Μετά την επιστροφή του από την Αφρική, όπου μοιράστηκε προβληματισμούς για το μέλλον του κόσμου, ο Γιώργος Παπανδρέου συναντά σήμερα τον «εξουθενωμένο» κατά δήλωσή του Ευάγγελο Βενιζέλο για να ξεκαθαρίσουν τα μεταξύ τους θέματα που είναι φανερό ότι δεν πάνε άλλο – αλλά σιγά μην τα ξεκαθαρίσουν… Όμως οι επείγουσες ανάγκες της χώρας βρίσκονται… πέρα από την Αφρική – και την πραγματική και τη συμβολική, μέσα από την ερημοποίηση που απειλεί άμεσα το ΠαΣοΚ όταν βγαίνουν τα μεγάλα μαχαίρια. Την ίδια ώρα, ο Αντώνης Σαμαράς βρέθηκε στο Ισραήλ, ενώ ο Δημήτρης Αβραμόπουλος στον Εβρο.

Είναι γεγονός ότι η συνεργασία της Ελλάδας με το Ισραήλ οφείλει πολλά στον Παπανδρέου καθώς την προχώρησε με ταχύτητα και σε βάθος, με την απόλυτη δημόσια στήριξη της Ν.Δ. που χθες την πήγε ακόμα ένα βήμα παραπέρα. Με την επίσκεψη Σαμαρά και τις εκεί δηλώσεις ανοίγει ο δρόμος για την αναβάθμιση πλέον αυτής της σχέσης σε αληθινά στρατηγική και για τις δύο χώρες που συνεργαζόμενες ωφελούνται πολλαπλά αμφότερες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την ώρα που ο αρχηγός της Ν.Δ. έβλεπε τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, κορυφαίες εφημερίδες της χώρας, όπως η Χααρέτζ, είχαν αναρτημένες στην πρώτη ηλεκτρονική σελίδα τους φωτογραφίες από τις κοινές ασκήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας το Νοέμβριο με εκείνη του Ισραήλ σε βάσεις της χώρας.

Η συνεργασία αυτή έχει τεράστια σημασία και για την Ελλάδα και για την Κύπρο και φαίνεται να προχωρά πολύ καλά σε όλα τα επίπεδα, με αιχμή την ενέργεια και την άμυνα.

Οι μεταβολές που συντελούνται αυτή τη στιγμή στην ευρύτερη περιοχή είναι ασφαλώς οι μεγαλύτερες και οι βαθύτερες από την εποχή του Ανατολικού Ζητήματος, το οποίο, επί της ουσίας, έχει πλέον ξανανοίξει σε σύγχρονη μορφή.

Σε αυτό το πλαίσιο, η γεωγραφική θέση και οι ανεκμετάλλευτοι φυσικοί πόροι της σκληρά δοκιμαζόμενης Ελλάδας αποτελούν μακράν τα πιο ισχυρά χαρτιά της, τα οποία, αν «παιχτούν» με ταχύτητα και αποφασιστικότητα, είναι σε θέση να στηρίξουν τη χώρα ακόμα στην κεντρική της κρίση.

Η επίσκεψη Σαμαρά στο Ισραήλ έχει αυτό ακριβώς το πολλαπλό νόημα, όπως συμβαίνει και με την αναμενόμενη επίσκεψη του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σε αυτή την «τετραπλή» σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ – Ισραήλ – Κύπρου και στις νέες δυνατότητες που ανοίγει είναι που πρέπει να πέσει τώρα πολύ μεγάλο βάρος.

Στις χώρες που βλέπουν τη σημασία της Ελλάδας και που τη θέλουν όρθια, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει με την πολιτική του Βερολίνου έναντι της χώρας μας, η οποία την οδηγεί μέρα με τη μέρα στον αργό θάνατο.

Το Βερολίνο επιμένει με κάθε συμβολικό και πραγματικό τρόπο να εξαφανίσει κάθε έννοια εθνικής κυριαρχίας. Μέχρι που η καγκελάριος Μέρκελ διόρισε… υφυπουργό Ελλάδος με έδρα τη Θεσσαλονίκη (!), κάτι που δεν είχε συμβεί ούτε και μετά τον Εμφύλιο, στον Ψυχρό Πόλεμο, που η Ελλάδα ζούσε υπό το Σχέδιο Μάρσαλ και με θεσμοποιημένη, από το 1947, την αμερικανική επικυριαρχία – η παρούσα στήλη θα ασχοληθεί αύριο με τις προχθεσινές δηλώσεις του συμπαθούς υφυπουργού.

Όμως, τι σημαίνει τέτοια απώλεια εθνικής κυριαρχίας για μια χώρα σαν την Ελλάδα; Τι θα σημαίνει λ.χ. η θεσμοθέτηση του δικαιώματος επιβολής αποφάσεων μιας άλλης χώρας ή μιας ευρωπαϊκής επιτροπής στον ελληνικό αμυντικό προϋπολογισμό ή σε αποφάσεις που έχουν να κάνουν με τη δομή της ελληνικής άμυνας;

Η επίσκεψη Αβραμόπουλου στη Θράκη δίνει ένα μήνυμα. Ειδικά τώρα, που εκτελείται εκεί ένα από τα σημαντικότερα έργα για την αμυντική θωράκιση της χώρας, αλλά και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

Η τάφρος του Εβρου που ξεκίνησε και προχώρησε ταχύτατα, μην το ξεχνάμε, επί υπουργίας Ευάγγελου Βενιζέλου και αρχηγίας ΓΕΣ στρατηγού Φραγκούλη Φράγκου, που υπήρξε και ο εμπνευστής της, είναι αναμφισβήτητα το πιο σημαντικό μεγάλο έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη σήμερα στην Ελλάδα.

Επί της ουσίας, αυτό το έργο επισκέπτεται σήμερα ο Δημήτρης Αβραμόπουλος επικυρώνοντας με την παρουσία του όχι μόνον τη συνέχιση αλλά και την επιτάχυνση της ολοκλήρωσής της.

Το έργο όχι μόνον αλλάζει ριζικά τα αμυντικά δεδομένα στη Θράκη, όχι μόνον συμβάλλει αποφασιστικά στη λύση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης, αλλά και μετατρέπει την περιοχή σε έναν υψηλής οικολογικής ποιότητας τόπο οικονομικής δραστηριότητας.

Για την ιστορία δε, αξίζει να θυμηθεί κανείς ότι όταν η κατασκευή του έργου έγινε για πρώτη φορά ευρύτερα γνωστή πριν από αρκετό καιρό από δημοσίευμα του ηλεκτρονικού Βήματος, οι μόνες αρνητικές αντιδράσεις ήρθαν από τη… Γερμανία: μέσα σε λίγες μόνον ώρες, γερμανικά δημοσιεύματα παρουσίαζαν απόψεις οργανώσεων που κατέκριναν το έργο ως δήθεν στρεφόμενο εναντίον των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αμφισβητούσαν ακόμα και το δικαίωμα της Ελλάδας να το πραγματοποιήσει!…

Ηταν άλλωστε «συγγενείς» αντιδράσεις με εκείνες που προκλήθηκαν λίγο καιρό μετά για την αποδοχή της Ελλάδας της στρατιωτικής βοήθειας των 400 αρμάτων που προσφέρουν οι ΗΠΑ όχι μόνον ενισχύοντας τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, αλλά και στέλνοντας ένα μήνυμα το οποίο μόνον όσοι δεν θέλουν δεν είναι σε θέση να δουν… Ένα μήνυμα ότι, παρά τα τρομακτικά της προβλήματα, η Ελλάδα έχει ισχυρή θέση στον δυτικό κόσμο, πολύ πέρα από την πεισματικά επιχειρούμενη από το Βερολίνο πορεία της προς την Αφρική…