Δεν ξέρω πού κατέληξαν οι μακρές διαβουλεύσεις μεταξύ υπουργείου Οικονομικών και Βουλής σχετικά με το… ποιος θα πληρώσει τα έξοδα του ταξιδιού του πρωθυπουργικού συμβούλου και βουλευτή Επικρατείας της ΝΔ κ. Χρύσανθο Λαζαρίδη (φωτογραφία αριστερά) στην Γερμανία, αλλά και μόνο το γεγονός ότι ο ένας τα ρίχνει στον άλλον αρκεί για να το επισημάνω ως σημείο των καιρών. Πρόκειται για το πρόσφατο ταξίδι του κ. Λαζαρίδη στην Γερμανία, κατά το οποίο συνόδευσε τον επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου κ. Ι. Στουρνάρα στην συνάντησή του με τον Γερμανό ομόλογό του κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
***
Αν και αυθημερόν το ταξίδι (με αεροπλάνο της γραμμής) του κ. Λαζαρίδη, λέγεται ότι κόστισε περί τα 1.500 ευρώ και το υπουργείο Οικονομικών θεώρησε ότι το κόστος βαρύνει την Βουλή -καθότι βουλευτής. Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες μου υπήρξαν πολλές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον γενικό γραμματέα της Βουλής, ο οποίος επέμενε ότι δεν βαρύνουν τα έξοδα του ταξιδιού την Βουλή, καθώς δεν επρόκειτο για κοινοβουλευτική αποστολή, αλλά κυβερνητική. Με λίγα λόγια εννοούσε ότι δεν μπορεί άλλος… να ταξιδεύει κι άλλος να πληρώνει. Το θέμα είναι αν τους έπεισε…
***

«Αυταρχική συμπεριφορά» καταλογίζει στην Χρυσή Αυγή, η υποψήφια βουλευτής Λακωνίας κυρία Γρηγορία Στραβοκέφαλου και αποχωρεί από το κόμμα. Στην ανακοίνωσή της μάλιστα σημειώνει ότι θεωρεί τον εαυτό της εξαπατημένο. Εξαπατημένη: Γιατί όμως; «ύστερα από όσα είδα ως ενεργό μέλος στο λίγο διάστημα που έμεινα, πιστεύοντας ότι μέσα από αυτή θα πρόσφερα στην πατρίδα μου».

***
Η Τοπική Οργάνωση Λακωνίας της Χρυσής Αυγής, δεν αποδέχεται, όπως φαίνεται παραιτήσεις μελών της και μάλιστα όταν αυτά της καταλογίζουν αυταρχική συμπεριφορά και να δηλώνουν ότι νιώθουν «εξαπατημένα» και αμέσως εξέδωσε και αυτή με τη σειρά της ανακοίνωση (μετά όμως την παραίτηση της κυρίας Στραβοκέφαλου) για να την… διαγράψει «οριστικώς και αμετακλήτως», καταλογίζοντάς της… «αντιδεοντολογικές κινήσεις».

***
Οι εσωτερικές ωστόσο διαμάχες οξύνονται στο εθνικιστικό κόμμα. Για παράδειγμα πολλοί είναι αυτοί που καταλογίζουν στον «Αρχηγό», ότι έχει κλειστεί στο γραφείο του, ότι δεν εμφανίζεται στην επαρχία (παρά μόνον στην εκδήλωση στις Θερμοπύλες για τον «βασιλέα Λεωνίδα) και κυρίως ότι σιγά- σιγά αλλά σταθερά η Χρυσή Αυγή εξελίσσεται σε ένα αστικό κόμμα. Ίσως λένε πάλι ότι αυτή η κατηγορία, εξόργισε κυρίως τον κ. Μιχαλολιάκο (και δεν τον εξόργισε τόσο το γεγονός ότι του αφαίρεσαν την αστυνομική φρουρά) και ζήτησε μάλιστα από τα «τάγματα εφόδου» του, «να βγουν στο δρόμο» και να κυνηγήσουν αλλοδαπούς μικροπωλητές στα πανηγύρια και μετανάστες στα φανάρια. Πιθανόν με τέτοιες μεθόδους που χρησιμοποιούσαν οι Ναζί στη διάρκεια του Μεσοπολέμου να θέλει να εμφανισθεί ως… επαναστάτης!!

***
Οι επιθέσεις εναντίον των μικροπωλητών στα πανηγύρια θα συνεχιστούν, προαναγγέλλει θρασύτατα από το «Βήμα FM», ο κ. Γ. Γερμενής, (φωτογραφία αριστερά), βουλευτής Β΄ Αθηνών, ο αποκαλούμενος και «Καιάδας», γιος του κ. Σπ. Γερμενή, υποψήφιου βουλευτή με την Χρυσή Αυγή στην Κεφαλλονιά και μπασίστας στο ελληνορβηγικό black metal συγκρότημα Naer Mataron. Είναι αυτός, όπως θυμάστε, που έδωσε το παράγγελμα… «εγέρθητω» στους δημοσιογράφους, την ημέρα των εκλογών: «Όπου η πολιτεία δεν εφαρμόζει το νόμο, παντού θα υπάρχει ένας χρυσαυγίτης», είπε υπερηφάνως, χωρίς να υπολογίζει τους νόμους.

***
Εκείνο πάντως που γνωρίζω είναι ότι εναντίον των τριών βουλευτών της Χρυσής Αυγής που είχαν υποκαταστήσει τους αστυνομικούς και διέλυσαν τους πάγκους μικροπωλητών, σχηματίζεται δικογραφία, η οποία θα σταλεί στη Βουλή. Η ΝΔ, το ΠαΣοΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, το ΚΚΕ, η ΔΗΜΑΡ θα ψηφίσουν υπέρ της άρσης της ασυλίας των τριών βουλευτών και τότε θα αντιμετωπίσουν τη Δικαιοσύνη. Θα είναι ίσως η πρώτη φορά που τόσο πολλοί βουλευτές θα ζητήσουν άρση ασυλίας βουλευτών.

***
Τι βιβλία άραγε διαβάζει ένας υπουργός Παιδείας; Διαβάζει… Πωλ Κρούγκμαν. Ο κ. Κ. Αρβανιτόπουλος, (φωτογραφία δεξιά) γνωστός βιβλιοφάγος εγκαινίασε την έκθεση βιβλίου στο Ζάππειο και αγόρασε σχεδόν μισή βιβλιοθήκη βιβλία. Πρώτο και καλύτερο πήρε το βιβλίο του νομπελίστα Κρούγκμαν «Πώς θα βγούμε από την Κρίση». Εν συνεχεία αγόρασε το βιβλίο του Μακρή Στάικου για το «Άγγλο Πρόξενο», το βιβλίο του κ. Ι. Βαρβιτσιώτη «Όπως τα έζησα 1961- 1981», το βιβλίο του Θανάση Βαλτινού «Ορθοκωστά» και μία μετάφραση του Νίκου Καζαντζάκη από τον Νικόλ Μακιαβέλι με σχόλια μάλιστα του ίδιου του Καζαντζάκη.

***
Μαθαίνω ότι η είσοδος στο νεοκλασικό κτίριο του υπουργείου Εξωτερικών δεν είναι πλέον απλή υπόθεση για τους διπλωμάτες. Η κεντρική είσοδος φέρει πλέον απαγορευτικό διότι από εκεί εισέρχεται πλέον μόνο ο υπουργός και οι προσκεκλημένοι του. Το διπλωματικό προσωπικό πρέπει πλέον να μπαίνει στο υπουργείο από την είσοδο της οδού Ζαλοκώστα. Αναρωτιέται κανείς αν το πρωτόκολλο πρέπει τελικά να υπερισχύει της αξιοπρέπειας ή αν το ΥΠΕΞ έχει λύσει όλα τα προβλήματά του για να ασχολείται με ασήμαντες λεπτομέρειες, όπως π.χ. ποιος μπαίνει από ποια είσοδο και ποιος καταλαμβάνει ποιο γραφείο, ανάλογα με το φωτισμό ή το αν είναι χλιδάτο ή όχι.

***

Με φιλαριστό καρέ και ξανθές ανταύγειες εμφανίστηκε μετά από πολύ καιρό στην Βουλή η «πράσινη» Άντζελα Γκερέκου (φωτογραφία αριστερά) κατά την διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου όπου ρώτησε τι γίνεται με την παραχώρηση οικοπέδου ιδιοκτησίας του υπουργείου Υγείας (πρόκειται για το παλαιό νοσοκομείο) για την ανέγερση του αστυνομικού μεγάρου Κέρκυρας. Με δεδομένη την σύμπνοια μεταξύ της βουλευτού του ΠαΣοΚ και του συντοπίτη της υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Ν. Δένδια, ο υπουργός Υγείας κ. Αν. Λυκουρέντζος δήλωσε ότι η κοινή στάση των βουλευτών της Κέρκυρας τον διευκολύνει και ως εκ τούτου μέχρι τις αρχές του προσεχούς Οκτωβρίου θα έχει λήξει το θέμα όσον αφορά τα χρονοδιαγράμματα για την λήψη των οριστικών αποφάσεων. «Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση. Είμαι ευτυχής που και ο κ. Δένδιας θέλει ολιστικά (!) να λύσει το θέμα», είπε η κυρία Γκερέκου. Αυτό θα πει… εναλλακτική (συγ)κυβερνητική προσέγγιση!
***
Στο επίσημο δυναμικό του Harvard Kennedy School συμπεριελήφθη από χθες ο πρώην Πρωθυπουργός, πρώην Πρόεδρος του ΠαΣοΚ και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς κ. Γ. Παπανδρέου. Το όνομά του βρίσκεται στον επίσημο κατάλογο των καθηγητών του φημισμένου πανεπιστημίου. Το θέμα όμως είναι αλλού. Ο κ. Παπανδρέου δηλώνει διεύθυνση, τηλέφωνα και e-mail στην Αμερική. Συγκεκριμένα η διεύθυνση του γραφείου του είναι Littauer- 175, το e-mail του george- papandreou@hks. harvard.edu. Τι γίνεται; Μετακόμισε;