Μαθαίνω ότι το περιβάλλον στις τράπεζες γίνεται όλο και πιο τοξικό. Την ώρα που οι διοικήσεις τους καλούνται να διενεργήσουν πλειστηριασμούς, να εισπράξουν ό,τι μπορούν από τα «κόκκινα» δάνεια και να δημιουργήσουν προϋποθέσεις για την ομαλότερη χρηματοδότηση της οικονομίας, τελούν υπό τη δαμόκλειο σπάθη δικαστών και εισαγγελέων. Μετά την παραπομπή σε δίκη στελεχών της Alpha Bank, ακολουθεί μπαράζ δικαστικών ενεργειών.
nnn
Αναμένεται λίαν προσεχώς η διοίκηση της Alpha Bank να αντιμετωπίσει και νέες κατηγορίες για δανειοδοτήσεις σε ΜΜΕ. Και μαζί με όλα αυτά, πρόκειται να ανακοινωθούν βαρύτατα πρόστιμα σε βάρος στελεχών της Τράπεζας Πειραιώς, ενώ θα τεθεί και ζήτημα αποπομπής άλλων τριών ή τεσσάρων προσώπων.
nnn
Ακόμη προετοιμάζονται διώξεις σχεδόν όλων των διοικήσεων των τραπεζών για τα δάνεια που έδωσαν στα πολιτικά κόμματα.
nnn
Και το ερώτημα που ευλόγως τίθεται είναι πώς την ώρα που θα εξελίσσεται αυτό το δικαστικό κυνήγι, θα μπορέσουν οι διοικήσεις τους να φέρουν εις πέρας το δύσκολο έργο της ανασυγκρότησης των τραπεζικών ιδρυμάτων…
nnn
Ποιος θα βάλει υπογραφές σε ρυθμίσεις και πωλήσεις δανείων όταν εκεί έξω καραδοκεί ένας εισαγγελέας έτοιμος να ασκήσει ποινικές διώξεις και απειλούνται με φυλακίσεις και εξανδραποδισμό τραπεζικά στελέχη;
nnn
Είναι φανερό ότι οι σκοποί, οι στόχοι και οι επιδιώξεις συγκρούονται μεταξύ τους. Και αυτό κατά πάσα βεβαιότητα οδηγεί τις τράπεζες και την οικονομία σε Βατερλό. Οι κ.κ. Δραγασάκης, Τσακαλώτος και οι λοιποί αρμόδιοι δεν βλέπουν, δεν αντιλαμβάνονται τι πάει να γίνει;

Μαύρη Δευτέρα

Ως «Black Μonday» χαρακτήρισαν οι γαλάζιοι βουλευτές τη «μονομαχία» που θα διεξαχθεί στη Βουλή για την υπόθεση της πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυρ. Μητσοτάκη. Η ΝΔ προετοιμάζεται πυρετωδώς για αυτή τη συζήτηση με επτά συνολικά ομιλητές (το βαρύ πυροβολικό της –όπως λένε) που θα ρίξει στη Βουλή. Στο αντίπαλο κυβερνητικό στρατόπεδο όμως ποια κατάσταση νομίζετε ότι επικρατεί;
nnn
Πληροφορούμαι λοιπόν ότι ο κ. Τσίπρας, που ζήτησε εγγράφως από τον Πρόεδρο της Βουλής να παραστεί στη συζήτηση, θα ακολουθήσει τη στρατηγική του αντιπερισπασμού και της αναίρεσης. Δηλαδή θα ισχυριστεί ότι δεν έκλεισε η συμφωνία, ότι δεν υπήρξε μεσάζων, ότι η συμφωνία έγινε κυβέρνηση με κυβέρνηση, ότι αλλάζουν οι γεωπολιτικές συνθήκες, ότι υπάρχει πόλεμος στην Υεμένη, θα ληφθεί υπόψη και το επιχείρημα του Νίκου Φίλη ότι ρέει αίμα, ότι σκοτώνονται παιδιά και άλλα φιλειρηνικά.
nnn
Υπάρχουν ωστόσο χαρτιά, έγγραφα (απόρρητα ή μη), αλληλογραφία, πρακτικά συνεδριάσεων επιτροπών και του ΚΥΣΕΑ που δεν μπορούν να μην απαντηθούν. Θα πρέπει να δοθούν άμεσα απαντήσεις, λένε οι βουλευτές της ΝΔ, αλλά και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, που επίσης κατέθεσαν ερωτήσεις προς την κυβέρνηση και παρουσίασαν έγγραφα.
nnn
Ο αντιπερισπασμός που θα επιχειρηθεί από κυβερνητικής πλευράς είναι λίγο-πολύ γνωστός και αναμενόμενος. Πρόκειται για τον αντιπερισπασμό των σκανδάλων, της μίζας, του Χρηματιστηρίου, του ΚΕΕΛΠΝΟ, της Siemens, των Paradise Papers, της φοροδιαφυγής, της Novartis, των εξοπλιστικών προγραμμάτων και ό,τι άλλο βρεθεί σκανδαλώδες από την εποχή ιδρύσεως του ελληνικού κράτους. Επιχειρήματα δηλαδή που τα ακούμε εδώ και τρία χρόνια από τα ίδια στόματα, από τις ίδιες αίθουσες του Κοινοβουλίου, χωρίς να προσθέτουν έως σήμερα κάποια δημοσκοπικά οφέλη στην κυβερνώσα παράταξη, όπως τουλάχιστον δείχνουν εδώ και καιρό οι δημοσκοπήσεις.

Τιμώρησαν την… Αγία Βαρβάρα

Πάμε τώρα σε ένα θέμα της ΔΕΗ. Προτού σας αποκαλύψω τι έγινε σε μια εκδήλωση-πάρτι, σας υπενθυμίζω ότι η ΔΕΗ αποτελεί τον κυριότερο εισπρακτικό μηχανισμό της κυβέρνησης. Και ιδού πώς ξοδεύονται ορισμένα από τα χρήματά της (ή χρήματά μας).
nnn
Μαθαίνω λοιπόν ότι τα ασυμμάζευτα προσπαθεί να μαζέψει ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης. Εγινε θηρίο (έτσι ακριβώς μου το είπαν) βλέποντας τα τιμολόγια με το κόστος της επιτυχημένης μεν, αλλά ιδιαιτέρως δαπανηρής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο στο Κερατσίνι για τη Μάχη της Ηλεκτρικής.
nnn
Ο επικεφαλής της επιχείρησης κόντεψε να πάθε έμφραγμα όταν διαπίστωσε ότι το κόστος άγγιξε τα 200.000 ευρώ, όταν μάλιστα η εκδήλωση έγινε σε ιδιόκτητο χώρο της ΔΕΗ. Η πρώτη του αντίδραση ήταν να αρχίσει να ξηλώνει τους υπευθύνους. Τελικά ψυχραιμότερες φωνές τον ηρέμησαν και σε πρώτη φάση έδωσε εντολή να τιμηθεί η γιορτή της Αγίας Βαρβάρας (προστάτιδας των μεταλλείων και των ορυχείων) στις 4 Δεκεμβρίου σε… χαμηλούς τόνους, χωρίς αλόγιστες σπατάλες και κόστος μόλις 5.000 ευρώ.
nnn
Είναι αξιοσημείωτο ότι πέρυσι για την πολιούχο των ορυχείων είχε διοργανωθεί μεγάλη εκδήλωση στην Κοζάνη, με συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου. Και όλα αυτά σε μια περίοδο που η εταιρεία παλεύει με τα προβλήματα ρευστότητας και αγωνίζεται να μαζέψει τα περίπου 2,5 δισ. ευρώ των ανεξόφλητων οφειλών, ενώ παράλληλα χάνει το 40% του λιγνιτικού δυναμικού της και έχει ήδη απολέσει το μερίδιό της στον ΑΔΜΗΕ.


Τρώνε στο Παρίσι σεφταλιές;

Ε, λοιπόν, δεν θα το πιστέψετε. Το μεσημέρι της Πέμπτης στο Παρίσι όπου βρισκόταν ο Αλέξης Τσίπρας, λίγο προτού παραλάβει το βραβείο «Πολιτικό Σθένος», πήγε σε ένα εστιατόριο να τσιμπήσει και να συναντήσει εκεί τον Φρανσουά Ολάντ. Για πείτε μου όταν κάποιος βρίσκεται στο Παρίσι και θέλει να γευματίσει, τι είδους κουζίνα νομίζετε ότι θα προτιμήσει; Μα φυσικά τη φημισμένη γαλλική κουζίνα. Αυτό όμως δεν ίσχυσε για τον κ. Τσίπρα, γιατί επέλεξε να φάει σε ένα… κυπριακό εστιατόριο. Τώρα δεν γνωρίζω εάν έφαγε και σεφταλιές ή κουπέπια, αλλά οι ιδιοκτήτες του εστιατορίου (που βρίσκεται στο 16ο Διαμέρισμα της γαλλικής πρωτεύουσας) Αντρέας και Ευάγγελος Μαυρομάτης κατενθουσιάστηκαν με την άφιξη του Πρωθυπουργού και της συνοδείας του και ανέβασαν στον προσωπικό τους λογαριασμό στο FB ένα σωρό φωτογραφίες, με τον κ. Τσίπρα χαμογελαστό να απολαμβάνει την κυπριακή κουζίνα –και ακόμη πιο χαμογελαστό όταν συνάντησε τον πρώην πρόεδρο Ολάντ.

Οι «εχθροί του λαού»

Η Ελλάδα ιστορικά έχει αποδειχθεί ότι εύκολα χάνει τον δρόμο της. Ετσι συμβαίνει και τώρα. Για τις ανάγκες της εξουσίας και της προπαγάνδας αντί να ασχολείται με τις μεταρρυθμίσεις, την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την οργάνωση της μετα-μνημονιακής εποχής, έχει περιπέσει στη σκανδαλοθηρία και στη σκανδαλολογία…
nnn
Αυτή είναι η άμυνα της κυβέρνησης. Σκανδαλολογεί και ενοχοποιεί όποιον θεωρεί ότι βρίσκεται απέναντί της…
nnn
Ο Σημίτης, ο Στουρνάρας, ο Μητσοτάκης, ο Αδωνις, οι τραπεζίτες, οι επιχειρηματίες, οι εφημερίδες, οι δημοσιογράφοι, οι πάντες βαφτίζονται «εχθροί του λαού» και οδηγούνται στην πυρά του Μεσαίωνα. Θα τα πληρώσουν όλα αυτά, αλλά θα είναι αργά για τη χώρα.

***

Πάει φαίνεται η εποχή που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχαιρε της εμπιστοσύνης της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Μetron, ο κ. Παυλόπουλος συγκεντρώνει το ίδιο ποσοστό θετικών (48%) και αρνητικών (47%) γνωμών ανάμεσα στους ερωτωμένους. Μια τάση που θα έπρεπε να τον προβληματίσει τουλάχιστον…

***

«Θα ήμουν πολύ καλύτερος υπουργός Οικονομικών αν είχα σπουδάσει ψυχολογία και όχι οικονομικά…» απεφάνθη ο Ευ. Τσακαλώτος. Και εξήγησε (με το γνωστό του ύφος) μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου της Αντιγόνης Λυμπεράκη «Γυναίκες στην οικονομία»: «Γιατί ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς μου είναι να κάνω “ego μασάζ” σε διάφορους». Παραδέχθηκε ωστόσο ότι η γυναίκα του (στενή συνεργάτιδα του Ι. Στουρνάρα στην Τράπεζα της Ελλάδος) παίρνει περισσότερα χρήματα απ΄ ό,τι ο ίδιος. Και βεβαίως θα πρέπει να φορολογείται πολύ περισσότερο απ’ ό,τι ο σύζυγός της.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ