Στο τσακ όλα



Από τον πολύ καλλωπισμό, η όμορφη λίστα Λαγκάρντ έγινε Γοργώ με αβυσσαλέο στόμα και κοφτερά δόντια.

Δεν υπάρχει καλύτερος οιωνός για το 2013 από το ότι ο νέος χρόνος βρήκε κλειστό το μετρό της Αθήνας. Μπορεί έτσι να δυσκολεύτηκε να φθάσει σε όλες τις γειτονιές και τα προάστια ο Αϊ-Βασίλης –αλλά αυτό οφείλεται στο γεγονός πως έγινε μεγάλη αναβάθμιση του δικτύου: άρχισε να λειτουργεί η περιλάλητη γραμμή U που θα περνά από την Κυψέλη μου και έπρεπε να μην υπάρχουν επιβάτες στα βαγόνια που έκαναν τις δοκιμαστικές διαδρομές αυτή την ιστορική ημέρα.

Με την ευκαιρία αυτή, την ίδια ημέρα τοποθετήθηκαν ηλεκτρονικά μηχανήματα επικύρωσης των εισιτήριων, από αυτά που θα γεμίζεις την κάρτα σου με μονάδες από το ιντερνέτ, όπως στα κινητά, και θα μπορείς να ταξιδεύεις χωρίς να στέκεσαι σε ουρές να αγοράζεις κάρτες κάθε πρώτη του μήνα –τα είχαν υποσχεθεί πριν από τρία χρόνια όλα αυτά, το 2010 που ξεκίνησαν ταυτόχρονα η οδύσσεια των μνημονίων και η ένδοξη κοινοβουλευτική σταδιοδρομία του Οδυσσέα Βουδούρη. Εγιναν πραγματικότητα την Πρωτοχρονιά, δεν ήσαν λόγια αέρα, ημερολόγιό μου.
Εγιναν και άλλες βελτιώσεις ανήμερα την Πρωτοχρονιά στο μετρό της Αθήνας: στις οθόνες των σταθμών του μετρό δεν θα ανακοινώνεται μόνο ποιοι έχουν την ονομαστική γιορτή τους κάθε ημέρα, αλλά και ποιοι έχουν τα γενέθλιά τους –ώστε, τσακ, να στέλνεις στους φίλους σου ευχές. Επιπλέον, θα βάλουν και υπότιτλους στις εικόνες από παραδείσιες παραλίες, βουνά, κάστρα και χωριά που προβάλλουν –ώστε, τσακ, να στέλνουμε με το κινητό μας κράτηση για ξενοδοχείο ή για εισιτήριο να πάμε να γίνουμε και εμείς παραδείσια όντα, στοιχεία του τοπίου.
Τέλος, που είναι και η βασικότερη αιτία για το ότι μόλις γύρισα από τα Λεχαινά βρήκα κλειστό το μετρό, είναι ότι εγκατέστησαν κεραίες μέσα στους συρμούς για να μπορούμε να χρησιμοποιούμε κινητά, ταμπλέτες, υπολογιστές και μέσα στα βαγόνια –ώστε, τσακ, να φεύγουν στη στιγμή και αδιάκοπα τα σμς, τα ημέιλ, τα λάικ στο φέισμπουκ, τα τιτιβίσματα στο τουήτ και οι φωτογραφίες στο ινσταγκράμ, να γνωρίζουμε τα πάντα για τους πάντες κάθε στιγμή.
Το προνόμιο του Απόλλωνα


Το σύστημα που θα σου δίνει και ένα μελομακάρονο για ανταμοιβή μόλις επικυρώνεις το εισιτήριο θα ισχύει από του χρόνου, για φέτος προβλέπεται μόνο ένα δωρεάν εισιτήριο για κάθε δέκα που αγοράζεις. Ο λόγος είναι ότι πρέπει προηγουμένως να καλλιεργήσω και αναπτύξω τις μελομακαρονιές, να προλάβουν να γίνουν μεγάλες φυτείες, η περιορισμένη παραγωγή του πειραματικού σταδίου δεν φθάνει ούτε για ζήτω.
Μόλις, λοιπόν, επικυρώνεις το εισιτήριο τσακ, με τηλεμεταφορά θα αποσπάται έναμελομακάρονο από τη μελομακαρονιά και θα υλοποιείται με επίσης τηλεμεταφερόμενα πιατάκι και χαρτοπετσέτα μπροστά στον επιβάτη –αυτά τα δύο τελευταία θα μεταφέρονται επίσης με τηλεμεταφορά κατευθείαν στη ΧΥΤΥ της Κερατέας, που σίγουρα θα έχει εγκαινιασθεί εντός του 2013, το προβλέπει ο καζαμίας.
  • Ητοι, το μετρό ήταν κλειστό πρωτοχρονιάτικα για λόγους ευγενείς, ανάπτυξης και επέκτασης του δικτύου και παροχής προηγμένων υπηρεσιών στους επιβάτες –μόνο άρρωστοι συνδικαλιστικοί εγκέφαλοι θα σκέπτονταν να το κλειδώσουν με απεργία την ημέρα που οι άνθρωποι γιορτάζουν, χαζεύουν, βγαίνουν να διασκεδάσουν και να επισκεφθούν συγγενείς και φίλους, να πουν χρόνια πολλά στους Βασίληδες και στις Βασιλικές. Τέτοια δεν συμβαίνουν σε εμάς, για τούτο είμαι απολύτως αισιόδοξος για το 2013 και όλες τις επόμενες χρονιές ως το 3013, ημερολόγιό μου.
  • Σκέπτομαι τώρα πως όλα αυτά που έγιναν δεν έχουν άλλο στόχο από το «τσακ», ήτοι να διευκολύνουν την επικοινωνία. Αυτό που ήταν προνόμιο του Απόλλωνα, να στέλνει τις ακτίνες του ήλιου με την ταχύτητα του φωτός, έχει γίνει κοινό κτήμα όλων μας, κάθε θνητός μπορεί πια να επικοινωνεί με καθένα άλλο θνητό επί της γης, ή και στο Διάστημα, σε χρόνο-αστραπή.
Κάποτε χρειάζονταν μήνες για να μάθουν στην Ευρώπη ότι στην Ασία γίνεται πόλεμος ή ότι ξέσπασε λοιμός –συνήθως το μάθαιναν με το ίδιο καράβι που έφερνε το μικρόβιο και τον λοιμό στην Ευρώπη. Κυκλοφορούσαν με την ίδια ταχύτητα άνθρωποι και μηνύματα, καταστροφές και πόλεμοι. Αυτοστιγμεί μαθαίνουμε αν αρρώστησε φίλος μας, αν χώρισε ο δείνα με την τάδε. Ακόμη και πότε ακριβώς και με πόσο πάθος φιλήθηκαν οι αγαπημένες τους διασημότητες μπορούν να μάθουν από το τουίτερ οι θαυμαστές –ή όλες τις σοφές σκέψεις των εκπροσώπων των κομμάτων και των πολιτικών, χωρίς τις οποίες η ζωή μας θα ήταν κενή περιεχομένου.
Αναζητώντας ελάφι


Δεν έχουν εκμηδενιστεί οι αποστάσεις, ο χρόνος εκμηδενίζεται, οι άνθρωποι μπορούμε να κάνουμε πολύ περισσότερα στον ίδιο χρόνο, ο χρόνος τρέχει με καταπληκτική ταχύτητα, η ιστορία επιταχύνεται.
  • Ας πούμε για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, εν ριπή οφθαλμού θα γίνουν τα σχετικά με τη δίκη του, η οποία όμως είναι αμφίβολο αν θα γίνει ποτέ αφού είναι πολύ πιθανόν οι δικαστές να κρίνουν πως το αδίκημά του έχει παραγραφεί, με βάση τους νόμους και το Σύνταγμα, που ας μη θυμηθούμε αυτή τη στιγμή ποιος τα έχει φτιάξει.
«Δεν θα γίνω Ιφιγένεια», δηλώνει ο πρώην υπουργός, ξεχνώντας πως θα ήταν ευτυχία να γίνει Ιφιγένεια γιατί στην περίπτωσή της βρέθηκε ελάφι να την αντικαταστήσει επί του βωμού –και Αρτεμις να την λυπηθεί και να το στείλει.
Κανονικά, αν ένιωθε αθώος, θα έπρεπε να πει «δεν θα γίνω εγώ το ελάφι» –μόνο που τότε θα έπρεπε να μας πει ποια είναι η Ιφιγένεια που καλείται να αντικαταστήσει στον βωμό της σωτηρίας του πολιτικού συστήματος. Οσο δεν την αποκαλύπτει, δεν μας πείθει.
Οπως δεν πείθουν και όλοι οι άλλοι, διάσημοι και άσημοι, ότι δεν είναι αυτοί που περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ. Αν πρόκειται περί συνωνυμιών ή φαλκιδεύσεων που τους είχαν για στόχο, όπως υποστήριξαν όλοι, δεν έχουν παρά να ζητήσουν από την HSBC να βεβαιώσει ότι δεν έχουν λογαριασμό στα τεφτέρια της –ή, αν έχουν, που δεν είναι ούτε παράνομο ούτε ανήθικο να έχεις λογαριασμό σε οποιαδήποτε τράπεζα, να ζητήσουν την κίνηση του λογαριασμού και να την παρουσιάσουν στο κοινό, να μας πείσουν πως δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό, πρόκειται περί παρεξηγήσεως.
Η Γαλλία και η Ισπανία χρησιμοποίησαν τη λίστα με το πρωτότυπο όνομά της (λίστα Φαλτσιάνι, αυτού που την έκλεψε), για να καλέσουν οι εφοριακοί τους εντιμότατους εγγεγραμμένους να παρουσιάσουν τα λογιστικά βιβλία τους –και όποιος τα είχε πειράξει, αποκαλύφθηκε και πλήρωσε, μερικά δισεκατομμύρια φόροι εισπράχθηκαν συνολικά. Οι δικοί μας υπουργοί και επικεφαλής του ΣΔΟΕ συζητούσαν περί του δέοντος, αν πρέπει να μεταχειριστούν το non paper που είχαν λάβει ως paper, το πρόβλημα του όντος και μη όντος που λένε οι φιλόσοφοι.
Περί του όντως όντος


Ηταν μια βαθιά φιλοσοφική συζήτηση, ημερολόγιό μου, περί νομίμου και ηθικού που κατέληξε στο ότι δεν είναι πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος, των μεν όντων ως έστι των δε όντων ως ουκ έστι, αλλά μέτρον των χρημάτων είναι ότι δηλώνεται στο πόθεν έσχες και ότι φέρει κρατική σφραγίδα.
Το χειρότερο είναι πως μας το λέει αυτό ο Γιάννης Διώτης που εξάρθρωσε τη 17Ν ακριβώς επειδή δεν έμεινε προσκολλημένος στο γράμμα της δικονομίας. Για τούτο έχουμε κάθε λόγο να υποπτευόμαστε πως δεν μεταχειρίστηκε εξίσου χαλαρά την περί προσωπικών δεδομένων νομοθεσία επειδή υπήρχαν πρόσωπα στη λίστα που δεν έπρεπε να αποκαλυφθούν, πέρα από όσα είχαν ήδη αφαιρεθεί από την Ιφιγένεια ή το ελάφι.
Αυτό ίσως εννοεί ο πρώην εισαγγελέας όταν υποστηρίζει πως δεν είχε «πολιτική εντολή» από τον Βαγγέλη Βενιζέλο να ψηλαφήσει τη λίστα –αλλά οι υψηλοί κρατικοί λειτουργοί κρίνονται όταν ακριβώς ενεργούν χωρίς να νοιάζονται για τι λένε οι πολιτικοί προϊστάμενοί τους, και έτσι έχασε την ευκαιρία να υπηρετήσει για μια ακόμη φορά στο δημόσιο συμφέρον. Ο δε Βενιζέλος έχασε την ευκαιρία να το υπηρετήσει για πρώτη φορά, άντε δεύτερη ή τρίτη, το πολύ, ώστε να του συγχωρεθούν όλοι οι σκελετοί της ντουλάπας του –τώρα κινδυνεύει να έχει θέση ανάμεσά τους.
  • Πόσο μακριά είναι το σπίτι στο χωριό, τα δέντρα, οι θάμνοι, τα λουλούδια. Ηρθα στην Αθήνα και όλες οι πηγές χαράς εξουδετερώθηκαν. Οχι μόνο επιβεβαιώνεται ο σοφός Βολταίρος που επέμενε πως «πρέπει να καλλιεργήσουμε τον κήπο μας» για να είμαστε ευτυχισμένοι, αλλά και εγώ που επιμένω πως δεν εκμηδενίζονται οι αποστάσεις αλλά ο χρόνος. Είναι πολύ μακριά ο κήπος μου επειδή κύλησε απελπιστικά γρήγορα ο χρόνος, απομακρύνονται πολύ γρήγορα τα γεγονότα –αλλά θα σταματήσει κάποια μοιραία στιγμή, δεν θα του γλιτώσω.
γραμματοκιβώτιο
diodorus@tovima.gr

Εδώ παπάς(κωνσταντίνου), εκεί παπάς(αντωνίου), παρακεί παπάς(ανδρέου) –πού είναι ο παράς; Σε«γυναικοξάδερφα» ελβετικά καντόνια.
Γ. Κ. @otenet.gr
***
Γράφεις: «δεν αφήνουμε ίχνη πίσω μας…»». Αλλά αφήνουμε, μικρά και πρόσκαιρα. Στης ζωής την ήσυχη θάλασσα ή την τρικυμισμένη, του καθενός το πέρασμα, σαν καραβιού πρύμνη, απόνερα αφήνει. Σβήνουν και χάνονται, μα κάπου μακριά, σ’ ένα ακρογιάλι, ύστερα, φτάνει ένα κύμα. Αλλά, μόνο ένα κύμα, σε ένα ακρογιάλι, μια μόνο φορά. Η μοναδικότητά μας εμπεριέχει το εφήμερό μας.
Κ. Κώστας, @yahoo.gr
***
Κάθε σπίτι, φέουδο και πατρίδα· κάθε εγώ, ιδεολογία και θρησκεία· κάθε προσωπικό κέρδος και φιλοδοξία, περήφανες σημαίες –είμαστε η μόνη χώρα που πέτυχε την υλοποίηση της πολυπόθητης αναρχίας και δεν το γνωρίζουμε.
(Τσ)Αττίλας
***
Να υπάρξει από δύο ανεξάρτητες (μεταξύ τους…) επιτροπές της Βουλής καταγραφή γενεαλογικών δέντρων με όλα τα παρακλάδια (εξαδέλφες, κ.λπ.) όλων των πολιτικών προσώπων· και καταγραφή σε επίτομο δερματόδετο κατάλογο όλων των τραπεζών που διαθέτουν παραρτήματα σε φορολογικούς παραδείσους. Σελίδες του επίτομου θα χρησιμοποιούνται για προσάναμμα σε τζάκια και ξυλόσομπες σαν επιδότηση θέρμανσης για ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Και κάτω από τον παχύ ίσκιο των γενεαλογικών δέντρων πολιτικών οικογενειών θα μπορεί να συνεδριάζει σκιώδης κυβέρνηση.
ο εκ Ξάνθης 8
***
Αν ζούσε ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο Παπακωνσταντίνου ήταν υπουργός του, τι θα έλεγε μετά τις αποκαλύψεις; «Είπαμε να κάνει ένα δωράκι στον εαυτό του –όχι στις ξαδέλφες του!».
Ν. Κτιστάκης, @gmail.com
***
«Αντικείμενα καθημερινής χρήσης οι αντιασφυξιογόνες μάσκες» κατά τον κ. Σκουρλέτη. Κι αν δεν ήσαν, θα γίνουν μ’ αυτά που «αμολάει» συνεχώς ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.
Δημήτριος Τσεχίας

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ