Έχει ή δεν έχει… τσίπα ο κ. Τσίπρας; Το ερώτημα αυτό ανέλαβε να απαντήσει ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Αθ. Σκορδάς και μάλιστα από τη Βουλή, όταν ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα (στη συζήτηση για την περιβόητη λίστα Λανγκάρντ), έκανε λόγο για γαλάζια ομερτά. Και συμπλήρωσε ευθύς αμέσως: «είστε υπερασπιστές επιλεγμένων συμφερόντων». Καταγγελία που έθιξε τον παριστάμενο υφυπουργό που πήρε το λόγο και είπε: «Δεν έχετε τσίπα κ. Τσίπρα. Γιατί χρειάζεται και λίγη τσίπα, δεν είναι τρόπος να κατηγορείτε έτσι τον Πρωθυπουργό, που δίνει αγώνα να αλλάξει το κλίμα υπέρ της χώρας».
***
Με 45 λεπτά καθυστέρηση και με το προεκλογικό σύνθημα του κ. Γ. Παπανδρέου «Πάμε», άρχισε την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ ο κ. Ευ. Βενιζέλος. Αυτή τη φορά επήλθε ισοπαλία στην αίθουσα ανάμεσα σε βουλευτές και δημοσιογράφους. Ήταν 24 βουλευτές παρόντες και 24 δημοσιογράφοι. Η καθυστέρηση δεν οφειλόταν, όπως κανείς θα περίμενε, στη συνηθισμένη αργοπορία του κ. Παπανδρέου, αφού όπως έμαθα ο κ. Παπανδρέου ήθελε να έρθει στην ώρα και τον ειδοποίησαν να καθυστερήσει για λίγο, επειδή υπήρχε κάποιο τεχνικό πρόβλημα.
***
Προσφέρθηκαν στους βουλευτές του ΠαΣοΚ εμφιαλωμένο νερό και αναψυκτικά, από τα οποία είχαν αφαιρεθεί οι ταινίες με τις μάρκες τους, προφανώς επειδή το ΠαΣοΚ δεν ήθελε να κάνει και γκρίζα διαφήμιση προϊόντων. Τόσα προβλήματα άλλωστε έχει να μην προσθέσει και άλλα. Ο κ. Βενιζέλος προτίμησε μία λεμονάδα, ο κ. Παπανδρέου μόλις κάθισε στη θέση του, ήπιε σχεδόν μονορούφι μία πορτοκαλάδα.
***
Δέκα λεπτά έμεινε συνεργάτης μου στην πλαϊνή είσοδο του Μεγάρου Μαξίμου και πρόσεξε να βγαίνει και να μπαίνει κόσμος και κοσμάκης στο πρωθυπουργικό μέγαρο. Ήταν, όπως μου είπε, «κέντρο διερχομένων», αφού εκεί πρόσεξε πέραν των κκ. Σπυρόπουλο, Λιαρέλη και Ν. Σίμο που πήγαν (ο καθένας ξεχωριστά) να δουν τον κ. Σ. Κεδίκογλου, άνθρωποι που κρατούσαν σακίδια και που δήλωσαν «Ανεξάρτητοι Παραγωγοί», να εισέρχονται στο Μαξίμου δύο κυρίες με δωδεκάποντα παπούτσια που κρατούσαν κάποιους φακέλους ανά χείρας, τέσσερις πέντε άλλοι που δεν γνώριζε ο συνεργάτης μου ποιοι ήταν, ένα πολυτελές Range Rover που σταμάτησε έξω από το Μέγαρο που κάποιον περίμενε να εξέλθει και αρκετοί ντελιβεράδες της… Pizza Fan.
***
Στο Μέγαρο Μαξίμου, τώρα που καταργήθηκε με εντολή του Πρωθυπουργού το κυλικείο, τα ντελίβερι κάνουν χρυσές δουλειές. Εκτός από πίτσα, έμαθα ότι οι κκ. Μπούρας και Σταμάτης ανακάλυψαν ένα μαγειρείο και παραγγέλλουν μαγειρευτό φαγητό, με προτίμηση το κοτόπουλο με μπάμιες.
***
Επίθεση κατά του πρώην Πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου ότι «παρέχει χείρα βοηθείας στην… μπίζνα με την επωνυμία Olympic School of Mythology- Olympic Academy of Classical Studies» με έδρα τη Μακεδονική Πιερία, εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την σχετική τοποθέτησή του στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή που έγινε σχετική ενημέρωση από τον υπουργό Μακεδονίας Θράκης κ. Θ. Καράογλου. Η εμφάνιση του κ. Παπανδρέου μετά από ένα μήνα απουσία στο εξωτερικό στην επιτροπή προκάλεσε ποικίλα σχόλια. Ο ίδιος τοποθετήθηκε θετικά ως προς την ίδρυση Διεθνούς Ιδρύματος Σουδών και Ερευνών, ζητώντας μάλιστα να μην υπάρξουν γραφειοκρατικά κωλύματα, αλλά να υπάρξουν διευκολύνσεις.
***
Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως αντέδρασε, θεωρώντας ότι η ίδρυση και η λειτουργία της εν λόγω Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας είναι «διάτρητη και νεφελώδης». Μάλιστα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αν. Κουράκης είπε παρουσία Ιταλών αρχιτεκτόνων και πρυτάνεων ότι «εμπλέκονται σε μια διαδικασία που δεν γνωρίζουν και συμμετέχουν άθελά τους σε αυτό που συζητείται», θέτοντας ερωτηματικά για το ότι εφόσον πρόκειται για μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρία, με εταιρικό κεφάλαιο 2.900 ευρώ (!), με ποια μέσα σκοπεύει η κυβέρνηση να θέσει σε κίνηση την ιδέα αυτή;
***
Νέο μέλος στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, για να υπάρξει και συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ σ΄ αυτό. Πρόκειται για τον οικονομολόγο κ. Άρη Καλλιπολίτη, ο οποίος προτάθηκε από τον ίδιο τον κ. Φώτη Κουβέλη. Να σημειώσω ότι ο άνθρωπος του κ. Γ. Καρατζαφέρη στο Ταμείο, η κυρία Άννα Ζωηρού, παραμένει σταθερά στη θέση της στο ΔΣ του Ταμείου, παρ΄ ότι το ΛΑΟΣ δεν εξελέγη στη Βουλή.
***
Αρχίζει και γίνεται γραφικό όλο αυτό το ταρατατζούμ που σημειώνεται κάθε φορά που η Χρυσή Αυγή, αποφασίζει να εγκαινιάσει γραφείο σε κάποια πόλη της Ελλάδας. Και γίνεται ακόμα γραφικότερο και γελοιωδέστερο κάθε φορά που στα εγκαίνια παρευρίσκονται τόσο ο «Αρχηγός» κ. Ν. Μιχαλολιάκος, όσο και ο αποκαλούμενος Νο2 κ. Ηλ. Κασιδιάρης. Τα εγκαίνια συνοδεύονται από… φωτοβολίδες, βεγγαλικά, κροτίδες, ωσάν να βρισκόμαστε σε θύρα οργανωμένων οπαδών ποδοσφαιρικής ομάδας. Α, να μην το ξεχάσω η σεμνή τελετή εγκαινίων πυρήνων της Χρυσής κλείνει πάντα με διανομή τροφίμων (πατάτες, μακαρόνια κατεψυγμένα μπαρμπούνια) σε Έλληνες με την επίδειξη της ταυτότητάς τους και αιμοδοσία από χρυσαυγίτες και νεοφώτιστα μέλη.
***
Κάτι παρόμοιο συνέβη προχθές στα εγκαίνια της τοπικής της Χρυσής Αυγής Μεγάρων, όπου συνέβησαν ορισμένα αξιοσημείωτα πράγματα. Πρώτον και σημαντικότερο ήταν η ενόχληση που αισθάνθηκε ο «Αρχηγός» στις όλο αυξανόμενες κατηγορίες (ακόμα και εντός των μελών του «Συνδέσμου»), ότι το κόμμα του από «ακτιβιστικό» έχει μετατραπεί σε καθεστωτικό και αστικό. Αυτός είναι ο λόγος που ο κ. Μιχαλολιάκος έκλεισε την ομιλία του λέγοντας ότι «παραμένουμε αμετανόητοι εθνικιστές» προειδοποιώντας ότι στο μέλλον θα «γίνουμε ακόμα πιο ακραίοι».
***
Ακόμα πιο ακραίοι; Φανταστείτε δηλαδή τι θα γίνεται εντός και εκτός κοινοβουλίου. Μάλιστα ο κ. Κασιδιάρης για να διασκεδάσει και αυτός τις κατηγορίες ότι το κόμμα του γίνεται καθεστωτικό και μικροαστικό, είπε υπερηφάνως ότι είναι το μοναδικό κόμμα στη Βουλή που έχει τέσσερα αιτήματα για άρση ασυλίας βουλευτών του και ότι «μας αρέσει να μας λένε τα κακά παιδιά του Κοινοβουλίου». Το καλύτερο όμως σας το φύλαξα για το τέλος. Ο κ. Κασιδιάρης κάλεσε τους παρευρισκόμενους να σταματήσουν να γράφουν τη λέξη Κοινοβούλιο με «οι», και να αρχίσουν να την γράφουν με… ύψιλον.