Διότι ήταν ορατή τότε η διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και το μοίρασμα της περιοχής, είχαν εντοπισθεί τα πλούσια ενεργειακά κοιτάσματα και ήταν αναγκαίος ο έλεγχος της διώρυγας του Σουέζ για να διασφαλισθεί ο δρόμος προς τις Ινδίες. Μάλιστα εκτόπισε από τη γη τους τούς Παλαιστίνιους και συνεχίζει να τους εκτοπίζει με τους εποικισμούς και εγκληματεί σε κάθε ευκαιρία σε βάρος τους. Τι μας συνδέει λοιπόν εμάς τους Έλληνες με το Ισραήλ; Έχουμε βλέψεις εναντίον του Ιράν, της Συρίας, της Χεζμπολάχ, της Χαμάς;


Αλλά και ο άξονας με την Αίγυπτο; Είναι δυνατό να συσκέπτεται κάθε τόσο ο εκάστοτε Έλληνας πρωθυπουργός με έναν δικτάτορα, τον Φατάχ Αλ Σίσι, που ποινικοποίησε τη δημοκρατία στη χώρα του, δολοφόνησε χιλιάδες διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για την πραξικοπηματική αποκαθήλωση του εκλεγμένου προέδρου Μόρσι και κυβερνά με την ισχύ των όπλων; Αλλά ας μη ξεχνάμε ότι Ισραήλ και Αίγυπτος έχουν συνδέσει τα συμφέροντά τους άρρηκτα με τη Σαουδική Αραβία, την έκφραση του Μεσαίωνα στη σύγχρονη εποχή.

Δεν μπορείς να είσαι φίλος του Ισραήλ και της Αιγύπτου και εχθρός της Σαουδικής Αραβίας. Να θυμίσουμε τη διακρατική συμφωνία της χώρας μας με το Ριάντ για την πώληση βλημάτων και τη δήλωση του Πάνου Καμένου στη Βουλή; «Δεν θα πουλήσουμε, είπε, ούτε σε τρομοκράτες, ούτε σε όσους εξοντώνουν παιδιά, αλλά σε χώρες με τις οποίες είμαστε στον ίδιο άξονα, και με την Σ. Αραβία είμαστε στον ίδιο άξονα: μην ξεχνάτε ότι στηρίζει την Αίγυπτο», προσθέτοντας ότι «η Υεμένη είναι παλιά υπόθεση»!

Ποιος είναι ο ρόλος της Σαουδικής Αραβίας σήμερα; Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών Ειρήνης της Στοκχόλμης που γνωστοποιήθηκε πρόσφατα, η Σαουδική Αραβία κατέγραψε έκρηξη εξοπλιστικών δαπανών την περίοδο 2008 – 2015, δηλαδή αύξηση 74% και δαπάνη 90,3 δις δολάρια, ενώ το 2017 η δαπάνη έφθασε τα 69,4 δις δολάρια, χωρίς να παραβλέπουμε τη συμφωνία των 100 δις δολαρίων που έκλεισε για τα εξοπλιστικά ο πρόεδρος Τραμπ κατά την επίσκεψή στο Ριάντ πέρυσι. Πού διοχετεύει η Σαουδική Αραβία αυτό το τεράστιο οπλοστάσιο; Είναι παγκοίνως γνωστό ότι εξοπλίζει τις τρομοκρατικές ισλαμιστικές οργανώσεις, ότι σκοτώνει παιδιά και αμάχους στη γειτονική Υεμένη ενώ ταυτόχρονα ετοιμάζεται συμπλέοντας με το Ισραήλ για ενδεχόμενη σύγκρουση με το Ιράν. Έχουμε εμείς καμία σχέση με όλα αυτά;


Μήπως η πολιτική της Αθήνας επιδιώκει να στηρίξει τις φιλοδοξίες του προέδρου Αναστασιάδη, ο οποίος υποστηρίζει ότι ο πλούτος των υδρογονανθράκων θα μοιρασθεί αναλογικά ανάμεσα στις δύο κοινότητες όταν λυθεί το κυπριακό, στην πράξη όμως επιμένει να διαχειρίζεται μόνος του τα συμβόλαια για τις έρευνες; Διότι ακόμη και ο Κύπριος νομπελίστας Χριστόφορος Πισσαρίδης στην πρόσφατη συνέντευξή του στην Καθημερινή σε ότι αφορά την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της Κύπρου τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας «εθνικού κεφαλαίου», όπως το ονόμασε, που να προβλέπει δίκαιο ποσοστό για τους Τουρκοκυπρίους, «άσχετα αν μέχρι τότε θα έχει επιλυθεί ή όχι το Κυπριακό», όπως είπε. Το ίδιο είχε υποστηρίξει πρόσφατα ο τ. ΥΠΕΞ της Κυπριακής Δημοκρατίας Ρολάνδης, εκπρόσωποι του ΟΗΕ, της Ρωσίας και των ΗΠΑ, πλην της ΕΕ. Με άλλα λόγια επειδή στην κυπριακή ΑΟΖ διαγκωνίζονται συμφέροντα ευρωπαϊκών κρατών έχει επιστρατευθεί η χώρα μας στην εξυπηρέτησή τους; Ταυτίζονται τα ελληνικά με τα ευρωπαϊκά συμφέροντα; Σε περίπτωση που η διαφωνία εξελιχθεί σε σύγκρουση η Αθήνα θα αναλάβει να στηρίξει ένοπλα τις εμμονές της Λευκωσίας;


Τον εναγκαλισμό του Ισραήλ, της Αιγύπτου και των συνοδοιπόρων τους δεν μπορεί να δικαιολογήσουν τα σχέδια κατασκευής του East Med, του αγωγού που σχεδιάζεται να μεταφέρει φυσικό αέριο από την Αν. Μεσόγειο στην Ευρώπη. Ας μας πουν με αριθμούς, ποιες είναι οι οικονομικές προσδοκίες της Αθήνας από τον East Med; Εκατοντάδες αγωγοί διασχίζουν τη Μ. Ανατολή, την Κ. Ασία την Αφρική αλλά οι χώρες διέλευσης συνεχίζουν να ζούνε στην οικονομική, πολιτική και κοινωνική καθυστέρηση ενώ οι πόλεμοι μαίνονται στις περιοχές τους. Διότι τον πλούτο από την παραγωγή και τη μεταφορά του πετρελαίου και του φυσικού αερίου τον καρπούνται οι χώρες που αναλαμβάνουν την εκμετάλλευσή τους. Οι χώρες παραγωγής και διέλευσης λαμβάνουν ένα ελάχιστο ποσοστό το οποίο κατά κανόνα αφαιμάσσουν οι ελίτ τους.


Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (37)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
   
  Άξιος ο κόπος | 23/05/2018 11:36
  Φίλτατε Καλή η ανάλυσή σας για να βγάλετε το επιμίσθιο σας. Θα δίνατε εσείς ο ίδιος μια απάντηση στον εαυτό σας. αν στο επόμενο άρθρο σας αναλύατε την στρατηγική την οποία διαχρονικά εφαρμόζει και υπηρετεί Τουρκία σε σχέση με την Ελλάδα. Εκεί να μην ξεχάσετε να σημειώσετε ότι σε τουλάχιστον μία περίπτωση που την θυμόμαστε όλοι (ΙΜΙΑ) οι συμμαχίες που περιγράφεις,ήταν ακριβώς αντίθετες και δεν απέτρεψαν την κρίση. Είναι προφανές φίλε μου οτι η Τουρκία επιδιώκει με την Ελλάδα μια σχέση έντονης επιρροής -οικονομικής και στρατιωτικής ισχύος- η οποία προοδευτικά θα διολισθαίνει σε βάρος των κυριαρχικών και οικονομικών συμφερόντων της χώρας μας. Τόσο απλά.
  Ανώνυμος / η
  απάντηση123
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Αντε παλι Αντισιωνισμος | 23/05/2018 11:15
  Και Αραβολαγνια...Γκιαουρηδες.... Α στο διά. ....λογο ρε....φασιστες :))))))
  Doros
  απάντηση15
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Πάντοτε κατά του Ισραήλ... | 23/05/2018 08:41
  Τέτοιου είδους "αναλύσεις" τις θεωρώ ότι προέρχονται από τα άσχημα χρόνια της Παπανδρεϊκής εποχής. Ακόμη κάποιοι δημοσιογράφοι, όπως ο κ. Μακροδημόπουλος Δημήτρης δεν έχουν καταλάβει ότι έχει αλλάξει η πολιτική κατάσταση, ότι οι σημερινές συμμαχίες της χώρας μας ευνοούν συμμαχία με το Ισραήλ και ότι αν μη τι άλλο, ως δημοκρατική χώρα, δεν μπορούμε να υποστηρίζουμε το Ιράν, τη Συρία του Άσαντ, τους μουσουλμάνους της Χαμάς που κυβερνούν στη Γάζα τους Παλαιστίνιους. Το συμφέρον μας είναι η συμμαχία μας με το Ισραήλ. Η μόνη χώρα που είναι δημοκρατική και όχι φασιστική, δικτατορική στη Μέση Ανατολή. Πότε θα φτάσουν οι δημοσιογράφοι να το καταλάβουν αυτό και να πάψουν να γράφουν τέτοια άρθρα;
  haghios
  απάντηση205
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Απομονωνομε την Τουρκια | 22/05/2018 18:43
  Η συνεργασια με Ισραηλ και Αιγυπτο αλλα και με αλλες Αραβικες χωρες βαζει στην γωνια την Τουρκια.Το Ισραηλ βρισκεται στην περιοχη 4000 χρονια και δεν φυτευθηκε απο τους Αγγλους.Ο προεδρος Σισυ της Αιγυπτου εκτοπισε τον Ισλαμιστη Μορσυ πιονι του Ερντογαν που ειχε εκλεγει με το 25% των ψηφων και προκαλεσε εμφυλιο στην Αιγυπτο θελοντας να εκδιωξει τους Χριστιανους που αποτελουν το 10% του πλυθησμου και ειναι οι αυθεντικοι Αιγυπτιοι.Εκτοτε η χωρα προοδευει μετα το χαος των ισλαμιστων.Με αυτους λοιπον θα συνεργασθουμε για να εκμεταλευθουμε τον φυσικο πλουτο και να μην τολμα ο καθε Ερντογαν να μας απειλει.Οι Κυπριοι μας εδειξαν τον δρομο.Αμα θελουν μεριδιο και οι Τουρκοκυπριοι ας συμφωνησουν μαζυ.
  Πτολεμαιος ο Αλεξανδρινος
  απάντηση206
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  εξωτερικη πολιτικη | 22/05/2018 18:27
  Η αναλυση σας ειναι μια οαση στη βλακεια την ελληνικη ,ποσοι ομως θα σας κατανοησουν ,ποσοι ειναι πεπαιδευμενοι να διαβαζουν τετοια αρθρα και τουλαχιστον να ανοιγει ενα παραθυρο μικρο στη σκεψη τους ,ποσοι ,,ο πεντε ,δεκα ,εκατο,ο συγχρονος ελληνας κατ ,αρχας δε διαβαζει ,βλεπει ΤΒ,ακουει τους αναλυτες της μικρης οθονης ,ακουει κραυγες και παιζει το μεγαλο πατριωτη ,τον καλυτερο των βαλκανιων ,της ευρωπης και του κοσμου ολου .ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ εξ ου και το καταντημα μας.
  ντομενικα
  απάντηση58
   
   
  ΘΕΛΩ ΝΑ ΔΩ ,ΠΟΤΕ ΘΑ ΓΙΑΤΡΕΥΤΗΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΨΥΧΑΣΘΕΝΕΙΑ... | 22/05/2018 14:26
  Κυριοι ξυπνηστε ....,εχουμε άλλα και σοβαρα προβληματα με τους σκοπιανους με τους τουρκους με τους αιχμαλωτους μας , με την ανεργια μας και με την λιτοτητα μας.Ατελειωτα τα σχολια με το τι κανει ο ενας και με τι κανει ο αλλος .Κανεις δεν μιλαει που κλεινει η μια βιομηχανια μας μετα την αλλη.Να δω τι ωραια σχολια θα κανετε οταν δεν θα υπαρχει "μια " στο παντελονι.....
  ΔΑΥΙΔ
  απάντηση113
   
   
   
  Είστε αστείος και άσχετος. | 22/05/2018 10:51
  Για να το πω κομψά! Το Ισραήλ είναι η μόνη πραγματική δημοκρατία στην περιοχή και δεν "εμφυτεύτηκε". Η Αίγυπτος είναι η μεγάλη δύναμη που ποτέ η Δύση δεν πρέπει να (και δεν θα) αφήσει. Οι διαδηλωτές που αναφέρετε ήταν τζιχαντιστές. Η Σ. Αραβία πιέζεται να αλλάξει και αλλάζει. Μισείτε τη Δύση όπως οι διαταραγμένοι αριστεροί. Μήπως να συνταχθούμε με το Ιράν, τη μήτρα του ισλαμοφασισμού; Αυτό εννοείτε; Είστε θαυμαστής του τριτικοσμικού προδότη παπανδρέου;
  kiko
  απάντηση5618
  Απαντήσεις  5 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  1) Αν ειχαμε σχεσεις μονο με προσκοπους | 22/05/2018 09:15
  ...θα καναμε εξωτερικη πολιτικη στα τζαμπορι. 2) Δεν καταλαβα. Να δωσουμε στους Τουρκαλαδες τα πετρελαια γιατι ειναι "δικαιο" η γιατι θα κανουν ντου να τα παρουν και δεν ειμαστε για τετοια? 3) Ελα μου ντε!!! Τι τους θελουμε τους αγωγους? Για να πλουτιζουν τα λαμογια? Συνοψιζοντας, αυτα που προτεινετε ειναι να μην συνεργαζομαστε με τους εχθρους της Τουρκιας ακομα κι αν εχουμε κοινα συμφεροντα, να τους δωσουμε χωρις ανταλλαγμα οσο αεριο τραβαει η ψυχαρα τους γιατι μπορει να παρεξηγηθουν και να τους αφησουμε να εχουν τους αγωγους γιατι "δεν τρεχει και τιποτα... μονο οι ελιτ επωφελουνται". Αυτα μεχρι στιγμης. Αν θυμηθειτε να τους δωσουμε και τιποτις αλλο μην διστασετε να μας το πειτε...
  Λεω εγω ο ασχετος...
  απάντηση646
  Απαντήσεις  5 | Εμφάνιση όλων
   
   
  ΣΧΟΛΙΟ | 22/05/2018 08:59
  Πολύ σωστό άρθρο....'Οαση ανάμεσα στις ηλιθιότητες που ακούμε καθημερινά....
  Frixos
  απάντηση1460
   
   
   
  Δεν καθορίζεται | 22/05/2018 07:45
  Έτσι η εξωτερική πολιτική μιας χώρας. Με τις δύο αυτές χώρες έχουμε σοβαρά κοινά συμφέροντα που προέκυψε από την ανακάλυψη των υδρογονανθράκων. Έτσι κάνουν όλοι σήμερα εξωτερική πολιτική.
  Αρχιδοξος
  απάντηση605
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων