Λάτρης του σούσι αποδεικνύεται ότι είναι ο κ. Ι. Στουρνάρας και είναι η μοναδική «πολυτέλεια» (εάν κανείς την χαρακτηρίσει έτσι) που επιτρέπει στον εαυτό του, στις ατέλειωτες συσκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών. Κάθε μεσημέρι έρχεται στο υπουργείο Οικονομικών ένα πακέτο από σούσι (ιδιαίτερη προτίμηση δείχνει στο sashimi και στο nigiri sushi) από ένα από πολλά πλέον γιαπωνέζικα εστιατόρια που λειτουργού πέριξ του Συντάγματος. Ο υπουργός θεωρεί το σούσι, ως υγιεινή διατροφή, χωρίς λιπαρά, φτηνή ό,τι πρέπει, δηλαδή για να τον συντροφεύσει στο εξαντλητικό ωράριό του, με τις συνεχείς διαπραγματεύσεις ακόμα και με την τρόικα.

***
Αν και οι άσπονδοι φίλοι του λένε με χιούμορ ότι «τρώει σούσι και κόβει συντάξεις», ο κ. Στουρνάρας με το λιτό φαγητό που πάντοτε τον συνόδευε στη ζωή, φαίνεται πως διασκεδάζει με τις υπερβολές αυτών των άσπονδων φίλων του. Υπερβολές; Μπορεί. Εκείνο πάντως που ξέρω είναι ότι ένας άλλος διαπραγματευτής με την τρόικα, στις ατέρμονες συζητήσεις που είχε στο παρελθόν με τους τροϊκανούς στο γραφείο του, έστελνε έναν από την προσωπική του ασφάλεια σε διπλανό ζαχαροπλαστείο και του έφερνε ένα κουτί… τρουφάκια, έτσι για να πάρει ενέργεια. Ο ένας τρώει λοιπόν ωμό ψάρι και ο άλλος έτρωγε τρουφάκια («καμουφλαρισμένα» μάλιστα σε μικρή συσκευασία) για να μην φαίνονται.

***
Ενεργό ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία του κ. Μπαράκ Ομπάμα φαίνεται πως έχει αναλάβει ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου. Όπως με πληροφόρησαν οι εδώ συνεργάτες του, ο κ. Παπανδρέου μπορεί να μην είχε συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο, ούτε με τις διασημότητες του Χόλιγουντ, που παρήλασαν από το συνέδριο των Δημοκρατικών, όπως τις Νάταλι Πόρτμαν, Σκάρλετ Γιόχανσον, Εύα Λονγκόρια κ.α, αλλά είχε σημαντικές επαφές με διάφορες προσωπικότητες των Δημοκρατικών, στην πόλη Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας.

***
Μου είπαν μάλιστα ότι ο πρώην Πρωθυπουργός εντάχθηκε πλήρως στο επιτελείο των Δημοκρατικών και προωθεί τις θέσεις του προέδρου Ομπάμα σε συνδικαλιστικές οργανώσεις, φορείς κτλ. Από τη Βόρεια Καρολίνα, σύμφωνα πάντα μ΄ αυτά που λένε οι συνεργάτες του, ο κ. Παπανδρέου, θα πάει στο Χάρβαρντ, όπου θα κάνει την παρθενική του εμφάνιση ως επισκέπτης καθηγητής στο ξακουστό πανεπιστήμιο και θα διδάξει σε μεταπτυχιακούς φοιτητές. Στην Αμερική θα ξαναβρεθεί και πάλι σε λίγες εβδομάδες για να συμμετάσχει στη συνεδρίαση του προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς που πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη. Μετά ακολουθούν οι Βρυξέλλες στη Σύνοδο του Σοσιαλιστικού Ευρωπαϊκού κόμματος.

***
Δύο απανωτές συνεδριάσεις της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας υπήρξαν, στις οποίες συμμετείχαν τόσο ο κ. Ηλ. Κασιδιάρης, όσο και η κυρία Λιάνα Κανέλλη και οι δύο τους όχι μόνον δεν αντάλλαξαν λέξη, αλλά ούτε ένα βλέμμα. Όταν όμως μίλησε ο κ. Κασιδιάρης και έκανε μία ομιλία με περιεχόμενο σχεδόν στην καθαρεύουσα, η κυρία Κανέλλη δεν άντεξε και ζήτησε τον λόγο από τον πρόεδρο της Επιτροπής κ. Μιλτ. Βαρβιτσιώτη (οποίος διεύθυνε άψογα κατά γενική εκτίμηση) όλη τη διαδικασία.

***
Ήταν η ευκαιρία που γύρευε η κυρία Κανέλλη (μετά τα τηλεοπτικά χαστούκια σε απευθείας μετάδοση που δέχθηκε από τον συγκεκριμένο βουλευτή της Χρυσής Αυγής). Χωρίς να αναφέρει καθόλου το όνομα του κ. Κασιδιάρη και απευθυνόμενος μόνον στον πρόεδρο είπε: «Ας προσέξουν ορισμένοι εδώ μέσα που χρησιμοποιούν την καθαρεύουσα, έστω και λάθος. Ας προσέξουν όταν αναφέρονται στην ΕΛΛΑΣ γιατί έτσι όπως το λένε θα νομίζει ο κόσμος ότι αναφέρονται στην Ελληνική Αστυνομία και όχι στην χώρα». Και αποχώρησε αμέσως από την αίθουσα.

***
Δύο προτάσεις προς τον Πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά υπέβαλε από ραδιοφώνου, ο κ. Π. Δούκας, τις οποίες τις χαρακτήρισε μάλιστα και επαναστατικές. Ο κ. Δούκας το όνομα του οποίου ακούστηκε ότι θα αναλάβει νευραλγικό πόστο σε οργανισμούς κτλ (και τελικά δεν έγινε τίποτα), πρότεινε να μπουν στο καθεστώς της εφεδρείας και με εντολή του Πρωθυπουργού, πρώτα όλοι οι συγγενείς και οι γυναίκες των πολιτικών που διορίσθηκαν τα τελευταία χρόνια στο Δημόσιο. Η δεύτερη πρόταση αφορά τη μισθοδοσία των δημόσιων λειτουργών, λέγοντας ότι θα πρέπει να αμείβονται σύμφωνα με τον μισθό που είχαν πριν αναλάβουν δημόσια σχέση: «Δεν μπορεί στον ιδιωτικό τομέα να έπαιρνες, δύο χιλιάδες ευρώ το μήνα και στο δημόσιο έξι», είπε. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που στον ιδιωτικό τομέα κάποιος αμειβόταν φερ΄ειπείν με δέκα χιλιάδες ευρώ;

***
Το Μέτωπο Αλληλεγγύης ξανακτύπησε. Με ανακοίνωση που εξέδωσε, επιτίθεται στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να προχωρήσει σε παρέμβασή της στη δευτερογενή αγορά ομολόγων βραχείας διάρκειας. Το μέτρο αυτό, σημειώνει, θα συνοδεύεται από σκληρότατους όρους σε σχέση με δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

***

Ο κ. Αλέκος Αλαβάνος επιτίθεται επίσης και στη κυβέρνηση συνεργασίας αναφέροντας ότι η κυβέρνηση ΝΔ- ΠαΣοΚ- ΔΗΜΑΡ ακολουθεί πορεία υποταγής στην ευρωζώνη, δεν έχει καμία διέξοδο και οδηγεί τη χώρα σε μία οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση ιστορικών διαστάσεων. Το σημαντικότερο όμως βρίσκεται στην τελευταία παράγραφο, την οποία σας τη μεταφέρω αυτούσια: «οι εξελίξεις με την ΕΚΤ επιβεβαιώνουν ότι ένας κοινός παρονομαστής στις απαντήσεις σε όλα αυτά τα θέματα είναι η άμεση έξοδος από την ευρωζώνη».

***
Άρχισαν τα όργανα. Δεν πρόλαβε καλά- καλά η ανακρίτρια που χειρίζεται το σκάνδαλο της Siemens να στείλει τα κατηγορητήρια στους 11 μεγαλοσχήμονες Γερμανούς- στελέχη της γερμανικής αυτής εταιρίας και υπήρξε η πρώτη αντίδραση. Με βάση την δημοσιοποίηση των ονομάτων τους από «Το Βήμα» της περασμένης Κυριακής ένας από τους 11 Γερμανούς της έστειλε (αμέσως παρακαλώ) επιστολή, ζητώντας… εξηγήσεις του τύπου ότι για όλα αυτά που κατηγορείται έχει καταθέσει στη γερμανική δικαιοσύνη, γιατί δεν ζήτησε η ανακρίτρια την κατάθεσή του μέσω της διαστικής συνδρομής και τέλος της υπενθυμίζει ότι δεν μπορεί να κριθεί από τη δικαιοσύνη σε δύο χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.